Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 24 februarie 2014

Coq au vin




                  Coq au vin, tradus cocos in vin, este o reteta  traditionala franceza.Unul dintre cele mai vechi preparate a bucatariei franceze cu o savoare deosebite.
                  Eu am adaptat putin reteta,pentru ca in loc de cocos am folosit pulpa de curcan.

                  Ingrediente:
                1 pulpa curcan,2-3 morcovi,1 ceapa,3-4 catei usturoi,1 gutuie,2 mere,un pahar suc de rosii,sare,piper,cimbru,curry,chili,un pic de ulei,300ml vin rosu.

                   Mod de lucru:
                 Carnea se spala si se dezoseaza.Zarzavatul se curata si se taie rondele,merele si gutuia,la fel.Carnea se codimenteaza cu piper,cimbru,chili si se prajeste in ulei incins cate 4 min pe fiecare parte.Se scoate si se pune intr-o tava mai adanca.Uleiul in care s-a prajit se toarna deasupra.Zarzavatul si merele se codimenteaza cu piper,cimbru,chili,curry si se pun in tava langa carne.Se potriveste de sare,se adauga sosul de rosii,vinul si un strop de apa.Se da totul la cuptor.
                      Se seveste cu garnitura de orez,paste,cartofi.

sâmbătă, 22 februarie 2014

Prajitura Pink




                 Am modificat  reteta unei prajituri din caietul mamei mele si a rezultat aceasta prajitura cu aroma fructata,colorata, cu o savoare deosebita.M-a inspirat blatul roz,iar cremele si restul au venit de la sine.
                 Se  poate face atat cu fructe proaspete,cat si conservate ( compot,gem,dulceata,congelate).Eu am facut-o cu capsuni,dar se poate face si cu ate fructe,dupa gustul fiecaruia.

                 Ingrediente blat:
               7 oua,7 ling zahar,3 plicuri budinca de capsuni,un praf de copt.

                   Ingrediente jeleu:
               500 gr capsuni,200gr zahar,2 plicuri gelatina sau: 1 borcan de 400 gr gem de capsuni,2-3 ling apa,2 plicuri gelatiIna.

                    Ingrediente crema:
                 6 galbenusuri,200 gr zahar,50ml lapte,250 gr unt,un baton vanilie

                    Ingrediente spuma:
                 6 albusuri,8 ling zahar
                 
                     Ingrediente sirop:
                   100 ml apa,2 ling zahar,esenta de capsuni sau: 100 ml zeama de capsuni,2 ling zahar.

                      Mod de lucru:
                   Cele 7 albusuri se bat spuma cu zaharul pana se obtine o bezea tare.Se adauga galbenusurile si se bate in continuare.La sfarsit se adauga budincile de capsuni si  praful de copt.Se amesteca usor,de sus in jos.Compozitia se pune in tava (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Pentru a vedea daca e gata se face testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                   Pentru sirop,se pune apa (zeama de capsuni) cu zaharul la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga esenta de capsuni si se stinge focul.Daca avem zeama de capsuni nu mai trebuie esenta.Se lasa sa se raceasca.
                    Intre timp.se pregateste jeleul.Capsunii se paseaza cu blederul si se fierb impreuna cu zaharul pana incepe sa se ingroase.Daca folosim gem,il punem la fiert cu un pic de apa.La urma se adauga gelatina hidratata dinainte.Se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste blatul insiropat.Se da la rece pana se prepara crema.
                    Galbenusurile  cu laptele, zaharul si vanilia se pun pe foc la bain- marie.Se amesteca pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma si se adauga treptat compozitia de oua si lapte racita. Se amesteca pana se omogenizeaza.Crema se toarna peste jeleu.Se da la rece.
                   Albusurile se bat spuma pe bain- marie cu zaharul.Pentru o culoare roz,se opresc 3 ling de sirop si se adauga in albusuri.Cand spuma s-a intarit se ia de pe foc si se toarna peste crema.Se da la rece apoi se poate servi.

                  Iata cateva felii:

     
                   

vineri, 21 februarie 2014

Fursecuri cu fructe uscate





                         Merg de minune dimineata,langa o ceasca de cafea,un pahar cu lapte sau o cana cu ceai.Sunt crocante la exterior si moi si pufoase la interior.Aromele fructelor uscate te fac sa tresari la fiecare imbucatura.Gustoase si delicioase,se fac usor si se mananca si mai usor.
                       
                               Ingrediente:
                      170 gr unt,200 gr zahar,2 oua,500 gr faina,4 ling gris,1 ling bicarbonat,500 gr mixt de fructe uscate,zahar vanilat,coaja de portocala.
                       

                            Mod de lucru:
                       Untul se mixeaza cu ouale si zaharul.Se adauga restul ingredientelor si se amesteca cu o spatula.La urma se adauga mixul de fructe uscate.Rezulta un aluat moale.Se fac bilute  cu mana care se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se turtesc usor cu mana.Eu am pus gramajoare cu lingurita.Se dau la cuptorul incins aproximativ 15 min.Sunt gata cand incep sa se rumeneasca deasupra.Se scot pe o tava si se lasa la racit.

                                 Pofta buna!



joi, 20 februarie 2014

Varza acra calita cu carne





                        Ingrediente:
                     500 gr carne de porc,1 maciulie usturoi,2 verze murate tocate marunt,sare,piper,marar

                       Mod de pregatire:
                     Varza se spala bine.Daca e prea sarata se tine cateva ore in apa.Carnea se taie cubulete si se pune la calit in uleiul incins.Cand si-a schimbat culoarea se adauga usturoiul tocat marunt si se mai lasa sa se caleasca cateva minute.Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper.Sare se pune doar daca mai e nevoie,avand in vedere ca varza e sarata.Cand carnea s-a inmuiat se adauga varza.Se pune deasupra carnii,ca un capac.Nu se amesteca.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie si varza.Se adauga marar tocat si se stinge focul.
                        E delicioasa servita cu smantana.

miercuri, 19 februarie 2014

Chec rapid cu ciocolata





                            Un delicios chec cu multa cacao si dulceata.Cremos,ciocolatos cu un gust si o aroma deosebite.Eu i-as fi spus "Negresa cu dulceata" pentru ca este mai mult o negresa decat chec.Reteta este de la Cristian Borod,celebrul Bucatar maniac caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru sfaturile si  incurajarile sale cand am luat decizia de a face acest blog.O reteta simpla si rapida,dupa cum ii este numele.Se face rapid si se mananca la fel de rapid.
                         
                           Ingrediente:
                      4 oua,200gr zahar,400ml lapte,500gr faina,100 gr cacao,250ml ulei,un praf de copt,6ling dulceata, de preferat doua feluri.Eu am folosit dulceata de visine si de capsuni.
                      Glazura: 200gr ciocolata,50 gr unt,100 ml lapte

                      Mod de lucru:
                  Toate ingredientele se masoara,se pun intr-un bol si se mixeaza.Se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se mai pun cateva linguri de dulceata din loc in loc.Eu am pus dulceata de visine pentru erau boabele intregi.Se da la foc aproximativ 30 min.Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se face glazura.Ciocolata se topeste cu untul si laptele si se toarna deasupra.Eu am pus mai multa ciocolata decat in reteta originala si am  adaugat un pic mai mult lapte pentru o textura mai cremoasa.

                       A fost un deliciu.Merita incercat!