Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 februarie 2014

Tort cu nuci si caramel





                         Inca o reteta din caietul mamei mele.Imi aduc aminte cu drag ca,de cate ori facea reteta asta,ii "furam" cateva lingurite din compozitia de bezea de la foi.Mereu trebuia sa faca si cateva bezele pentru mine.Anii copilariei au trecut,au ramas doar amintirile si un caiet cu multe sfaturi retete pe care incerc sa le aduc in actualitate.


                          Ingrediente foi:
                       10 albusuri,300gr zahar,300gr nuci macinate,1 ling zeama de lamaie

                        Ingrediente crema:
                      500 ml lapte,8 ling.zahar,500 ml frisca,2 plicuri gelatina,10galbenusuri

                       Mode de lucru:
                     Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea dupa care se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se bate in continuare.Cand e tare,se adauga nuca macinata si se mesteca usor. Se coc 5-6 foi pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt.Atentie cum le manevrati,pentru ca se rup foarte usor.

                        Zaharul (6 ling) se caramelizeaza si se stinge cu laptele.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile frecate cu 2 ling.de zahar si se  amesteca pe foc pana se omogenizeaza.Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.Cele doua plicuri de gelatina se pun la hidratat ,  se adauga in lapte apoi se da la rece.Frisca se bate tare si se adauga crema racita si intarita.
                       Se umplu foile si se da la rece cateva ore.Crema se va intari,iar foile se vor inmuia.
                        Deasupra se poate face o glazura.Eu am oprit un pic de frisca ,am amestecat-o cu un plic de ciocolata calda si am acoperit ultima foaie.Deasupra am presarat ornamente de ciocolata.

                            O felie pentru voi:






marți, 11 februarie 2014

Mazare verde cu piept de pui




                     Pentru ca s-a incalzit vremea si suntem cu gandul la primavara,m-am gandit ca o mancare de sezon ar fi binevenita.Astfel,am facut aceasta mancarica de mazare verde care a adus in bucatarie un iz de primavara.

                    Ingrediente:
                 500 gr piept de pui,450 gr mazare,3-4 ling faina,1 ceapa mica, 1 ling ardei macinat,sare,piper,marar verde,1ling ulei.

                    Mod de lucru:
                 Ceapa se curata si se toaca marunt,pieptul de pui se taie cubulete.Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se adauga ceapa si carnea.Se caleste pana ceapa devine sticloasa.Se adauga ardeiul macinat, se adauga apa cat sa acopere carnea si se lasa la fiert.Cand carnea e fiarta se adauga mazarea si se lasa sa fiarba.Daca mai trebuie,se mai poate adauga un pic de apa.Se potriveste de sare si piper.Din faina si un pic de apa se face un sos care se toarna peste mazare cand e fiarta.Se lasa sa mai dea un clocot, se adauga mararul tocat si se stinge focul.

                 Pofta buna!

luni, 10 februarie 2014

Choux a la creme




                  Am pregatit aceste choux-uri la rugamintea Emiliei,care este un fan al eclerurilor si al choux-urilor.Va impartasesc reteta mea care nu este deloc complicata,iar rezultatul e pe masura.Vreau sa mentionez ca fac de ani de zile ecleruri si choux-uri,ghid fiindu-mi retetele Sandei Marin.O carte de bucate minunata,mostenita de la mama mea.

                  Ingrediente:
            250ml apa,100 gr unt sau 80 gr untura,1 lingurita zahar,1 praf de sare,125 gr faina,4 oua.
          Pentru crema: 4 oua,500 ml lapte,200 gr zahar,baton de vanilie,frisca pentru ornat

                  Mod de lucru:
          Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul sau untura,sarea si zaharul.Cand clocoteste se trage de pe foc,se toarna faina cernuta toata odata si sea mesteca repede cu o lingura de lemn.Cand nu mai este nici un cocolos,se pune iar cratita pe foc si se amesteca pana aluatul se desprinde de peretii cratitei.Se da deoparte si,in timp ce se racoreste se mai amesteca aluatul.Se adauga ouale,pe rand.Nu se pune urmatorul ou pana cand cel dinainte nu s-a amestecat cu aluatul.Pasta trebuie sa fie moale astfel incat sa curga din lingura,dar sa-si pastreze forma acolo unde cade.Se pune compozitia intr-un cornet si se pun in tava mici gramajoare cu diametrul de 3-4 cm,lasand cam tot atata distanta intre ele.Se poate pune si cu o lingurita.
           Cam in toate retele  se mentioneaza ca tava sa fie unsa sau tapetata.In reteta ei,Sanda Marin mentioneaza faptul ca nu se unge si nu se tapeteaza tava.Eu am pus hartie de copt.
          Se dau la cuptor,la foc mare pentru 15 min.In urmatoarele 15min focul se micsoreaza.Nu trebuie deschis cuptorul in timpul coacerii pentru ca se lasa gogosile.Cand sunt gata,trebuie sa fie bine crescute,uscate si rumenite frumos.In mijloc trebuie sa fie goale.Dupa ce s-au racit se taie un capac si se umplu cu crema de vanilie si frisca.

           Crema:
          Este clasica  crema de cremes.
         Galbenusurile,zaharul,laptele si batonul de vanilie se pun la foc.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc , se scoate batonul de vanilie si se lasa la racit.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga 4 ling.zahar si se bat in continuatre apoi se adauga in crema de galbenusuri.Se amesteca incet, de sus in jos sa nu se lase albusurile.
         Cu aceasta crema se umplu choux-urile.Deasupra se pune un pic de frisca batuta apoi se pune capacul taiat.Peste acesta se pune o glazura de zahar sau se pudreaza cu zahar pudra.

duminică, 9 februarie 2014

Piept de pui cu cocos



                         O nebunie de arome care-ti invaluie simturile si careia nu-i rezisti.

                     Ingrediente:
               500 gr piept de pui,4 ling.sos de soia,condimente garam masala,adica un amestec de: 1lingurita cuisoare,1 lingurita chimen,1lingurita coriandru,3-4 foi de dafin,1 lingurita piper,1lingurita nucsoara,1lingurita scortisoara,1 lingurita boabe de mustar pisate,chilli

                   Mod de lucru:
                 Se prepara amestecul de codimente,si se adauga sosul de soia.Pieptul de pui se taie felii si se tine o ora in sosul cu codimente.Se scot bucatile de piept,se tavalesc prin nuca de cocos si se pun intr-o tava.Se stropesc cu ulei,se toarna sosul desupra si se dau la cuptor pana se rumenesc.
                  Se servesc cu  cus cus.250gr cus cus se prajeste in ulei apoi se toarna aprox.800ml apa,se potriveste  de sare si piper,se adauga un praf curry si se lasa sa fiarba 10 min.Se stinge focul si se lasa inca 10 min.acoperit cu un capac.Daca nu a scazut toata apa,aceasta va fi absorbita de paste.

                  Pofta buna!

               

Salata de cartofi cu piept de curcan afumat





                   O salata rapida,usoara cu un gust deosebit datorita aromei de piept de curcan afumat. E preferata fiicei mele,asa ca o fac destul de des.
                    Pieptul de curcan se poate inlocui cu jambon,pastrama sau alte afumaturi.Conditia e sa fie bine codimentate,un pic picante.

                   Ingrediente:
               6-7 cartofi,4 oua,300 gr piept de curcan afumat,2-3 castraveti murati,maioneza dintr-un ou,sare,piper,masline.

                   Mod de lucru:
               Cartofii se fierb in coaja.Si ouale se fierb tari,Se face o maioneza dintr-un ou.Cartofii fierti se curata de coaja si se taie rondele.La fel si ouale.Castravetii se taie tot rondele.Pieptul de curcan se taie cubulete.Intr-un vas se pun toate ingredientele mentionate,se adauga maioneza, se potriveste de sare si piper si se amesteca bine.Cine doreste,poate sa adauge si cateva masline.

              Pofta buna!