Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 18 februarie 2014

Friptura de porc cu usturoi




                          O friptura delicioasa,careia sigur nu-i poti rezista.Cu o aroma si o savoare deosebite se afla printre retetele preferate.

                          Ingrediente:
                       500 gr carne de porc,4-5 catei de usturoi,sare,piper,un pic de ulei

                         Mod de lucru:
                       Carnea se taie felii.Se codimenteaza cu sare si piper si se aseaza intr-o tava.Se adauga un strop de ulei si se da la cuptor.Se face un mujdei de usturoi din cateii de usturoi zdrobiti,un pic de sare si ulei.Uleiul se toarna cate putin peste usturoi,ca la maioneza.Se adauga si un pic de apa rece.Rezulta un sos alb care se toarna peste carne.Se mai da 5 min la cuptor,apoi se stinge focul.
                        Se serveste cu garnitura de legume,piure de cartofi,cus cus sau pilaf de orez.

duminică, 16 februarie 2014

Piure de spanac cu oua ochiuri




                      O reteta rapida,dar foarte gustoasa si hranitoare.

                      Ingrediente:
                    1kg spanac,2-3 ling faina,1 cana lapte,2-3  catei de usturoi,sare,piper,2 oua de persoana,1 ling.ulei.

                      Mod de lucru:
                   Spanacul se spala bine sub jet de apa.Se pune o oala cu apa la fiert si,cand clocoteste se adauga spanacul.Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.Se strecoara spanacul si se lasa la scurs apoi se toaca marunt sau mai mare,dupa preferinte.Eu il toc cu cutitul,nu foarte marunt.
                    Faina se subtiaza cu o parte din lapte.Restul de lapte se pune pe foc si cand clocoteste se adauga faina indoita cu lapte.Cine doreste,in sosul alb poate adauga unt cat o nuca, pentru un plus  de savoare.Se amesteca si se adauga spanacul  si  usturoiul tocat marunt si se potriveste de sare si piper.Se lasa sa mai dea un clocot si se ia de pe foc.Se pastreaza la cald pana facem ouale.
                    Se pune o tigaie la incins si se adauga un strop de ulei.In uleiul incins se prajesc ouale astfel incat albusurile sa fie bine inchegate,iar galbenusurile moi.
                      Se servesc calde,cu piureul de spanac.

joi, 13 februarie 2014

Supa de curcan





                       E una din supele preferate de noi desi mancam mai multe ciorbe.Se prepara usor,e sanatoasa si gustoasa.

                      Ingrediente:
                  500 gr carne de curcan ( eu am pus spatele fara piept) 3-4 morcovi,1radacina patrunjel,1pastarnac,1 telina,sare,piper,1 ceapa,patrunjel verde tocat.

                    Mod de lucru:
                  Zarzavatul se spala si se curata.Se taie bucati mai mari.Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa.Apa trebuie sa acopere bine carnea.Se lasa carnea sa fiarba 30-40 min timp in care,cu o paleta,se ia spuma care se formeaza deasupra.Se adauga zarzavatul si se lasa in continuare sa fiarba.Dupa ce au fiert legumele si carnea,se scot din supa,se strecoara si se adauga taiteii sau se fac galuste de gris.Carnea se poate servi rasol sau se poate face pane,pilaf,ciulama.Taiteii se lasa 2-3 min sa fiarba se adauga sarea si pierul,patrunjel verde tocat si se stinge focul.

                Pofta buna!

miercuri, 12 februarie 2014

Tort cu nuci si caramel





                         Inca o reteta din caietul mamei mele.Imi aduc aminte cu drag ca,de cate ori facea reteta asta,ii "furam" cateva lingurite din compozitia de bezea de la foi.Mereu trebuia sa faca si cateva bezele pentru mine.Anii copilariei au trecut,au ramas doar amintirile si un caiet cu multe sfaturi retete pe care incerc sa le aduc in actualitate.


                          Ingrediente foi:
                       10 albusuri,300gr zahar,300gr nuci macinate,1 ling zeama de lamaie

                        Ingrediente crema:
                      500 ml lapte,8 ling.zahar,500 ml frisca,2 plicuri gelatina,10galbenusuri

                       Mode de lucru:
                     Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea dupa care se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se bate in continuare.Cand e tare,se adauga nuca macinata si se mesteca usor. Se coc 5-6 foi pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt.Atentie cum le manevrati,pentru ca se rup foarte usor.

                        Zaharul (6 ling) se caramelizeaza si se stinge cu laptele.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile frecate cu 2 ling.de zahar si se  amesteca pe foc pana se omogenizeaza.Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.Cele doua plicuri de gelatina se pun la hidratat ,  se adauga in lapte apoi se da la rece.Frisca se bate tare si se adauga crema racita si intarita.
                       Se umplu foile si se da la rece cateva ore.Crema se va intari,iar foile se vor inmuia.
                        Deasupra se poate face o glazura.Eu am oprit un pic de frisca ,am amestecat-o cu un plic de ciocolata calda si am acoperit ultima foaie.Deasupra am presarat ornamente de ciocolata.

                            O felie pentru voi:






marți, 11 februarie 2014

Mazare verde cu piept de pui




                     Pentru ca s-a incalzit vremea si suntem cu gandul la primavara,m-am gandit ca o mancare de sezon ar fi binevenita.Astfel,am facut aceasta mancarica de mazare verde care a adus in bucatarie un iz de primavara.

                    Ingrediente:
                 500 gr piept de pui,450 gr mazare,3-4 ling faina,1 ceapa mica, 1 ling ardei macinat,sare,piper,marar verde,1ling ulei.

                    Mod de lucru:
                 Ceapa se curata si se toaca marunt,pieptul de pui se taie cubulete.Intr-o cratita se pune uleiul la incins,se adauga ceapa si carnea.Se caleste pana ceapa devine sticloasa.Se adauga ardeiul macinat, se adauga apa cat sa acopere carnea si se lasa la fiert.Cand carnea e fiarta se adauga mazarea si se lasa sa fiarba.Daca mai trebuie,se mai poate adauga un pic de apa.Se potriveste de sare si piper.Din faina si un pic de apa se face un sos care se toarna peste mazare cand e fiarta.Se lasa sa mai dea un clocot, se adauga mararul tocat si se stinge focul.

                 Pofta buna!