Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 12 septembrie 2014

Magiun de prune






                         La noi,la Ineu,facutul plimezului,adica al magiunului de prune,e o adevarata sarbatoare.Ne bucuram de roadele toamnei  si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna.Aici,fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie.
                         Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc,isi culeg prunele si fac impreuna magiunul.Se fierbe in caldari mari de 40-50l, la groapa.Cam asa arata groapa cu caldarea de fiert.





                        Focul trebuie sa fie domol,sa fiarba incet,magiunul.Astfel,fiertul dureaza cate 10-12 ore.Si cum trebuie mestecat continuu in el,sa nu se prinda,toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie.Se canta,se spun glume,bancuri,povestiri.
                       Dar,pentru a iesi plimezul bun,trebuie sa vina babalugile sa joace.Sunt nelipsite de la plimez.Barbatii,baietii se costumeaza si vin seara,sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun.


                       Am povestit cam mult,dar nu,nu am uitat esentialul,adica cum se face magunul de prune.Iata:


                         Se aleg prune bine coapte,se spala,se scurg si se scot samburii.Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba si se moaie.Se fierb in continuare mestecand mereu sa nu se prinda.Se fierb pana se leaga cat trebuie.Se verifica daca este legat, ca la orice gem.Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat,ca sa nu mucegaiasca peste iarna.Se toarna cald in borcane sterilizate.Borcanele,desfacute,se pun in gura cuptorului,la cald,pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul .Cand sunt reci se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara.

miercuri, 10 septembrie 2014

Pulpa de porc pe pat de legume






                            Este o mancare gustoasa si savuroasa.Savaoarea pulpei de porc este data de legumele care alcatuiesc un pat,cu invelis cu tot,pe care acesta se odihneste.Si daca nu aveti pulpa de porc,puteti folosi orice alta carne macra.


                           Carnea se taie felii.Se curata 5-6 cartofi si se taie sferturi.2 ardei se curata de cotoare si se taie rondele.
                           Intr-o cratita,se pun cartofii,iar deasupra ardeii.Se codimenteaza cu rozmarin.Deasupra se pun feliile de carne,se codimenteaza cu sare,piper,cimbru.Rosiile se taie rondele si se aseaza peste carne.Deasupra se presara usturoi taiat marunt si patrunjel verde.Se adauga putin ulei si o cana cu apa.
                           Se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor.Dupa o ora,se ia capacul si se mai lasa pana ce pulpa de porc si legumele se rumenesc frumos.
                         

luni, 8 septembrie 2014

Dulceata de ardei iuti






                           Este o reteta exotica,cu care veti impresiona orice musafir.Servita alaturi de o friptura,carne fiarta,gratare,omleta va  inlocui cu succes orice sos sau ketchup.Combinatia dulce-acru-iute fac din aceasta dulceata o garnitura perfecta.



                           Ingrediente:
                        600gr ardei iuti rosii,400 gr ardei capia sau gogosari,1l otet,1kg zahar.


                           Mod de pregatire:
                        Ardeii se spala,se usuca,apoi li se scot samburii si nervurile.Este o operatie mai migaloasa, dar merita efortul,avand in vedere rezultatul final.In timpul curatarii purtati manusi pentru a evita usturimea degetelor provocata de ardeii iuti.Dupa curatare,ardeii se taie fasii mici.
                        Intr-un vas se fierbe otetul cu zaharul.E recomandat ca bucataria sa fie aerisita bine deoarece aburii rezultati in urma fierberii otetului pot fi inecaciosi.Se fierbe aproximativ 30 min,pana rezulta un sirop.Se adauga ardeii si se lasa sa fiarba in continuare pana dulceata e legata.Pentru a verifica daca dulceata este legata, se afunda o lingurita in siropul de dulceata.Cand se scoate,de pe aceasta nu trebuie sa cada mai mult de trei picaturi ferme de sirop.
                          Dulceata fierbinte se pune in borcane sterilizate,care se inchid ermetic.Se pun in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in camara.

Limba cu maioneza





                        Limba cu maioneza este o mancare foarte gustoasa,dar grea pentru cei cu ficatul "in pioneze".Nu o fac foarte des,dar e foarte apreciata atunci cand e servita.Se face usor si repede.Se poate face cu limba de porc sau de vita,ambele sunt la fel de gustoase.Cantitatile difera in functie de preferintele fiecaruia.
                   
                        Limba se fierbe in apa cu sare.Cine doreste,poate sa adauge cativa morcovi si pastarnac si va iesi o supa  delicioasa.E fiarta atunci cand furculita intra usor in limba.Se scoate si se curata de pielita groasa. Pentru a o curata mai usor,faceti-o cat limba  e fierbinte .Limba astfel  curatata,se taie cuburi.
                         Dintr-un galbenus de ou ,ulei si o lingurita de mustar se face maioneza.Se curata si se zdrobesc 3-4 catei de usturoi.Limba se amesteca cu maioneza si usturoiul.Se potriveste de sare si piper apoi se da la rece pana la servire.
                       

marți, 2 septembrie 2014

Chec cu afine






                          Este un chec deosebit,a carui vedeta sunt afinele.Un chec fructat,aromat,moale si pufos.Este o reteta rapida si usoara.Il recomand cu caldura,in orice anotimp,atat cu fructe proaspete cat si congelate.




                            Ingrediente:
                         250gr unt,1 cana zahar,2 oua,4 cani faina, 2 cani lapte,4 cani afine,esenta de vanilie,coaja de portocala,un praf sare,praf de copt.



                           Mod de preparare:
                       Untul,la temperatura camerei,se freaca cu zaharul si ouale.Se adauga coaja de portocale si  esenta de vanilie si se amesteca in continuare.Se adauga laptele,alternand cu faina amestecata cu praful de copt si sarea.Va rezulta un aluat mai  gros decat aluaturile obisnuite de chec.Nu e nici o problema,va creste frumos si va fi foarte pufos.
                      Se adauga afinele si se amesteca incet,sa nu se zdrobeasca.Se pune aluatul in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si se da la cuptor.Pentru a vedea daca e gata,se face proba scobitorii.
                      Cand e gata, se scoate din cuptor.Se scot din tavi si se lasa pe un gratar sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar vanilat.