Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 3 noiembrie 2014

Chec cu stafide






                          Acest chec este foarte pufos,aromat,ciocolatos.Are un plus de savoare deoarece glazura crocanta de ciocolata in care e invelit contrasteaza cu mijlocul moale si pufos.Este delicios alaturi de o cana cu lapte cald sau langa o cafea tare si aromata.


                         Ingrediente:
                       5 galbenusuri,10 ling zahar,15 ling ulei,20 ling lapte,15 ling faina,2 ling cacao,2 ling stafide,zahar vanilat,un praf de copt,coaja de portocala.


                     Mod de preparare:
                  Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si rezulta o crema spumoasa.Se adauga uleiul treptat,ca la maioneza apoi laptele.Se mixeaza bine pana se omogenizeaza totul.Se adauga coaja de portocala tocata marunt apoi faina si praful de copt in ploaie.
                    Intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt se toarna jumatate din compozitie.In cealalta jumatate se adauga cacaoa si stafidele.Se omogenizeaza si se toarna peste compozitia galbena.Se da totul la cuptor pana trece de proba scobitorii.
                   Checul se lasa sa se raceasca.Intre timp se pregateste o glazura din 100 gr ciocolata topita si 50 ml lapte.Se amesteca totul pe foc si se toarna peste chec.
                   Cand e rece si glazura intarita,se poate felia checul pentru a se servi.

duminică, 2 noiembrie 2014

Piept de curcan afumat






                        Preparatele afumate fac parte din categoria " preferate".Cred ca toata lumea asteapta cu nerabdare sa vina iarna,sa vina sarbatorile sa preparam afumaturi.Sunt mult mai bune cele preparate in casa, dupa reteta proprie decat cele cumparate din supermarketuri.
                        Si cum,de obicei,iarna,preparatele afumate sunt cele de porc,am diversificat un pic si am facut afumaturi din curcan.



                        Ingrediente:
                      piept de curcan,sare grunjoasa,piper,boia dulce,boia iute,usturoi,cimbru,coriandru (cantitatile difera in functie de marimea pieptului de curcan)


                      Mod de preparare:
                  Se da jos pielea de pe piept si se presara cu sare grunjoasa din abundenta.Se pune intr-un vas si se lasa sa stea patru zile.Carnea trebuie sa fie bine acoperita de sare.Nu va temeti,nu va fi prea sarata.Carnea isi ia numai cata sare este nevoie.
                   Dupa cele patru zile se scoate carnea din sare si se spala.Se lasa cateva ore sa se zavnte.Intre timp,se pregateste baitul.Intr-un vas se pune un pic de ulei,usturoiul zdrobit si condimentele.Se amesteca pana se obtine o pasta cu care se unge bine pieptul de curcan.Se pune intr-un vas acoperit si se mai tine trei zile,dupa care se scoate si se lasa o zi sa se zavante bine.
                    Se baga pieptul de curcan in afumatoare unde se tine trei zile.In fiecare zi se face cate un fum.Se mai lasa o zi sa stea,apoi se poate servi.

Supa crema de dovleac





                               Pentru ca e toamna si e Hallowen si e sezonul dovlecilor,o supa crema de dovleac e binevenita.Cu un gust dulceag,aromat,o textura fina,cremoasa incanta in mod placut papilele gustative.


                           Ingrediente:
                       500 gr dovleac,2 morcovi,1ceapa,un pumn de nuci,un pumn de miez de seminte de dovleac,ulei de masline,sare,piper,nucsoara,ghimbir.


                        Mod de preparare:
                     Dovleacul se curata de coaja si se taie cuburi.Ceapa si morcovii se curata si se pun la fiert impreuna cu dovleacul.Apa se pune cat sa acopere legumele.Se fierb pana legumele si dovleacul se inmoaie bine.Se scot din apa,se lasa sa se racoreasca putin,apoi se zdrobesc cu blenderul.Rezulta un piure care se subtiaza cu apa in care au fiert legumele sau cu  supa.
                    Se pune totul intr-o craticioara,se adauga uleiul si se mai da cateva minute la foc,timp in care se adauga ghimbirul dat pe razatoare si nucsoara,apoi se potriveste de sare si piper si se opreste focul.
                     Se serveste cu smantana,iar ,ca garnitura, se prajesc in unt nucile si semintele si se servesc cu supa crema.

Mistery box challenge luna noiembrie






                          Cerasela Badr El-Din a lansat pe blogul ei Bunatati de prin lume adunate o provocare care  se numeste "Mistery box challenge",adica Cutia misterelor.Luna aceasta,blogul meu va fi gazda acestei provocari.
                          La inceput de luna, blogul gazda va anunta ingredientele din Cutia misterelor ,iar parada se va face la sfarsitul lunii.Cutia trebuie sa contina un numar de 7-10 ingrediente,din care unul va fi vedeta.Din aceste ingrediente va trebui sa faceti o reteta,iar ingredientul vedeta sa straluceasca in preparatele voastre.Preparatele nu prebuie sa contina alte ingrediente decat cele mentionate de gazada, exceptie facand orice tip de grasime vegetala sau animala, faina,zaharul sau alti indulcitori,sarea,condimentele inclusiv sosurile ( de soia,teriakietc),otetul,mustarul,maioneza,ketchupul,verdeturile(marar,patrunjel,busuioc,cimbru,coriandru),aromele(pastai de vanilie,esenta de rom,coaja de lamaie,coaja de portocala),coloranti,gelatina,agenti de crestere (praf de copt,drojdie,bicarbonat de sodiu,bicarbonat de amoniu).Se pot folosi toate ingredientele din Cutie sau doar o parte din ele.Obligatoriu sa apara ingredientul vedeta.
                          Cine doreste sa participe trebuie sa faca o reteta cu ingredientele din cutie,sa o posteze pe blogul personal cu link spre blogul care a lansat provocarea si este gazda ,luna aceasta fiind vorba de blogul meu, Retete cu Margareta Cismasiu.
                        Cine nu are blog,trebuie sa trimita  reteta si poza cu preparatul final pe adresa: marga.cismasiu@gmail.com. Pe aceeasi adresa astept si  pozele cu link-uri ale bloggerilor. Ne puteti urmari si pe Facebook,aici.
                         Ultima zi pentru a trimite link -urile este 30 noiembrie.
                          Si acum,iata ingredientele din Cutia misterelor de luna aceasta: oua,smantana sau frisca,lapte,cacao,piept de pui,ceapa,usturoi,rosii,iar ingredientul vedeta va fi nuca.
                          Mult succes si va astept cu drag retetele.
                     

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Prajitura cu dovleac









                    Nu puteam sa lasa sa treaca Hallowenul fara sa fac o minunata prajitura cu dovleac.De fapt,dovleacul a fost vedeta in meniul de ieri.Este o prajitura cu foi fragede, delicioase pentru diverse umpluturi.Cea cu dovleac e minunata pentru aroma sa si gustul inconfundabil.



                       Ingrediente foi:
                   250 gr untura,6 ling apa,1 ling otet,1 ou,100 gr zahar,1 praf de copt,faina cat cuprinde,un praf sare,zahar vanilat.
                 

                   Ingrediente umplutura:
                1 kg dovleac,5 ling zahar,zahar vanilat,scortisoara,4 ling gris


                 Mod de preparare:
              Intr-un vas se pune untura,apa,otetul,zaharul,sarea,zaharul vanilat.Se omogenizeaza totul apoi se adauga ,treptat,faina amestecata cu praful de copt.Se farmanta bine pana rezulta un aluat omogen,bine legat.Se imparte in doua parti: una sa fie un pic mai mare decat cealalta.
               Dovleacul se curata de coaja si se taie cuburi.Se pune la calit cu o lingura de ulei pana se inmoaie .Se adauga grisul,iar la safarsit ,zaharul.Va rezulta o pasta omogena.Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul vanilat si scortisoara.Se opreste focul si se lasa sa se racoreasca.
               Aluatul mai mare se intinde in foaie,un pic mai mare decat marimea tavii in care se coace prajitura.Se pune foaia in tava astfel ca marginile sa se ridice in tava.Se mai presara pe foaie putin gris apoi se pune pasta de dovleac si se acopera cu a doua foaie.Aceasta  se va intinde exact cat tava.Se inteapa cu furculita din loc in loc,apoi se da la cuptor.
               Cand a crescut frumos si prajitura e rumena deasupra,se poate scoate din cuptor.Calda, se pudreaza cu zahar vanilat deasupra.
               Cand e rece se portioneaza si se serveste.