Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 septembrie 2014

Gogosari umpluti cu struguri si conopida




                         Inca un fel de muraturi,la fel de bun ca si restul.Cu cat diversitatea e mai mare,cu atat se pot asezona cu diverse mancaruri.Acesti gogosari dau un plus de savoare mancarurilor,datorita unei arome speciale,data de strugurii murati.



                        Ingrediente:
                     1l otet,3l apa,4ling sare,500gr zahar,foi de dafin,piper boabe,mustar boabe,gogosari,struguri,conopida.

                        Mod de preparare:
                    Se aleg gogosari mari,carnosi si sanatosi.Se spala bine si se indeparteaza cotorul.Gogosarii se umplu cu buchetele de conopida si cu boabe de struguri apoi se cladesc in borcane.
                    Restul ingredientelor se pun la foc.Cand clocoteste se toarna peste gogosari.Se inchid ermetic borcanele si se depoziteaza in camara pana se folosesc.

duminică, 28 septembrie 2014

Peste aromat in crusta de piper





                            Ieri am implinit 28 de ani de casatorie,asa ca am preparat acest peste cu care l-am asteptat pe sotul meu.Dupa cum se vede,prezentarea a fost in aceeasi tema,surpriza,pe masura.


                            Ingrediente:
                         2-3 pesti ( se poate folosi orice fel de peste) 3 ling sos soia,2 ling ulei,3 ling vin alb sec,mix de piper boabe,sare,coriandru,ghimbir,chimen.


                           Mod de preparare:
                       Pestele se curata si se spala bine apoi se scurge de apa.Daca e mare,se taie felii daca nu, se lasa intreg.Din restul ingredientelor se prepara un sos cu care se unge pestele pe toate partile,si in interior.Sosul ramas se toarna intr-o cratita.Mixul de piper se toaca mare,cu piulita.Se tavaleste pestele prin acest piper apoi se aseaza in cratita.Se acopera cu folie alimentara si se da la cuptor.Dupa 30 min.se indeparteaza folia si se lasa pana scade sosul,iar pestele e frumos rumenit.
                          Se serveste cu garnitura de legume sau orez.

vineri, 26 septembrie 2014

Intorsuri





                      Nu am facut demult placinta si nici intorsuri,asa ca m-am gandit sa inveselesc un pic ziua,si asa mohorata din cauza vremii.M-am apucat de framantat,intins,copt.
                      Intorsurile se pot face simple,sau cu diferite umpluturi dulci sau sarate: branza telemea cu marar,varza acra calita,cartofi,branza dulce,mere,dovleac.Aluatul e acelasi ca la placinta intinsa.


                     

                          Ingrediente:
                      500gr faina,3 ling.ulei,1cana apa calda,un pic de sare


                          Mod de preparare:
                      Faina se cerne,se face loc la mijloc si se pune uleiul , apa si sarea.Se amesteca intai cu o lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se framanta cu mana.Se face un aluat potrivit,mai moale ca cel de paine.Daca mai trebuie se mai poate adauga putina apa.Se framanta bine si se bate de cateva ori de masa apoi se lasa sa stea 10 min. la loc cald,dar nu umed,acoperit cu un servet tot cald.Se intinde cu sucitoarea o foaie, se acopera cu un servet si se lasa sa stea 15 min.
                      Pe masa de lucru se pune o fata de masa,se presara faina,se pune foaia de aluat deasupra si,cu multa rabdare  se intinde, de jur imprejur,cu mana,cu grija sa nu se rupa.Foaia trebuie sa fie subtire ca foita de tigare,iar marginile aluatului trebuie sa depaseasca marginile mesei.Marginea ramasa groasa se rupe,iar foaia se lasa cateva minute sa se usuce apoi se unge cu putin ulei.
                      Acum e momentul sa se puna umplutura.Se presara pe toata foaia umplutura dorita,iar daca vreti intorsurile simple,le lasati asa.
                       Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foaia de pe partea lunga a mesei.De cealalta parte se face la fel.La mijlocul mesei,foaia se taie,rezultand astfel doua suluri.Sulurile se taie bucati potrivite care se intind cu sucioarea.
                       Foile astfel obtinute se prajesc in ulei incins.
                     

joi, 25 septembrie 2014

Rosii la borcan




                     

                              Povesteam mai ieri despre ardeii din gradina.Cam aceeasi soarta au avut-o si rosiile,ultimele rosii din gradina.Am cules ce a mai fost,le-am taiat si le-am pus in borcane.Iarna,sunt delicioase in ciorbe,tocane,mancaruri,fripturi,se pot face si sosuri din ele.


                              Rosiile se spala si se taie felii.Se cladesc in borcane apasand usor pe ele.In fiecare borcan,deasupra,se pun cate 2-3 catei de usturoi si o ramurica de busuioc.Fara sare,fara ulei.Borcanele se inchid ermetic si se fierb la bain-marie o ora de cand incepe sa clocotesca apa.Dupa ce au fiert,se scot si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

Ardei macinat





                       Frigul s-a instalat,cam repede,ce-i drept,si in gradina mea lucru ce s-a vazut si pe plante.Am adunat ultimii ardei ,i-am macinat si i-am pus in borcane.La iarna vor da culoare si aroma mancarurilor.Sunt deliciosi la ciorbe,tocane,fripturi,mancaruri.
                       Nu trebuie sa fie ardei mari,frumosi.Din contra,eu am pus tot ce a fost mic si nu s-a putut folosi la nimic.Daca au avut pete ,le-am taiat si retul am pus la macinat.Conteaza sa fie ardei rosii,atat.

                   Ardeii se spala,se lasa sa se scurga de apa si se curata de cotoare.Daca sunt ardei patati,se inlatura partea patata si restul se foloseste.Se pot macina cu masina de tocat sau cu mixerul.Langa ardei,la macinat,se  adauga o mana buna de patrujel verde.Totul se amesteca cu sare.Se pune sare  ca pentru o mancare obisnuita,nu trebuie sa fie foarte sarati ardeii.Cu o lingura ,se pune totul in borcane,apasand,sa nu ramana goluri de aer.Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert la bain-marie.Se fierb o ora din momentul cand clocoteste apa.Dupa ce au fiert,se scot din apa,se verifica capacele si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.