Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 9 iunie 2014

Sirop din muguri de brad




                              Acest sirop nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa,datorita efectelor sale benfice.
                             Este recomandat in tratarea unor afectiuni precum: astmul bronsic,bronsita cronica,laringita,faringita,tuse,amigdalita,gripa,raceala,alergii.Este eficient pentru dezinfectarea cavitatii bucale.Poate fi folosit si de persoanele anemice sau care sufera de migrene.Este un tonic ideal pentru elevii/studentii care urmeaza sa dea examene.


                               Se  recolteaza mugurii de brad in faza cand au crescut de 3-5 cm.Se culeg aproximativ 2kg muguri.Se trec printr-un jet de apa,apoi se pun intr-un vas emailat mai mare.Se acopera cu apa,aprox.5-6l,apoi se lasa la macerat 3 zile.Vasul sa fie acoperit si pus la loc racoros,dar nu la frigider.
                               Dupa 3 zile se strecoara zeama printr-un tifon.Se pune zeama intr-un vas si se adauga zaharul.La un litru de lichid se adauga 1 kg zahar.Se tine la foc moale pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se adauga la fiert o lamaie taiata felii.Se fierbe aprox.30min pana lichidul se leaga bine.
                               Se ia de pe foc, se scot bucatile de lamaie,apoi se toarna in sticle care se inchid ermetic. Sticlele se pun in paturi pana a doua zi cand s-au racit complet.
                                Se pastreaza in loc uscat si racoros.

                                Pentru cine doreste sa folosesca siropul doar ca medicament, se recomanda ca din mugurii culesi sa  prepare un decoct astfel:
                                Mugurii spalati se toaca marunt si se pun la fiert in apa.La un kg muguri,se pun 3 litri apa.Se fierb acoperit,in clocot,timp de 10-15min.Dupa fierbere se strecoara prin tifon.
                                 La un kg de decoct se adauga 1kg miere de albine,de preferat miere de faneata sau de tei si 10gr de extract moale de propolis.Se amesteca bine pentru omogenizare.Siropul se incalzeste,fara sa fiarba,pana ajunge la temperatura de 40-50 grade.
                                 Cald,se toarna in sticle si se pastreaza in camera racoroasa.
                             
                             

marți, 3 iunie 2014

Sirop de trandafiri



                            Am profitat din plin de abundenta florilor de trandafir pentru a face acest minunat sirop cu un deosebit parfum.


                               Ingrediente:
                            500gr petale de trandafiri,2l apa,2kg zahar,2 lingurite sare de lamaie,1 lingurita salicilat.


                            Mod de pregatire:
                         Apa se pune la fiert si cand incepe sa clocotesca se adauga petalele de trnadafiri.Se lasa sa fiarba 3-4 min. apoi se strecoara.Apa va avea o culoare maro-verzui.
                           Se adauga sarea de lamaie,moment in care apa va capata o frumoasa culoare rosie.Se adauga zaharul si se pune la fiert.La 1l de lichid se pune 1kg de zahar.Se fierbe pana se ingroasa si e destul de legat.Trebuie sa rezulte un sirop dulce si gros.Salicilatul se dizolva in putina apa si se toarna in sirop.Se lasa sa mai dea 2-3 clocote si se opreste focul.
                           Se toarna fierbinte in sticle care se inchid ermetic.
                           Se serveste diluat cu apa plata sau minerala si cuburi de gheata.

Dulceata din petale de trandafiri



                                 Este cea mai aromata si mai parfumata dulceata.E o placere s-o faci.Toata casa se umple de mirosul imbatataor de trandafiri.


                                  Ingrediente:
                                500gr petale de trandafiri,1l apa,1kg zahar, sare de lamaie.


                                   Mod de pregatire:
                                Se folosesc trandafiri special pentru dulceata pentru ca sunt cei mai aromati si mai parfumati.Este vorba de Trandafirul de Damasc.Petalele se curata de pe petiol,se spala si se cantaresc.Se freaca bine cu un pic de sare de lamaie pana incep sa lase zeama.Se lasa sa stea asa,pana se pregateste siropul.
                                 In vasul pentru dulceata se pune sa fiarba apa si zaharul.Cand siropul e destul de legat,se adauga petalele de trandafiri.Se lasa sa fiarba in continuare.Se aduna spuma formata.Se lasa sa fiarba pana cand punem cativa stropi de dulceata pe o farfurie acestia se aduna in mici cristale,nu se imprastie.
                                 Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate si se inchid ermetic.

luni, 2 iunie 2014

Dulceata de nuci verzi




                          Este o dulceata deosebita.Intr-adevar, e un pic mai mult de lucru,mai multa migaleala,dar,credeti-ma,merita efortul.Rezultatul final e minunat.


                          Ingrediente:
                       100-150 nuci verzi,1kg zahar,750ml apa,baton de vanilie,1 lamaie.

                         Mod de lucru:
                      Cu mainile protejate de manusi,nucile se curata de coaja verde.Trebuie sa ramana doar miezul alb.Pe masura ce se curata,se pun intr-un castron cu apa rece.Se lasa asa de seara pana dimineata.
                       Intr-un vas se pune apa la foc si se lasa sa clocoteasca.Se adauga nucile,se lasa sa dea cateva clocote,apoi se ia de pe foc.Se lasa sa stea  10 min.,apoi se scot din apa.Se repeta operatia de trei ori.De fiecare data se schimba apa.
                       Se pun in apa rece si se lasa sa stea asa,schimband intre timp apa de 2-3 ori.
                       Se pune la fiert apa cu zaharul,iar cand siropul e bine legat se adauga  nucile.Se lasa sa mai fiarba 15 min.la foc mic apoi se mareste focul.Se adauga zeama de lamaie si batonul de vanilie.Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se ia de pe foc.
                       Se pune fierbinte in borcane sterilizate,apoi se inchid ermetic.

duminică, 1 iunie 2014

Lapte de pasare




                          L-as numi desertul copilariei.De aceea l-am facut azi,de ziua copilului.In verile caniculare,mama mereu facea acest desert.Mi-amintesc cu cata nerabdare asteptam sa se raceasca sa mancam.
                           Numit si Boule de neige, este un desert simplu si usor de facut.Este puternic aromat si dulce,ceea ce place copiilor in special.


                           Ingrediente:
                          1l lapte,6oua,1lingurita faina,200 gr zahar,baton de vanilie.


                          Mod de preparare:
                        Albusurile se separa de galbenusuri.Se pune la foc laptele cu vanilia.Albusurile se bat spuma,se adauga treptat 100 gr zahar,batandu-se din nou pana zaharul se topeste si  spuma se tine tare.Cand laptele incepe sa fiarba,se micsoreaza focul astfel incat abia sa coloteasca.Cu o lingura se ia din spuma de albus si se da drumul in lapte.
                          Se formeaza, astfel,4-5 oua din albus,nu mai multe,sa aiba loc in cratita pentru ca vor creste.Se tin 1 min.pe o parte,apoi se intorc si se mai tin 1 min.Se scot cu lingura cu gauri.Se scurg bine de lapte si se pun intr-un bol.Se continua astfel pana se fierbe toata spuma.Pentru ca  ouale de albus sa nu se lase trebuie sa se tina cont de urmatoarele:laptele sa nu fiarba in clocote mari cand se pun albusurile,acestea sa nu se tina prea mult la foc,bolul in care se pun sa fie cald,deoarece se lasa din cauza socului termic.
                            Separat se freaca galbenusurile cu restul de zahar si faina.Se toarna laptele strecurat si se da totul pe foc pana se leaga si se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se toarna peste ouale de albus.
                            Se serveste rece,de la frigider.