Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 21 mai 2016

Prajitura pufoasa cu capsuni





                     E primavara,capsunii s-au copt,sa profitam din plin de ei.Cum altfel,decat cu un delicios desert!Am avut in congelator niste galbenusuri si am zis sa le folosesc.Asa s-a nascut aceasta prajitura cu capsuni,moale, pufoasa si foarte aromata.
                     Este un desert cu care particip la provocarea Mistery box challenge,initiata de prietena noastra Cerasela Badr El-Din.Gazda acestei luni este Laura Nechita.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:ciocolata,biscuiti/fursecuri,oua,smantana,fructe de mare,salate,vin,branzeturi.Ingredientul vedeta sunt cum altii decat capsunii.Minunat! Nu am folosit toate ingredientele,dar a iesit un desert delicios.




                    Ingrediente:
               6 galbenusuri,3/4 cana lapte,3/4 cana ulei,15 ling zahar,18 ling faina,un praf de copt,un varf sare,coaja de lamaie,50 gr ciocolata amaruie,capsuni.


                   Mod de preparare:
               Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea pana rezulta o crema deschisa la culoare.Treptat,se adauga uleiul,apoi laptele si coaja de lamaie.La urma se incorporeaza faian amestecata cu praful de copt.
              Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se rade ciocolata,apoi se presara capsuni.Daca sunt prea mari,se taie in jumatati.
             Se da totul la cuptorul dinainte incins.Pentru a vede daca e gata,se face proba scobitorii.Daca iese curata din aluat,se poate scoate prajitura din cuptor.
             Dupa ce s-a racit,se feliaza si se serveste.
             Este o prajitura foarte pufoasa,care isi pastreaza prospetimea mult timp.


vineri, 20 mai 2016

Cozonac din...bile






                       Intr-adevar,e minunata ideia de a imparti aluatul de cozonac in bile care se umplu dupa dorinta,apoi se formeaza cu ele cozonacul.Am luat aceasta ideie de la Sidonia Toncean, Sidy cum ii spunem noi,care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor.
                       Dupa cum se stie,bloggerul gazda,pune la dispozitie cateva teme de pe blogul sau pentru ca participantii sa aleaga una sau mai multe retete pe care le vor reproduce.Sidy,marinimoasa si generoasa cum o stim,ne-a pus la dispozitie intregul blog pentru a alege retete.Foarte greu de ales.Aperitive,supe,dulciuri,salate,paste,mancaruri...gasesti pe blogul ei tot ce vrei.Retete frumos ilustrate si atent explicate care te imbie doar la vederea imaginilor.
                       Mi s-a parut interesanta ideia de a face cozonacul din bile,asa ca am zis,hai sa incerc.Si nu e singura reteta pe care o incerc de pe blogul Sidoniei.M-am mai inspirat de pe blogul sau,iar alte retete sunt pe "lista de asteptare".deocamdata.Dar le va veni si lor randul.
                     Mi-a placut mult ca a respectat reteta de aluat  de cozonac a mamei sale.Nu difera cu mult de reteta mea,care e tot de la mama mea.Am respectat reteta Sidoniei,doar ca am redus un pic cantitatile.



                    Ingrediente:
                 1kg faina,300gr zahar,1 lingurita sare,3 oua,2 galbenusuri,o lingurita turmeric (nu am avut sofran) esenta de vanilie,coaja de portocala.50 gr drojdie,2 ling untura,200 gr lapte.


              Mod de preparare:
          Drojdia se sfarama si se amesteca cu laptele caldut si 50 gr zahar.Se lasa la cald,pana incepe sa faca basici.
          Intr-un vas se amesteca faina cu restul ingredientelor.Se adauga maiaua si se franata bine pana..."asuda grinda",cum spunea bunica.In timpul framantarii se adauga,putin cate putin,untura la temperetura camerei.Cam dupa o ora de framantat aluatul se pune la cald,in loc ferit de curenti de aer,sa dospeasca.
          Cand si-a dublat volumul,se infaineaza masa si se rastoarna aluatul.Se imparte in bile egale,care se intind cu mana,se umplu,se refac la loc,apoi se monteaza in tava de cozonac unsa.
Eu le-am cladit intr-o forma rotunda,mai inalta,pe care am tapetat-o cu zahar caramelizat.Am pus doua randuri de bile umplute cu nuca.
       Nuca macinata,cam 250gr, se amesteca cu 200 gr zahar,coaja de lamaie,apoi se opareste cu 50ml lapte clocotit.Albusurile ramase de la aluat se bat spuma tare si se ameesteca cu nuca.Se formeaza o pasta de nuca cu care se umplu bilele.
     La fel,se pot umple cu mac,stafide,rahat.
     Dupa ce a mai stat 15 min la dospit,se unge cozonacul cu ou si se da la cuptorul dinainte incins.
    Este gata cand e  crescut si frumos rumenit,adica dupa aproximativ 60-70 min.
    Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoresca,apoi se scoate din forma si se pune pe un gratar sa se raceasca complet.Se feliaza si se poate servi.


joi, 19 mai 2016

Chiftele de legume

 



                        E cald,in piete au inceput sa abunde legumele,e momentul sa profitam din plin de ele.Astfel,am facut niste chiftelute delicioase din legume.Sunt minunate pentru sezonul de vara,cand carnea o trecem pe locul doi.



                       Ingrediente:
                    2 dovlecei,3 morcovi,6 cartofi,2 oua,1 leg.marar,2-3 fire ceapa verde,1 leg.patrunjel,sare,piper,pesmet,ulei pentru prajit.


                       Mod de preparare:
                   Dovleceii se curata de coaja si se dau pe razatoare.Se pun intr-o strecuratoare pentru a se scurge de apa.Cartofii se curata si se spala,apoi se dau pe razatoare.La fel si morcovii.Ceapa,mararul si patrunjelul se toaca marunt.
                 Dovleceii si cartofii se storc bine cu mana si se pun intr-un bol.Se adauga morcovii si verdeata tocata,apoi ouale.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.
                Intr-o tigaie se pune ulei la incins.Cu mana,se formeaza chiftele din compozitie,se dau prin pesmet si se pun la prajit in uleiul incins.Se scot pe servete absorbante.
                Se servesc cu un sos picant de iaurt.Sunt bune atat calde,cat si reci.




miercuri, 18 mai 2016

Friptura de iepure in sos de mustar si ierburi aromate






                     Este delicioasa aceasta friptura.Foarte frageda si suculenta este deliciul unui pranz alaturi de cei dragi.
                     Dupa cum am mai spus,carnea de iepure este una din cele mai sanatoase.Este foarte slaba,bogata in vitaminele din sistemul B,nu are colesterol si este saraca in sodiu.
                     Fiind o carne slaba,se gateste la temperaturi mici pentru ca sa nu se usuce.Se poate marina inainte de pregatire sau se gateste ca atare.Rezultatul ambelor variante este o friptura gustoasa si savuroasa.Aceasta reteta este una simpla si usor de facut,care nu necesita timp indelungat de gatire.



                    Ingrediente:
                 1 iepure de 2-3 kg,3 ling mustar,o ceasca ulei de masline,1 lingurita boia dulce,1 lingurita boia iute,sare,piper,cimbru,rozmarin,o ceasca vin alb.


               Mod de preparare:
            Iepurele se transeaza,apoi carnea se spala bine si se usuca cu servete absorbante.Intr-un bol se prepara o maioneza din mustar si ulei,la care se adauga ierburile aromate tocate marunt,boiaua,sarea si piperul.Cu acest sos se ung bucatile de carne pe toate partile.Se pun intr-o tava,se toarna deasupra restul de sos ramas si  ceasca de vin.Se acopera totul cu folie de aluminiu si se da  la cuptor.
           Dupa 30 min.se scoate folia si se lasa in continuare pana carnea e bine facuta si frumos rumenita.In timpul gatirii,din cand in cand carnea se unge cu sosul din tava.
            Se serveste cu garnitura de cartofi si salata verde.


duminică, 15 mai 2016

Placinta americana cu capsuni





                    S-au copt capsunii,am si inceput sa pregatesc dulciuri cu ei.De fapt,aceasta reteta a pregatit-o Emilia.Dupa cum vedeti,este o placinta americana.Ea se inspira de pe site-urile straine.Eu merg pe traditional.I-as spune simplu,tarta cu capsuni,pentru ca asta este de fapt.
                   Are la baza un aluat fraged cu unt,iar capsunii pot fi inlocuiti cu orice alte fructe.Gustul si aroma nu se pot descrie in cuvinte.Aluataul fraged are aroma vanilata,dar se simte gustul de unt.Cat despre umplutura....va las pe voi sa va imaginati.Sau mai bine sa incercati reteta pentru a vedea concret gustul si aroma.



                 Ingrediente:
             Aluat:300gr faina,200gr unt,8-9 ling apa rece,1 ling zahar,zahar vanilat,un praf sare.
             Umplutura:1 kg capsuni sau orice alte fructe,200gr zahar,2-3 ling amidon,1ling zeama de lamaie,zahar vanilat,25gr unt.



               Mod de preparare:
            Se amesteca faina,sarea,si zaharul,apoi se adauga untul rece,taiat cubulete mici.Se framanta pana cand compozitia capata consistenta nisipoasa.Se aduga treptat,apa rece pana aluatul incepe sa se lege.Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua parti:una mai mica si alta mai mare.Se formeaza doua bile de aluat care se infasoara in folie alimentara si se dau la frigider o ora.
            Placinta se coace intr-o forma cu peretii detasabili.Din bila mai mare se intinde o foaie mai mare decat baza formei de copt si se imbraca forma cu ea.Aluatul trebuie sa acopere si peretii laterali ai formei.Din bila mica,se intinde o foaie cat diametrul formei de copt.Foile se acopera cu folie amlimentara si se dau din nou la frigider.
           In acest timp se pregateste umplutura.Capsunii se pun intr-un bol impreuna cu zaharul,zaharul vanilat,amidonul si zeama de lamaie.Se amesteca usor,atat cat fructele se fie acoperite de restul ingredientelor.Se lasa sa stea 10-15 min.
         Se scot foile din frigider,se ia folia si se rastoarna compozitia de capsuni in forma.Deasupra se presara cele 25 gr unt taiat cubulete mici.Marginile placintei se ung cu ou batut,apoi se acopera cu foaia mai mica si se lipesc.Se unge si deasupra cu ou batut si se da totul la cuptorul incins dinainte.
       Se tine pana cand aluatul se rumeneste.

 
          Se lasa in forma sa se raceasca bine,apoi se scot marginile,iar placinta se muta pe un platou.Deasupra se pudreaza cu zahar pudra vanilat.Se mai lasa sa stea o ora dupa ce s-a racit,apoi se poate taia.