Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 31 iulie 2015

Parada traditie si gastronomie romaneasca - iulie 2015





                          A trecut si luna iulie,fara ploi,dar cu canicula si temperaturi aduse la extrem,de nu-ti venea sa deschizu aragzul pentru nimic in lume.Si totusi,prietenele si colegele mele bloggerite au facut efortul de a gati delicioase tocanite si mancaruri pentru a se incadra in tema provocarii Traditie si gastronomie romaneasca  initiata de Gina Bradea.
                         Am uitat sa va spun ca eu am fost "capul rautatilor" si,ca gazda.am propus pentru luna aceasta ca tema Tocanite/mancaruri cu sau fara carne.M-am gandit la faptul ca fiind vara,suntem inconjurati de multe legume si vredeturi,deci,de ce sa nu profitam la maxim de acest lucru?Zis si facut! Fetelor,se pare ca le-a placut tema pentru ca au raspuns cu entuziasm provocarii chiar daca a fost si  perioada concediilor.S-au prezentat delicioase preparate traditionale,din diverse zone ale tarii.
Dar sa vedem mai concret despre ce e vorba.


                           Din Bihor,Sidonia Toncean ne aduce o minunata Tocanita de pui cu ciuperci si galuste,o mancare santoasa,ca la bunica,de sa te lingi pe degete.A imbogatit-o cu smantana si zice ca e cea mai buna tocanita mancata vreodata.O credem:)



                    O Tocana de ardei copti si costita afumata ne-a adus Maria Udrea  din Muntenia,careia ii plac mancarurile taranesti.O mancare cu iz de copilarie,de care-si aminteste cu drag.

   
                       Maria a tinut sa ne mai arate o Tocana taraneasca de pui cu ceapa,inca o mancare care ii aminteste de copilarie,de vremea cand bucatele se preparau cu produse curate,naturale din gradina proprie.


                       O munteanca la fel de harnica este si Cristina Iuliana Pana care a pregatit o Mancare de castraveti murati cu carne de porc.Interesanta reteta,veche de cand lumea,iar Cris a pregatit-o cu mult drag.

             
                         Totodata,ne-a obisnuit ca in fiecare luna sa ne aduca intr-un articol traditiile si obiceiurile lunii in curs.Iata ce ne spune despre luna iulie : http://panacris.blogspot.ro/p/traditii-romanesti.html Frumos!

                         Draga Gina Bradea,initiatoarea acestui proiect,modoveanca prin nascare,a venit cu o Tocanita de vita cu ardei si ciuperci,o mancare plina de savoare,special pentru gurmanzi.


                         Munteanca desavarsita,nu a vrut sa lipseasca nici luna asta de la provocare si, in ciuda caldurii,Simona a pregatit un Ghiveci de legume ,o bunatate! De ghiveci nici eu nu ma satur niciodata.:)


                           Am contribuit si eu la aceasta parada cu un Lecso cu carne de porc,o reteta traditionala din Crisana dar cu influente unguresti.



                          Lili a sfidat caldura si a incins ceaunul,pregatind o Tocanita de pulpe la ceaun de sa te lingi pe degete.



                         Cu ceva intarziere,dar niciodata nu e prea tarziu,Elena Bite a pregatit o Tocanita de ficatei de sa te lingi pe degete.


                   Dupa cum se vede,nu sunt multe participante,dar toate au venit cu retete care amintesc de istoria si trecutul gastronomic al poporului nostru.Multumesc pentru participare si astept in continuare alte provocari.

marți, 28 iulie 2015

Piersici in siropul lor





                       Am vrut sa profit din plin de bogatia piersicului din gradina,asa ca am pus aceste piersici in siropul lor.Este un compot un pic mai deosebit prin faptul ca feliile de piersici sunt in siropul lasat de ele,fara a adauga apa.Culoarea lor ramane neschimbata,iar gustul la fel,mai ales ca nu am adaugat conservant.Piersicile astfel conservate se pot consuma ca si compot sau se pot folosi la diverse prajituri.



                     Ingrediente:
                  piersici,zahar


                  Mod de preparare:
               Nu am dat cantitati,pentru ca difera in functie de cantitatea de piersici pe care vreti s-o puneti.In plus,nu trebuie respectata nici o proportie intre fructe si zahar.
                Se aleg piersici sanatoase,bine coapte,dar tari.Fructele se spala,se desfac in jumatati si se curata de coaja.Fiecare jumatate se tavaleste prin zahar si se cladesc in borcane.Se cladesc in asa fel incat sa ramana cat mai putine locuri goale.Fructele vor lasa zeama lor.Borcanele se inchid ermetic si se fierb pe baie de aburi.Se lasa sa se raceasca in paturi,apoi se depoziteaza in camara.

luni, 27 iulie 2015

Lecso cu carne de porc






                    Lecso este o mancare ungureasca foarte simpla si picanta,cu puternice arome rustice de ceapa,ustroi,ardei si rosii .Cum la noi in Ardeal influenta maghiara si-a lasat amprenta si in gastronomie,aceasta mancare a devenit un preparat traditional si la noi.
                     Exista o mare varietate de lecso,toate avand la baza ceapa,ardeii,rosiile si nelipsita paprika.Lecso seamana foarte mult cu ratatouille francez sau peperonata italiana.La noi,similarul ar fi ghiveciul.Se regaseste si in tari ca Cehia,Polonia,Austria,Slovacia.In unele locuri se pune si pe iarna in borcane,ca baza pentru mancaruri.
                     Lecso se poate face cu cartofi,orez sau tarhana (tarhonya),cu carne sau carnati (lecsokolbasz).La fel,se poate pregati cu costita,bacon sau cotlet de porc afumat.Sunt multe feluri de lecso,cam cate bordeie,atatea obicee,dar gustul sau e unic.
                     Pentru a pregati baza de lecso perfecta,trebuie sa se faca untura din costita afumata.Aceasta va inlocui uleiul in care se vor cali ingredientele.Pentru un gust deosebit.lecso se prepara in bogracs (bogracslecso).Bogracs insemana "castron pentru mancaruri deasupra vetrei" si conserva traditiile populare ale ciobanilor obligati sa pregateasca mancaruri consistente departe de casa.
                      Am pregatit si eu traditionalul lecso,asa cum il facea mama mea cu ani in urma.Pregatit la ceaun,aromele copilariei au inundat curtea.


                      Ingrediente:
                  100gr costita sau slanina afumata,500gr ceapa,1kg ardei gras si kapia,1kg pulpa de porc,500gr rosii,4-5 catei de usturoi,2lingurite boia dulce sau iute,sare,piper.


                    Mod de preparare:
                Se face un foc zdravan deasupra caruia se pune ceaunul.Slanina se taie cuburi si se pune in ceaunul incins sa se topeasca.Se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga carnea taiata cuburi,usturoiul taiat felii si se caleste pana isi schimba culoarea.Ardeii se taie rondele si se adauga in ceaun.Se tin pe foc cam 15 min.amestecand cu lingura sa nu se arda.Se adauga boiaua si se potriveste de sare si piper.Rosiile se taie felii si se adauga peste mancare.Se lasa sa fiarba pana scade din zeama lasata de rosii.
           



                      Mancarea trebuie sa fie scazuta.
                      Daca se face fara carne,se serveste ca atare,cu smantana si ardei iuti sau ca garnitura langa fripturi.Este foarte gustos si adoua zi,rece,servit pe felii de paine de casa.
                      Lecso cu carne se serveste simplu,sau cu diferite garnituri:orez,mamaliga,tarhana,cus cus.
                      Dupa cum ati putut observa,la acesta macare,aroma dominata e cea de ardei si rosii.Nu se folosesc alte arome cum ar fi;cimbrul sau foile de dafin care i-ar deturna aroma autentica.

                    Am facut aceasta reteta ca raspuns al provocarii Traditie si gastronomie romaneasca lansata de Gina Bradea.Tema acestei luni a fost: Mancaruri/Tocanite din legume cu sau fara carne. Este un preparat care se facea des la noi in casa,mai ales vara.Il fac si eu si e apreciat pentru gustul si savoarea sa.

                   
                     

duminică, 26 iulie 2015

Mancare de dovlecei cu ardei copti





                       Luna aceasta sunt gazda Provocarii secrete.E prima data cand o fac si,ca la orice lucru facut pentru intaia oara,am emotii.Am cautat sa impart blogurile in asa fel incat fiecare bloggerita sa primesca un blog care sa prezinte cat mai mult interes,pentru a putea alege retete pe care sa le reproduca cu drag.
                      Mie mi-a revenit blogul Claudiei Vasilache, Lecturi si arome.Un blog minunat,cu multe retete pe care daca le citesti nu poti rezista tentatiei de a le incerca.Sunt retete gustoase,delicioase,amanuntit explicate,cu niste imagini de-ti lasa gura apa.
                       Fiind sezonul dovleceilor,iar mie imi plac nespus de mult mancarurile cu dovlecei,am ales sa fac aceasta manrica delicioasa.



                     Ingrediente:
                      1kg ardei grasi,2-3 dovlecei,500gr rosii,1 morcovi,3-4 catei de usturoi,sare,piper


                   Mod de preparare:
                     Ardeii se coc,iar dupa ce s-au racit se curata de coaja si de cotorul cu seminte,api se taie fasii.Dovleceii se taie cuburi,iar rosiile se toaca marunt.Morcovul se curata si se taie rondele.
                     Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun cateii de usturoi curatati si taiati felii sa se caleasca,apoi se adauga rondelele de morcov.Cand morcovul s-a inmuiat se adauga dovleceii si se lasa sa se caleasca in continuare.Dupa 15 min.se adauga ardeii si rosiile si se potriveste de sare si piper.
Se lasa sa fiarba pana zeama scade si ajunge la consistenta dorita.
                     Cui ii place,poate sa adauge la fiert si cateva felii de ardei iute.
                     Se serveste calda,ca fel principal sau ca garnitura.

joi, 23 iulie 2015

Inghetata de banane






                    Desertul perfect pe canicula asta,nu poate fi decat inghetata.Dulce,aromata si rece este minunata in aceste zile de foc.N-am dat drumul la aragaz deloc si am facut-o din doar doua ingrediente.Rapid,comod si usor.
                    Dupa cum ii spune si numele,ingredientul vedeta este banana.Sa aflam si al doilea ingredient...



                       Ingrediente:
                     5-6 banane,1l smantana pentru frisca


                      Mod de preparare:
                   Se aleg banane coapte foarte bine sau ,daca sunt mai verzi,se lasa cateva zile sa se mai coaca.Bananele se curata de coaja si se paseaza cu blenderul.Smantana pentru frisca se mixeaza bine.Cand incepe sa se intareasca,se adauga piureul de banane.Se mixeaza in continuare pana frisca e batuta,iar compozitia  omogena.Se toarna totul intr-o caserola si se da la congelator.Se amesteca din cand in cand,pentru a se evita formarea  cristalelor de gheata.
                     Dupa cum ati observat,nu am pomenit nimic despre zahar sau indulcitor.Bananele fiind foarte coapte,au fost suficient de dulci.Am folosit smantana Meegle,care si ea e indulcita,deci nu am mai avut nevoie de zahar.Cine doreste,poate sa mai adauge la compozitie zahar.Eu as recomanda miere.
                   E delicioasa servita cu ciocolata.