Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 20 august 2015

Cea mai buna reteta de bulete cu cascaval




                       Am tot incercat sa fac bulete cu cascaval dar nu imi ieseau prea gustoase. Ori scoteam un fum groaznic in casa si distrugeam tigaile, ori forma buletelor lasa de dorit (nu erau nicidecum rotunde!), ori le prea prajeam, ori nu iesea gustul bun.
Recent am dat de o reteta extrem de simpla care a functionat mereu cand am pregatit-o. Asadar, o impartasesc cu voi. Pentru buletele cu cascaval veti avea nevoie de:

       3 albusuri de ou
       250 grame de cascaval

Cascaval de toate felurile gasesti in Timisoara, la oferta la Selgros - cauta-l pe cel mai galben! Trebuie de asemenea sa fie semi-dur, pentru a se topi frumos.

Preparare:

Bate bine albusurile cu putina sare; dupa aceea, incepe sa razi cascavalul cat de marunt poti. Din cand in cand, amesteca in mix si omogenizeaza-l. Trebuie sa obtii un amestec pufos din care sa poti modela buletele usor.
Buletele se aseaza apoi intr-o baie de ulei (o tigaie mai adanca este perfecta) si se prajesc pana devin usor aurii. Ar fi bine ca tigaia sa fie din teflon, pentru ca buletele sa nu se lipeasca de fundul ei si sa se ridice usor la suprafata. daca nu se ridica, ajutati-le putin cu o furculita sau spatula.

Cam asa se fac buletele cu cascaval. Ideea e sa amesteci bine ingredientele si mixul sa fie pufos si consistent. Incearca si tu reteta si concentreaza-te pe 3 chestii: mixul sa fie bine facut, iar sarea sa fie suficienta, tigaia sa fie teflonata si ulei sa fie suficient, iar la scoaterea buletelor foloseste o hartie absorbanta pe o farfurie.

Selgros Timisoara
Produse alimentare si nealimentare
Calea Aradului nr. 64 Timisoara,
300291 , RO
Tel: 0256 279 000
Fax 0256 279 199

marți, 18 august 2015

Dulceata de czukor pere






                            Czukor pere s-ar traduce "pere de zahar".Li se spune asa pentru ca sunt foarte dulci.Sunt niste pere mici,zemoase,foarte dulci si aromate.Din cauza marimii lor reduse,se fierb intregi si iese o dulceata minunata,

         
            Parul meu din gradina s-a uscat,fiind batran,si anul trecut am plantat unul tanar,asa ca nu am inca recolta de pere.Aceste pere le-am primit,dar le-am dus dorul pentru ca nu prea se gasesc la piata.Nu se prea pastreaza mult proaspete si probabil din aceasta cauza nu se gasesc.Tare m-am bucurat de ele si abia am asteptat sa fac dulceata.
         

             Ingrediente:
          3 kg czukor pere,1kg zahar,1,2l apa,1 lamaie,1 baton de vanilie.

            Mod de preparare:
          Perele se spala si li se taie coditele.Intr-un vas se pune la fiert apa cu zaharul.Se fierbe pana rezulta un sirop gros.Se stinge focul si se adauga perele intregi.Se lasa sa stea acoperit 15 min,pana perele lasa zeama.Se pune din nou la fiert si se adauga vanilia si 3-4 felii de lamaie.Din cand in cand se amesteca in dulceata usor,sa nu se zdrobeasca perele.


         In timpul fiertului,perele se vor strange,ca stafidele si vor capata o frumoasa culoare aurie.
         Cand dulceata e destul de legata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Va rezulta o dulceata mai zemoasa.
       

         Borcanele se inchid ermetic si se tin in paturi pana se racesc coplet.Ultima operatie este etichetatrea borcanelor si depozitarea lor in camara pana la iarna cand vom servi dulceata.


luni, 17 august 2015

Mituri despre pastele fainoase







                       Pastele fainoase sunt alimente gustoase care se gatesc usor si se pot combina usor cu multe tipuri de produse. Sunt o multime de tipuri de paste, de diferite forme si tipuri, fiecare in parte se potrivesc pentru anumite tipuri de sosuri, carne sau legume. Diverse tipuri de paste fainoase gasesti in Timisoara,la Selgros.

                       
       pastele fainoase o sa ma ingrase. FALS. Nu pastele o sa te ingrase, prea multe calorii o sa faca asta, daca servesti o portie normala, poti sa te bucuri de o masa cu paste fara sa iti faci griji de kilogramele in plus.

       mancatul sanatos inseamna evitarea carbohidratilor. FALS. Carbohidratii sunt o sursa importanta de combustibil pentru corpul tau, acestia ar trebui sa fie undeva intre 45-65% din dieta ta zilnica. Iar pastele fainoase mereu le combini cu legume, carne, astfel obtii o masa echilibrata, plina nu doar de carbohidrati, dar si de vitamine, fibre si proteine.

       pastele fainoase au un gust bun, dar nu au nicio valoare nutritionala. FALS. Pastele sunt o sursa buna de mai multi nutrienti, inclusiv acid folic, fier si mai multe tipuri de vitamina B.

       Am nevoie de fibre si pastele nu ma pot ajuta. FALS. Pastele obisnuite contin aproximativ 2g de fibre in fiecare portie, unele tipuri au si pana la 5 g de fibre. Trebuie doar sa alegi pastele fainoase potrivite.

       Pastele o sa imi ofere multa energie pentru un timp scurt. FALS. Desii uni carbohidrati provoaca o crestere subita a glicemiei, cu o descrestere la fel de subita, nu toti carbohidratii sunt la fel. Pastele au un index glicemic scazut, adica se consuma incet in corp, oferind un nivel glicemic normal, si un efect de lunga durata.

            Se stiu foarte multe lucruri despre paste, si multe dintre aceste lucruri sunt false, ajung astfel multi oameni sa evite pastele deseori, pierd un produs delicios si nutritiv din cauza unor informatii false.


Selgros Timisoara
Produse alimentare si nealimentare
Calea Aradului nr. 64 Timisoara,
300291 , RO
Tel: 0256 279 000
Fax 0256 279 199

duminică, 16 august 2015

Clafoutis cu rosii si branza





                        Pe canicula asta,cautam sa gatim preparate rapide,cu legume de sezon.Asa este si acest clafoutis ,sarat de data aceasta,cu rosii si branza.Este minunat servit ca aperitiv sau,dimineata,ca gustare.
                         M-am inspirat de pe blogul Mihaelei Velicu care,luna aceasta,este gazada provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a propus urmatoarele teme:Salate,Prajituri,Retete vegetariene.Am ales acest clafoutis  pentru ca mi s-a parut apetisant si nu m-am inselat.


                        Ingrediente:
                      300-400gr rosii cherry sau niste rosii mici,150 gr telemea de oaie mai veche,7 oua,2 ling faia,3 ling smantana,300 ml lapte,1ling ulei de masline,cateva frunze de busuioc proaspat.


                       Mod de preparare:
                     Se unge un vas termorezistent cu ulei de masline si se pun rosiile intregi,rasfirate si cateva frunze intregi de busuioc.Deasupra se rade jumatate din cantitatea de branza.Intr-un vas se bat ouale,se adauga faina,smantana,iar la sfarsit laptele.Se incorporeaza in compozitie branza ramasa,data pe razatoare.Se codimenteaza cu sare,daca mai e nevoie,piper si busuioc proaspat tocat marunt.Va rezullta o compozitie lichida,care se toarna peste rosii.Se da totul la cuptorul dinainte incins.
                    Se coace aprox.40 min,pana e rumena deasupra.
                    Se serveste ca atare,sau cu legume sotate.



joi, 13 august 2015

Gomboti cu prune





                       Azi am avut o surpriza placuta.Emilia m-a asteptat cu gomboti cu prune.Au fost cei mai gustosi gomboti mancati vreodata.I-a facut dupa reteta mamei mele si au fost nemaipomeniti,asa ca m-am hotarat sa va impartasesc si voua reteta.Este o reteta veche,de ani de zile,dar azi,ca niciodata,au fost cei mai buni gomboti.Se zice ca mancarea facuta de altcineva intotdeauna e mai buna.Nu stiu,probabil,dar eu azi am fost rasfatata.



                        Ingrediente:
                     600gr cartofi,200gr faina,150 gr zahar,un praf sare,un praf scortisoara,500gr prune,5-6 ling pesmet.



                     Mod de preparare:
                  Cartofii se fierb in coaja.Dupa ce s-au fiert,se curata de coaja si se paseaza.Se pot zdrobi cu presa pentru piure sau se pot da pe razatoare.Cartofii se amesteca cu faina rezultand un aluat mai moale care se lasa cateva minute sa se odihneasca.
                 In acest timp se pregatesc prunele.E de  preferat sa se prepare cu prune bistrite pentru ca sunt mai carnoase,nu sunt foarte mari si nu sunt asa zemoase.Prunele se spala si se pocnesc in doua,eliminand samburele.
                 Intr-un vas mai incapator se rumenste pesmetul in putin ulei.Cand capata o culoare aramie,se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul si praful de scortisoara.
                 Pe masa infainata se intinde aluatul in foaie groasa de 1 cm apoi se taie patrate potrivit de mari.In fiecare patrat se pune o jumatate de pruna in care s-a pus un pic de zahar amestecat cu scortisoara.Se formeaza bile sferice,cat se pote,de aceeasi marime.
               Intr-un vas mai mare se pune apa la fiert cu un praf de sare.Cand clocoteste,se adauga gombotii,cu grija sa nu se sparga.Dupa ce gombotii se ridica la suprafata,se mai lasa 5 min sa fiarba apoi se scot cu o strecuratoare si se dau prin pesmetul prajit.
               Sunt deliciosi calzi,dar si reci.