Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 aprilie 2015

Pentru reusita unui gratar




                 Natura a inverzit,soarele arde tot mai tare,temperaturile cresc,intr-un cuvant vine vara.Pe asemenea vreme iti vine sa stai mai mult afara decat in casa.Decat sa dam drumul la aragaz pentru a prepara mancarea,mai bine dam drumul la gratar.In curte,pe marginea unei ape,in padure,la deal sau la munte,gratarele au inceput sa sfaraie.Si cu atat mai mult,de 1 mai,nu va fi nici un gratar care sa ramana neancins.
                 Dar,pentru a obtine preparate de calitate,trebuie sa se cunoasca si sa se respecte cateva reguli.Carne de vita,porc,miel,pui,maruntaie preparate la gratar trebuie sa fie moi,suculente,bine facute dar nu arse,aromate si codimentate corespunzator.Multora li se pare simplu si usor sa faca fripturi la gratar, dar e o adevarata tehnica.
Astfel,pentru ca fripturile la gratar sa fie de buna calitate,trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:
   - carnea trebuie sa fie proaspata si de calitate;
   - carnea nu se sareaza decat dupa ce s-a fript pe o parte,sarea fiind higroscopica,deshidrateaza produsul si devine fad;
   - ficatul,rinichii,inima nu se sareaza decat in momentul servirii;
   - carbunii sa fie bine arsi pentru a nu degaja bioxid de carbon care,pe langa faptul ca innegresc,schimba si gustul produsului,facandu-l toxic;
   - inainte de a face focul,gratarul se curata cu o perie de sarma;
   - gratarul se unge cu grasime inainte de a pune carnea;
   - gratarul trebuie sa fie bine incins in momentul cand se pune carnea,pentru a accelera coagularea substantelor proteice,astfel ca sucurile sa ramana in interiorul carnii,evitandu-se lipirea fripturii de gratar;
   - toate fripturile la gratar (muschiulet,fleica,vrabioara,antricot,ficat,rinichi,momite) se prepara la fel,cu diferenta ca cele cu tesutul muschiular slab se ung ,in timpul frigerii, cu grasime.
               Respectand aceste reguli,veti fi siguri de reusita in realizarea unor fripturi la gratar cat mai savuroase.

marți, 28 aprilie 2015

Prajitura Mozaic





                     Este o delicioasa prajitura cu doua blaturi cu texturi diferite,crema de vanilie si o glazura de ciocolata.Aspectuoasa,colorata,pufoasa este desertul perfect,binevenit oricand.


                      Ingrediente:
                    Blat I : 6oua,6ling zahar,6ling faina,3ling ulei,3ling apa,un praf sare.
                    Blat II : 7 albusuri,7ling zahar,o cana de nuci prajite si taiate,1 cana rahat taiat cuburi (eu nu am avut suficient si am completat cu ciocolata taiata cuburi),o cana de visine,1/2 cana faina,un praf de copt,un praf sare.
                    Crema:7galbenusuri,1cana zahar,3ling lapte,250gr unt,vanilie
                    Glazura:100gr ciocolata,2ling lapte,3ling ulei

                   

                      Mod de preparare:
                   Blat I: Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare.Se adauga,treptat,uleiul si se omogenizeaza.La urma se adauga apa.Albusurile se bat spuma tare,pana se tin de paletele mixerului.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Peste spuma de albusuri se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina cu miscari lente,de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                    Blat II: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Cand se tin de peretii vasului se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana se topeste.Se adauga nucile,visinele,rahatul si faina cu praful de copt.Se amesteca incet,cu o spatula.Compozitia se toarna in aceeasi tava in care s-a copt primul blat si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
                    Crema:Galbenusurile se freaca cu zaharul,laptele si esenta de vanilie pe baie de aburi pana se ingroasa.Cand a capatat consistenta dorita,se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma.Treptat se adauga crema de oua si se amesteca.
                     Glazura:cicolata se topeste pe foc impreuna cu laptele si uleiul.
                     Blatul I se taie in doua,pe orizontal,rezultand doua foi.Pe una din foi se intinde jumatate din crema,se pune blatul de albus peste care se intinde a doua jumatate de crema.Se acopera cu a doua foaie de blat,iar deasupra se toarna glazura.
                       Prajitura se da la rece pana se intareste glazura.Se taie cu un cutit umed.

                 Tips: Se pot inlocui foile de blat de la baza si deasupra cu foi de napolitana.

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Weekend cu spor - parada lunii aprilie 2015





                     E ultimul weekend din luna aceasta,bloggeritele au avut timp sa bucatareasca cu spor toata luna,mai ales in weekend-uri.Luna aceasta s-au inspirat de aici,de pe blogul meu,eu fiind gazda.Au avut ca teme categoriile: Prajituri,Mancaruri sau orice alta reteta de pe blog.
                      Si chiar au gatit cu spor,fetele.Iata ce au pregatit:

                     Furnicuta bucatar Monica Horoiu a pregatit un deliciu culinar: Pulpe de iepure la cuptor



                  Draga mea Lulu,harnica cum o stim,nu s-a lasat mai prejos si a pregatit o minunata Friptura de miel.


                       Stefy harnicuta,initiatoarea acestui prioect,a pregatit deliciosul  Piept de curcan in sos marinat.


                    Claudia Vasilache a profitat de sursa de inspiratie sa pregateasca de sarbatorile Pascale  un Drob de miel in prapure aratos,gustos,delicios.


                     Munteanca noastra Victoria Gabriela a fost super incantata de Papricas de pui cu galuste,o savuroasa mancare ardeleneasca si sigur o s-o mai pregateasca.



                    Dupa cum ati observat,fetele au preferat retetele de mancaruri.In schimb,Maria Udrea a pregatit niste Cornuri bicolore moi,pufoase,insiropate,aspectuoase.



                   Si nu in ultimul rand,Sidy a pregatit minunatele Snitele crocante la cuptor.Crocante la exterior,moi si pufoase la interior sunt deliciul oricarei mese.




                         Dragele mele,ma bucur ca v-au placut retele mele.Va multumesc pentru participare si va astept si in continuare,cu mult drag,in casuta mea virtuala.
                     

joi, 23 aprilie 2015

Prajitura cu foi de bezea si nuca






                Aceasta,minunata prajitura cu foi de bezea,o reteta veche,pe care mama o facea cu drag.Era una din preferatele mele si imi placea s-o ajut pe mama cand o facea.Ajutorul consta in mancatul bezelei si a nucilor.Am facut-o si eu si mi-am adus aminte de anii copilariei...


                   Ingrediente:
                Foi: 10 albusuri,300gr zahar,zeama de lamaie,300gr nuci macinate.
                Crema: 10galbenusuri,180gr zahar,4ling lapte,50 gr ciocolata,250gr unt.


                 Mod de preparare:
              Albusurile se pun intr-un bol curat si se mixeaza pana se tin de paletele mixerului.Se adauga zaharul si zeama de lamaie putin cate putin si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste si rezulta o bezea tare.Se adauga nuca macinata si se incorporeaza incet,cu ajutorul unei spatule.Din amestecul obtinut se coc 5-6 foi.
               Foile se coc pe dosul tavii.Se pune hartie de copt de fundul tavii si se intinde o parte din aluat.Foaia se coace in cuptorul preancalzit.La fel se procedeaza si cu restul.Cautati sa impartiti compozitia in parti cat mai egale pentru a avea aceeasi grosime foile si sa fie cat mai egale.Foile se tin in cuptor 10-15min,pana incep pe margini sa se rumeneasca.Imediat ce se scot din cuptor se dezlipesc de pe hartia de copt.Nu se lasa sa se raceasca pentru ca se vor dezlipi mai greu.Atentie cand se dezlipesc, foile sunt foarte crocante,sa nu se rupa!Foile se tin suprapuse,cu hartie de copt intre ele.
                 In timp ce foile se racesc,se face crema.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.Se adauga laptele si se pun pe baie de aburi.Se bat in continuare,pana se ingroasa.Se adauga ciocolata si se ia de pe foc.Untul se freaca spuma si se adauga treptat, crema racita.Se omogenizeaza bine si se umplu foile.
                 Se da la rece pana a doua zi,timp in care foile se vor inmuia.Se poate portiona si servi.
             


               

miercuri, 22 aprilie 2015

Salata de fasole uscata






                     Este o salata usora,se face repede si e foarte gustoasa si satioasa.Reteta face parte din Provocarea secreta  a carui gazda este Stefania.Ea mi-a dat ca sursa de inspiratie blogul lui Lili.


                   Ingrediente:
             250gr fasole uscata,2-3fire ceapa verde,2-3 fire usturoi verde,sare,piper,un pic de otet balsamic,ulei de masline.


           Fasolea se spala si se pune la fiert in apa ,la foc mic.Cand da in clocot se scurge si se pune din nou la fiert in apa fierbinte cu sare,la foc mare.Se lasa sa fiarba bine dupa care se scurge si se lasa sa se raceasca.Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se amesteca cu fasolea .Se adauga un pic de otet balsamic si ulei de masline.Se potriveste de sare si piper si se amesteca bine.
          Se serveste calduta,dar e la fel de buna si rece,de la frigider.