Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 decembrie 2025

Tort cu fistic, zmeura si ciocolata

 






                          Este un delicios tort, inspirat de ciocolata Dubai. Un blat de ciocolata umplut cu crema de fistic amestecata cu kataif si o crema usoara de zmeura, totul imbracat in ciocolata. O combinatie minunata, un gust divin!



                       Ingrediente:

                Blat: 10 oua, 10 ling zahar, 7 ling faina, 3 ling cacao, 1 vf sare
                Crema de fistic: 250 gr unt 82% grasime, 300 gr crema de fistic, 150 gr kataif, unt pentru prajit kataiful
                 Crema de zmeura: 250 gr mascarpone, 350 gr gem de zmeura, 200 gr frisca
                 Ganaj de ciocolata: 200ml+200ml frisca, 200gr ciocolata amaruie
                 Sirop: 10 ling apa, 2 ling zahar, 1 ling esenta de fistic


                       Mod de preparare:


                Recomand sa se inceapa cu ganajul de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca.
                Se pune 200 ml frisca pe foc pana incepe sa clocoteasca. Se opreste focul si se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca bine pana se omogenizeaza totul. Se lasa sa se racoreasca si apoi se da la frigider 2-3 ore. 
                 Dupa acest timp se scoate si se mixeaza pana isi dubleaza volumul si se deschide la culoare. Se bate restul de 200 ml frisca si se amesteca cu ganajul.
                  La fel si siropul, sa aiba timp de racit. Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste. Se adauga esenta de fistic si se stinge focul. Se lasa sa se raceasca.
                 Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand sunt ferme, se adauga, treptat, zaharul. Se mixeaza bine pana e topit si se obtine o bezea lucioasa si tare. 
                Se adauga galbenusurile amestecand incet cu o spatula. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa. 
                 Se toarna intr-o forma de tort de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins dinainte. Se coace pana creste frumos si, intepat cu o scobitoare, iese curata.
                  Se scoate din forma si se lasa sa se racesca pe un gratar. Blatul se poate face si cu cateva zile mai repede.
                  Untul moale la temperatura camerei se amesteca cu crema de fistic pana se omogenizeaza si rezulta o crema spumoasa. Kataiful se marunteste si se prajeste in doua linguri de unt. Cand e rece, se amesteca cu crema de fistic. Se da totul la rece.
                   Blatul se taie in doua, pe orizontala, obtinand doua foi. Una din ele se pune pe un platou si se insiropeaza cu siropul de fistic, apoi se intinde crema si se da la rece.
                   Crema de zmeura se obtine amestecand branza mascarpone cu gemul de zmeura. Daca e prea gros, se incalzeste putin pe foc cu o lingura de apa. Se lasa sa se raceasca si apoi se amesteca cu mascarponele. Se bate frisca si se amesteca cu crema de zmeura. 
                    Se scoate blatul cu crema din frigider si, peste crema de fistic, se intinde crema de zmeura. Se da din nou la rece 30 min.
                     Se scoate, se acopera cu a doua foaie de blat si se insiropeaza si aceasta. 
                     Se imbraca totul in ganajul de ciocolata. Se decoreaza cu fistic prajit, tocat grosier sau fulgi de migdale.
 



                   
                     
                  
                   

            

               

miercuri, 26 noiembrie 2025

Piure de dovleac placintar

 





                         Piure natural de dovleac placintar pentru diferite preparate sau servit, ca garnitura, langa fripturi. Este foarte gustos si tine cu succes locul piureului de cartofi.
                  
                          Pentru a obtine un piure de dovleac placintar fin si aromat, recomand coacerea dovleacului. Acesta se taie, se  curata de seminte, se taie felii si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor pana se inmoaie, iar pe margini se caramelizeaza usor.
                          Acelasi rezultat se obtine si daca de coace dovleacul la Air frayer.
                          Dupa ce s-a racorit, se curata de coaja cu ajutorul unei linguri. Miezul copt se pune intr-un castron si se proceseaza cu mixerul vertical. Se obtine o compozitie fina, cremoasa care se pune in pungi si se congeleaza in vederea folosirii la diferite prajituri.
                           Pentru a folosi piureul de dovleac placintar ca garnitura, se adauga 2-3 ling. de smantana, sare si piper si se mixeaza totul.
                            Se serveste cald, langa friptura de pui sau porc.

                             O alta varianta ar fi si fierberea dovleacului, dar nu o recomand, pentru ca se umple de apa si nu mai e asa aromat. In plus, e un chin sa cureti de coaja dovleacul crud.




Dovleac placintar umplut

 





                         Chiar daca e dovleac placintar, nu este desert, este un delicios aperitiv. Dovleacul se combina excelent cu branza maturata, spanac, porumb dulce, legume. Iese o combinatie minunata, foarte gustoasa si satioasa. 
                           Nu se face greu, iar acum, cand gasesti tot felul de amestecuri de legume la conserva sau congelate,  deci gata fierte, este mult mai usor.



                               Ingrediente:

                       1 dovleac placintar, 150gr cascaval, 1 conserva mica de legume amestec mexican ( porumb, fasole rosie, ardei rosu), o mana buna de spanac, sare, piper


                            Mod de preparare:

                     Dovleacul se taie in jumatate, pe lung si se curata de seminte. 
                     Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune dovleacul si se coace pana se inmoaie. 
                   Se scoate din cuptor si se scobeste cu o lingura, astfel ca marginile sa ramana.
                   Miezul obtinut se paseaza cu o furculita, apoi se amesteca cu legumele din conserva bine scurse de zeama si spanacul tocat . La urma se adauga cascavalul ras. Se opreste putin pentru deasupra. Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine. 
                    Cu compozitia obtinuta se umplu feliile de dovleac. Deasupra se presara cascaval ras si se da din nou la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
                      Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                      Se feliaza si se serveste. 
                      E la fel de bun cald, cat si rece.




duminică, 16 noiembrie 2025

Lipii evantai cu sunca si cascaval

 



                       Azi va aduc o reteta de lipii cu sunca si cascaval simpla si foarte rapida. Se prepara usor, cu ingrediente putine si la indemana. Este perfecta la micul dejun sau ca gustare.




                         Ingrediente:

                   4-6 lipii, 50 gr sunca, bacon sau salam, 100 gr cascaval, 4 oua, sare, piper




                         Mod de preparare:

                Se unge cu putin ulei un vas termorezistent. Lipiile se pliaza ca un evantai si se aranjeaza in vas. Intre pliuri se pun felii de sunca. 
                 Ouale se bat cu sare si piper, apoi se adauga cascavalul ras. Se amesteca bine si se toarna peste lipiile cu sunca. Se da totul la cuptor pana cand oul se intareste si lipiile sunt frumos rumenite.
                Se scot din cuptor si se lasa putin sa se racoresca, apoi se portioneaza in vederea servirii.



Salata cu edamame

 



                              Edamame sunt boabele de soia neajunse inca la maturitate,  recoltate cat sunt inca pastai. 
                          Sunt foarte sanatoase, fiind bogate in vitamine, precum vitamina K si calciu si minerale ca fier si magneziu. Contin multe fibre dietetice si proteine
                          Fiind un aliment foarte versatil si hranitor, se  foloseste ca gustare sau incorporat in alte feluri de mancare. Il gasim foarte des in bucatria asiatica, dar si in cea occidentala. Se foloseste fiert in apa cu sare sau gatit la aburi.
                         La noi, se gaseste in supermarketuri in pungi congelate sau la conserva.
                         Eu am folosit o conserva si a iesit o salata minunata. Usoara si foarte hranitoare, este un deliciu culinar.



                          Ingrediente:

                   1 conserva de edamame ( 375gr) , 1 conserva mica porumb dulce (150gr), 1 ceapa rosie, 1 ardei rosu, 3-4 oua fierte, sare, piper, ulei de masline, un pic de zeama de lamaie.


                        Mod de preparare:

                  Edamamele si porumbul se scot din conserve si se scurg bine de apa. Ceapa se taie rondele subtiri, iar ardeiul fasii. Ouale, fierte tari, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se pun toate ingredientele intr-un bol, se adauga sare si piper dupa gust si se stropeste cu putin ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca totul bine si se da la rece 1-2 ore, apoi se serveste.