Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 31 iulie 2014

Ketchup de casa






                            Pentru ca suntem in "febra conservelor" si fiecare gospodina cauta sa umple cat mai multe borcane cu roadele pamantului,m-am gandit sa va ofer o reteta de ketchup.Nu este retetea originala si nici nu are gustul celui din magazin,dar e 100% natural ,se face usor si repede si e foarte gustos.


                             Ingrediente:
                           3kg rosii,1kg ardei rosu,3 cepe,1 ardei iute,10-12 catei de usturoi,o legatura de frunze de telina cu tot cu tulpina,cateva ramuri de cimbru,5-6 foi de dafin,frunze de tarhon,cateva fire de busuioc,oregano,sare,piper,zahar,jumate cana de otet.


                             Mod de lucru:
                          Se aleg rosii frumoase,bine coapte.Se spala,se taie bucati si se curata de cotor.Se dau prin masina de macinat,cu separator ca pentru bulion.
                           Ardeii se coc,se curata de pielite si cotoare.Impreuna cu ceapa,si usturoiul se paseaza in blender pana se obtine o pasta foarte fina.
                          Pasta rezultata se pune in sucul de rosii,se adauga restul condimentelor si ierburilor si se pune la fiert.Se fierbe la foc mic,amestecand mereu,pana scade la jumatate si are consistenta unei paste.Se ia de pe foc,se scot ierburile si se potriveste de sare,piper,otet.Se pune in borcane sau sticle cu gatul larg,sterilizate si se inchid ermetic.

miercuri, 23 iulie 2014

Ghiveci de legume





                         Ghiveciul de legume este mancarea preferata vara.Este o simfonie a legumelor de care nu te saturi niciodata.Din ce mananci,ai tot manca.Asa ca,sa profitam de abundenta legumelor de vara.


                         Ingrediente:
                      1 ceapa,2 ardei,2 morcovi,2 vinete,3 dovlecei,4-5 cartofi, o mana de fasole verde,un pumn de mazare verde,4-5 rosii,sare,piper,marar verde,patrunjel verde.Lista poate continua cu orice legume avem la indemana,inclusiv ciuperci.


                          Mod de preparare:
                        Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei incins pana devine sticloasa.Se adauga morcovii taiati rondele,cartofii taiati cuburi si ardeii  taiati fasii.In continuare se adauga vinetele si dovleceii taiati cuburi,apoi mazarea verde si fasolea sau ce legume mai avem.
                          Rosiile se oparesc in apa clocotita si se decojesc.Se taie felii marunte si se pun in ghiveci.Se lasa sa fiarba inabusit sau se da la cuptor pana legumele sunt fierte bine.Se potriveste de sare si piper.Inainte de a-l lua de pe foc,se adauga patrujelul verde si mararul tocate marunt.
                          Cine doreste,poate sa adauge si orez la fiert.Eu prefer savoarea legumelor.
                           Este o mancare usoara si satioasa care merge foarte bine in zile de post.Cine nu posteste,poate servi ghiveciul cu smantana.

luni, 21 iulie 2014

Peste cu legume la cuptor





                             Pentru ca e vara si abunda de legume,am profitat si am asezonat pestele cu legume.Cat mai multe legume gustoase si savuroase,proaspete,culese din gradina.



                             Ingrediente:
                           1 peste,1 ceapa,2 morcovi,1 ardei,1 dovlecel,1 vanata,3-4 rosii nu foarte mari,1 lamaie,sare,piper,rozmarin,coriandru,cimbru,3 foi de dafin,1 ceasca vin.



                            Mod de preparare:
                        Pestele se curata si se spala bine.Se poate lasa intreg sau se poate taia felii,dupa preferinta fiecaruia.Ceapa se taie julien,morcovii ,rondele.La fel si vanata si dovlecelul,dupa ce s-au curatat de coaja.
Intr-o tava de yena se pune,in straturi, ceapa taiata,rondelele de morvovi,ardeiul taiat rondele,vinetele si dovleceii.Se presara un pic de sare si piper,iar deasupra se pun feliile de peste.Acestea se codimenteaza cu sare,piper,rozmarin,coriandru,cimbru.Se presara cateva foi de dafin.Rosiile se taie jumatati si se pun peste bucatile de peste.Se toarna vinul si un pic de ulei,apoi zeama de lamaie.
                         Se acopera vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor.Dupa 30 min se ia capacul si se mai lasa sa se rumeneasca frumos pestele.

sâmbătă, 19 iulie 2014

Afine la borcan




                               M-am gandit sa conserv afinele ca atare,in zahar pentru a le folosi la diverse prajituri,sosuri,mancaruri,dar si pentru consum deoarece au multe beneficii.
                              Astfel,afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele,neutralizeaza radicalii liberi care pot provoca boli si imbatranirea organismului.Totodata afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului,ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar,pastreaza integritatea vederii,mentin sanatatea creierului,scad riscul aparitiei bolilor de inima.Acestea sunt doar o parte din multiplele beneficii ale afinelor.



                               Ingrediente:
                            1kg afine,200gr zahar.

                              Mod de preparare:
                          Afinele se spala bine dar cu atentie sa nu se zdrobeasca.Se curata de codite si frunzulite.Se pun intr-un vas un rand de afine,unul de zahar,tot asa pana se epuizeaza.Se lasa sa stea pana a doua zi.
                         Afinele se scot din siropul lasat si se pun in borcane curate.Se inchid ermetic si se pun la foc,intr-un vas cu apa.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se lasa la foc 30 min.de cand incepe sa clocotesca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
                         Siropul ramas se pune in sticle,se inchid ermetic si se pun si ele la  dunstuit,exact ca borcanele cu afine.
                       


Dulceata de afine





                     Afinele sunt printre cele mai benefice fructe.Am profitat si anul acesta si am facut o minunata dulceata care nu poate lipsi din camara.


                     Ingrediente:
                  1kg afine,1kg zahahar,3 pahare cu apa,zeama de la o lamaie.


                   Mod de preparare:
               Se aleg afinele una cate una sa fie intregi si frumoase.Se curata de frunzulite si codite.Nu se spala decat daca este neaparat nevoie si in acest caz se pun pe o sita ,sa se scurga de apa.
                Se pune la foc zaharul cu apa.Se tine pe foc mic pana se topeste zaharul ,apoi se da pe foc iute pana se leaga,astfel incat,dand drumul la o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece,picatura sa nu se dizolve imediat.Se ia spuma de la suprafata de cate ori este nevoie.Se pun afinele.Se lasa sa dea un clocot,apoi se ia vasul de pe foc si se lasa deoparte 15 min pentru ca afinele sa-si lase zeama in sirop.Se pune iar vasul pe foc.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se adauga zeama de lamaie.Se mai lasa sa fiarba pana cand siropul e destul de legat, apoi se ia vasul de pe foc.
                Se toarna,fierbinte,in borcane care se inchid ermetic.