Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 21 octombrie 2016

Tocana de cartofi cu carnati si scaricica afumate






                     Cand am gatit tocanita asta m-am simtit cumva in copilarie,in bucataria bunicii.Aroma acestei tocanite m-a dus cu gandul inapoi,cu ani in urma...
                     Pentru ca nu am facut demult o tocanita de cartofi,iar sotului meu ii place enorm de mult,am facut-o din nou cu drag,de data asta,inspirata de Cristina Iuliana Pana.Ea este gazda de luna aceasta a provocarii  Weekend cu spor.Am personalizat putin reteta,reusind sa aduc un plus de aroma si savoare.



                     Ingrediente:
                  500gr carnati afumati,500 gr scaricica afumata,1,5kg cartofi,1 ceapa mare,2 morcovi,2 ardei rosii,sare,piper,boia,cimbru,foi de dafin,4 rosii,1 cana suc de rosii,1 cana vin.



                     Mod de preparare:
                 Ceapa se curata,se toaca marunt si se caleste in putin ulei.Se adauga ardeii si morcovii curatati si taiati marunt.Cand zarzavatul s-a inmuiat,se adauga carnatii taiati rondele si scaricica.Se adauga rosiile taiate si vinul.Se  acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit.
                Cartofii se curata si se taie in cuburi potrivit de mari.Se pun in mancare apoi se adauga sucul de rosii.Se adauga condimentele si se potriveste de sare si piper.
                Se da totul la cuptor pana sosul e destul de scazut.Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se serveste.




                     

miercuri, 19 octombrie 2016

Oua murate





                     Pentru ca inca e sezonul muraturilor,am ales sa postez aceasta reteta inedita.Da,oua murate.Sunt delicioase servite alaturi de friptura rece,salate de cartofi,salate de cruditati,peste.Nu exista o reteta anume pentru aceste oua murate,gusturile variind in functie de fiecare persoana.Se pot mura cu sfecla rosie, pot fi condimentate sau dulci-acrisoare.

                      Se folosesc oua cat mai proaspete,pentru ca trebuie sa stea la murat.Se fierb tare si se curata de coaja.
                      Se pregateste solutia din apa si otet in proportie de 1 la 3.Se pune la fiert si se adauga sare,zahar,foi de dafin,boabe de piper,boabe de mustar si coriandru dupa gust.Se mai poate adauga:cimbru,usturoi,marar.Solutia se fierbe pana zaharul si sarea se topesc.
                       Ouale se cladesc in borcane apoi se toarna compozitia calda peste ele.Borcanele se inchid ermetic si se pastreaza la rece.
                       Pentru culoare,se fierbe o sfecla rosie,se curata si se pune in borcanul cu oua.

                       Am facut oua murate si cu solutie ramasa de cand am pus castravetii.Am incalzit-o si am turnat-o peste oua.Au iesit la fel de bune.



                     

duminică, 16 octombrie 2016

Rulada cu nuci,crema caramel si dulceata de gutui





                   Eu i-as spune ,simplu,rulada de toamna.Cristina Iuliana Pana a ales acest nume si ii respect alegerea.Ea este gazda provocarii Weekend cu spor de luna aceasta.Initiatoarea acestei provocari este Stefania Anastasiu sau Stefy,cum ii spunem noi.E o ideie minunata pentru ca descoperi retete noi,oameni noi,bloguri noi.
                   Ca gazda,Cristina ne-a pus la dispozitie bolgul sau,e ca o inaugurare pentru ca i-a dat o fata noua, si a propus urmatoarele sectiuni:Supe ciorbe,Fel principal,Prajituri.
                   Am ales aceasta prajitura pentru ca era pe lista de asteptari demult,de cand a postat-o Cristina.Atunci am zis:E grozava,trebuie s-o fac,si  acum am gasit momentul potrivit.
                   Intr-adevar,e grozava.Combinatia nuci,caramel,dulceata de gutui e un deliciu pe care nu ai cum sa-l ratezi.Iata despre ce e vorba.



                     Ingrediente:
                  Blat: 7 oua,7 ling faina,7 ling zahar,un praf de copt,3ling cacao
                  Crema:300 gr unt,5 ling zahar,150gr nuci,2 galbenusuri,150gr dulceata de gutui


                    Mod de preparare:
                  Albusurile se separa de galbenusuri si se bat puternic cu un praf de sare.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile, amestecand usor si apoi se incorporeaza faina cu praful de copt.
                   Intr-o tava tapetata cu hartie de copt ,se pune din compozitie, cu lingura sau cu un pos,facand diverse forme.Se da 5 min.la cuptor.In compozitia ramasa se incorporeaza cacaoa si se toarna peste formele din tava.Se niveleaza si se da la cuptor pana trece testul scobitorii.
                  Se scoate pe un servet umed,se indeparteaza hartia de copt si se ruleaza,astfel ca formele sa fie in exterior.Se tine astfel pana se raceste.
                  Pentru crema,se freaca bine galbenusurile cu 2 ling de zahar.Celelalte 3 ling se caramelizeaza,se ia de pe foc  si se adauga nuca,amestecand bine.Se adauga untul si se pune din nou pe foc.La final se adauga galbenusurile frecate cu zaharul si se fierbe pe foc mic pana se ingroasa.
                  Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Eu am bagat-o la frigider pana a inceput sa se intareasca.
                 Rulada se desface,se unge cu dulceata de gutui,apoi se intinde crema.Se ruleaza la loc si se da la rece pana a doua zi.



                    A mea nu a stat prea mult la frigider pentru ca a trebuit s-o tai mai repede,tentatia si curiozitatea intrecand rabdarea.


miercuri, 12 octombrie 2016

Pepeni si struguri murati




                       Anul acesta am pus pepeni si struguri la murat separat,in borcane.Nu am renuntat la  muraturile asortate, dar am zis sa pun si cativa pepenasi in plus.

                       Astfel,am spalat pepenii si cei care au fost mai maricei,i-am taiat in doua.Pe fundul borcanului am pus frunze de visin,cateva ramuri de marar uscat,2-3 catei de usturoi,foi de dafin,cateva frunze de telina.Am cladit pepenii,iar golurile ramase le-am umplut cu boabe de struguri albi si negri.Deasupra am presarat cateva boabe de piper si mustar.
                      Sarea am pus-o direct in borcane.Cati litri are borcanul,atatea linguri de sare am pus.Am turnat apa rece si am legat borcanele.
                      Le-am pus in camara pe o tava pentru ca au fermentat si a curs zeama.Le-am lasat pana s-au limpezit,apoi le-am sters si le-am pus pe raft.



                     Este o saramura rece,dar foarte gustoasa.Reteta e tot a mamei mele si nu am dat gres nicioadata cu ea.
                   

duminică, 9 octombrie 2016

Prajitura cu nuci si dulce de leche




                        Este o delicioasa prajitura in care am combinat nuca cu caramelul din lapte si a iesit ceva minunat.Cu toate ca aveam altceva in plan,a iesit aceasta minunatie pe care cu siguranta o voi repeta.




                          Ingrediente:
                       Blat: 8oua,8 ling zahar,3 ling.faina,3ling pesmet,2ling nuca macinata,un praf de copt.
                       Crema:2 conserve de lapte condensat,600ml smantana pentru frisca


                        Mod de preparare:
                      Contrar obiceiului de a incepe cu blatul,de data asta incep cu crema.In primul rand,pentru a obtine dulce de leche,se pun cutiile cu lapte condensat la fiert,intr-o oala cu apa.Se acopera cu un servet si se lasa sa fiarba,la foc mic,doua ore.Dupa ce au trecut cele doua ore de fiert,se stinge focul si se lasa sa se raceasca,apoi se desfac si se foloseste caramelul obtinut.
                    Pentru blat,albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Intr-un bol se amesteca faina,pesmetul,nuca macinata si praful de copt.Treptat se adauga zaharul la bezeaua formata si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste.Se adauga galbenusurile,apoi se incorporeaza amestecul de faina,nuca si pesmet.
                   Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand,scobitoarea cu care s-a intepat blatul, iese curata.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                   Smantana pentru frisca se bate pana ajunge la consistenta de frisca,apoi se adauga dulceata de lapte si se amesteca cu o paleta.
                   Blatul racit se taie in doua.Pe una din foi se pune 2/3 din crema,se acopera cu a doua foaie,peste care se intinde restul de crema.Deasupra se presara nuca macinata.



                    Prajitura se da la rece pentru o ora,apoi se portioneaza si se serveste.