Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 ianuarie 2014

Tort din biscuiti si ciocolata




               Cred ca fiecaruia,dupa sarbatori,ii raman prin camara prajituri,fursecuri,cozonaci.La fel am patit si eu.Pe langa toate astea,au ramas o garamda de bomboane de pom.Le-am transformat pe toate intr-un tort.E acelasi lucru cu salamul de biscuiti,dar alta forma.

                Am maruntit resturile de prajituri,cam 1 kg.Se pot folosi si biscuiti,iar in locul bomboanelor de pom,ciocolata.Bomboanele de pom, aproximativ tot 1 kg,le-am pus pe foc la topit cu un pachet de margarina si un strop de lapte.Cand s-a topit totul,am turnat peste faramiturile de prajituri.Am amestecat bine si am aromat cu rom.Am tapetat un bol cu folie alimentara si am turnat totul acolo.Am acoperit cu folie si am dat la frigider pana a doua zi.Am rasturnat tortul pe un platou,am indepartat folia si am turnat o glazura facuta din 100 gr ciocolata alba si un pic de lapte.Am decorat cu bomboane de ciocolata.

                Am postat cam tarziu reteta asta,dar,cum se zice,mai bine mai tarziu decat deloc...

duminică, 26 ianuarie 2014

Ciorba de cartofi cu tarhon




                     Pentru ca a venit zapada si frigul,o ciorbita fierbinte merge de minune.M-am gandit la aceasta ciorbita de cartofi cu tarhon,care,cu aroma sa,incalzeste pana si papilele gustative.

                     Ingrediente:
                6 cartofi mari,1 morcov,1 ceapa, dupa dorinta,cateva bucatele de carne de care doriti sau aveti,sare,piper,tarhon,ardei rosu macinat.

                     Mod de lucru:
                 Zarzavatul se curata si se taie marunt;cartofii cubulete.Intr-o oala se pune un pic de ulei la incins.Daca ati ales sa faceti ciorbita cu carne,adaugati carnea,ceapa si morcovul si lasati sa se caleasca pana carnea isi schimba culoarea,iar ceapa devine translucida.Daca faceti ciorbita fara carne,adaugati tot zarzavatul si lasati sa se caleasca.Se adauga ardeiul macinat si cartofii, se lasa un pic la calit si se acopera cu apa.Se potriveste de sare si piper si se lasa la fiert.Cand cartofii si carnea  au fiert,se adauga tarhonul tocat marunt.Se acreste,dupa preferinta,cu otet,sare de lamaie,zeama de lamaie.Eu am pus tarhon in otet si o lingura de otet in care a fost tarhonul.I-a dat un gust deosebit.

                     Pofta buna!

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Gulii cu piept de pui





                  Ador guliile si cum am primit cateva,m-am gandit ca o macare cu iz de primavara ar fi binevenita,chiar daca afara ninge.

                  Ingrediente:
                1 piept de pui,1 ceapa,2-3 morcovi,6 gulioare,o mana de mazare verde,ardei rosu macinat,sare,piper,marar.

                    Mod de lucru:
                  Pieptul de pui se taie cubulete.Ceapa se curata si se taie si ea cuburi.Intr-o cratita se incinge uleiul,se pune ceapa si carnea la calit.Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea,se adauga morcovii taiati rondele si ardeiul macinat.Se lasa sa fiarba inabusit,dupa care se adauga mazarea si guliile taiate cubulete.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba.Cand e gata,se presara marar tocat si se opreste focul.

                 

Pui cu curry




              O mancare mai codimentata,cu tenta asiataica.

               Ingrediente:
           1 piept de pui,2-3 morcovi,1 ceapa,4 cartofi mari,o mana de mazare verde,sare piper,curry,4 ling smantana si o lingura fulgi de cocos sau lapte de cocos.
              Mod de pregatire:
          Pieptul de pui se taie cubulete,la fel si ceapa si se pun la calit impreuna,intr-un pic de ulei.Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea se adauga morcovii curatati si taiati fasii lungi.Se lasa pana se inmoaie.Daca trebuie,se mai adauga un pic de apa.Se adauga cartofii curatati si taiati cubulete si mazarea.Daca aveti mazare din conserva,o puneti la sfarsit pentru ca nu trebuie sa fiarba asa mult.Eu am avut mazare congelata si a trebuit sa fiarba un pic mai mult.Se lasa sa fiarba la foc mic.Se potriveste de sare si piper.Eu am presarat  o lingura de fulgi de cocos,pentru ca nu am avut lapte de cocos.Praful de curry se dizolva in smantana si se toarna peste carnea cu legume.Daca aveti lapte de cocos,dizolvati curyy in el si turnati in mancare.Se lasa sa mai dea un clocot si se ia de pe foc.

vineri, 24 ianuarie 2014

Isler




              Cum   la mine ciocolata e omniprezenta,am combinat-o cu aroma de portocala in aceste islere nemaipomenit de gustoase.

              Ingrediente biscuiti:
           600gr faina,200gr zahar,2 oua,300 gr untura,praf de copt,coaja de portocala
 
               Ingrediente crema:
           6 galbenusuri,200 gr zahar,100 gr ciocolata amaruie,50 ml lapte,250 gr unt,coaja de portocala tocata marunt.

               Ingrediente glazura:
           1/2 cana cacao,1/2 cana zahar pudra,1 ling cu varf margarina,3 ling.ulei,apa fierbinte.

               Mod de lucru:
            Mai intai se fac biscuitii.Se pun toate ingredientele intr-un vas,se amesteca apoi se faramanta pana rezulta un aluat legat, sfaramicios,dar nu lipicios.Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul intr-o foaie de 0,5 cm.Se taie rondele cu o forma sau cu un pahar.Se pun in tava si se coc in cuptorul incins pana se rumenesc un pic.Se scot cu grija sa nu se rupa si se lasa la racit.
             Intre timp,se prepara crema.Galbenusurile se amesteca cu zaharul,se adauga laptele si ciocolata taiata marunt si se pun la fiert,la bain marie.Cand incepe sa se ingroase,se adauga coaja de portocala.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Crema rece se amesteca cu untul frecat spuma.
            Se fac perechi cate doi biscuiti si se umplu cu crema.Se pune o lingurita de crema pe un biscuite si se acopera cu celalalt.Se apasa bine pana crema se aseaza uniform intre cei doi biscuiti.
            Dupa ce s-au lipit toti biscuitii,se face glazura.Se pune un pic de apa la fiert.Cacaoa se amesteca cu zaharul pudra.Se adauga uleiul si se amesteca bine.Se adauga margarina la temperatura camerei si se amesteca pana se leaga toata cacaoa cu zaharul.Cand apa clocoteste se toarna incet peste cacaoa cu zahar,amestecand incet.Se adauga atata apa cat sa rezulte o compozitie groasa,de consistenta ciocolatei topite.
           Se ia fiecare isler si se inmoaie in glazura,astfel incat sa acopere biscuitele de deasupra.
           Se lasa la rece sa se intaresca galzura.
            Pofta buna!