Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 11 februarie 2017

Fursecuri americane - cookies






                        Demult am vrut sa fac aceste fursecuri.Emilia ma tot batea la cap ca ar manca cookies,iar eu chiar eram curioasa sa vad cum sunt.Astazi le-am incercat pentru prima data si am avut regretul ca am intarziat atata pana le-am facut.Sunt minunate,reteta este foarte simpla si se fac foarte usor si repede.





                           Ingrediente:
                       250gr unt 80%grasime,2 cani zahar tos,4oua,5 cani faina,zahar vanilat,1 praf de copt,150 gr picaturi de ciocolata.


                            Mod de preparare:
                        Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat.Se adauga pe rand ouale,mixand pana se omogenizeaza compozitia.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si picaturile de ciocolata.Eu am folosit ciocolata menaj pe care am taiat-o marunt.
                         Din compozitia obtinuta,pe o tava tapetata cu hartie de copt, se pun mici gramajoare.Cam in toate retetele se recomanda folosirea unei linguri de inghetata,dar,tinand cont ca ele cresc mult la copt,mi s-au parut prea mari,asa ca am folosit o lingurita mica.
                        Se coc 10-15min.in cuptorul dinainte incins.Nu trebuie coapte prea mult,ele trebuie sa ramana moi cand se scot din cuptor,pentru ca, dupa ce se racesc,se mai intaresc.




                             Sunt delicioase caldute,cand ciocolata e inca topita in ele.Si reci sunt minunate,alaturi de o cana de lapte cald.

                              In loc de ciocolata,in compozitie se poate pune nuci,migdale,alune,coaja de lamaie sau portocala confiata,fructe uscate.Sunt la fel de gustoase si savuroase.






joi, 9 februarie 2017

Tocanita de porc cu cartofi si rosii







                             Aceasta tocanita o fac mai ales vara,cand am rosii proaspete.Dar si iarna,cu rosii congelate sau cu rosii in bulion iese la fel de gustoasa si savuroasa.Noua ne place mult acest fel de tocanita,asa ca fac destul de des aceasta mancare.



                            Ingrediente:
                        500gr carne de porc (pulpa),1 ceapa mare,4-5 catei de usturoi,1 ardei gras rosu,3-4 rosii,6-8 cartofi,sare,piper,boia,1 leg.patrunjel verde.



                            Mod de preparare:
                       Ceapa se curata si se toaca marunt,apoi se caleste in ulei incins pana devine sticloasa.Se adauga ardeiul tocat si,cand s-a inmuiat,se adauga carnea taiata cubulete.Se caleste pana carnea isi schimba culoarea.In acest moment se adauga rosiile taiate felii si usturoiul tocat.Se potriveste de sare,piper si boia,se acopera totul cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit.Cartofii se curata si se taie cuburi si se adauga in mancare.Se lasa sa fiarba pana cartofii incep sa se farame singuri.iar sosul e suficient de scazut.Se presara patrunjel verde deasupra si se stinge focul.
                        Se serveste calda,cu salata sau muraturi,in functie de sezon.


duminică, 5 februarie 2017

Prajitura cu nuci si ciocolata





                Este o prajitura deosebit de pufoasa,aromata,ciocolatoasa.Intr-un cuvant,indeplineste toate conditiile unui desert deosebit servit la o masa festiva,dar merge de minune ca rasfat de weekend.
                Se face usor si repede,cu minim de efort si ingrediente putine.






                        Ingrediente:
           
                     Foi:250gr unt,250gr faina,1galbenus,3ling apa rece.
                     Umplutura: 200gr nuci macinate,150gr ciocolata,5 oua,250gr zahar,coaja de lamaie,zahar vanilat

                 
                        Mod de preparare:
                     Untul moale,la temperatura camerei se amesteca cu faina pana rezulta o compozitie nisipoasa.Pentru a o lega,se adauga apa si galbenusul de ou.Se framanta pana rezulta un aluat omogen,de consistenta moale.Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru o ora.
                      Dupa acest timp,se imparte aluatul in doua parti egale si se intind doua foi subtiri.Una din ele se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se inteapa cu o furculita din loc in loc.
                      Pentru umplutura,se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat.Se adauga nuca macinata si ciocolata data pe razatoare,apoi coaja de lamaie rasa.Albusurile se bat spuma tare si se adauga peste crema de galbenusuri.Se amesteca totul incet,pana se omogenizeaza bine,apoi se rastoarna peste foaia din tava.Se uniformizeaza compozitia si se acopera cu a doua foaie.Se inteapa si aceasta cu furculita din loc in loc si se da totul la cuptorul incins.
                      Se coace aproximativ 40min.sau pana e frumos rumenita deasupra.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Deasupra se pudreaza cu zahar pudra vanilat,apoi se portioneaza.


luni, 30 ianuarie 2017

Bors din cocos de tara






                      Am facut aceasta ciorbita inspirata de Monica Horoiu,gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor.Ne-a delectat cu al sau blog si ne-a dat ca teme: Retete cu fructe,Retete cu peste,Ciorbe/supe.
                      Am ales acest bors din cocos de tara pentru ca am avut materia prima pentru preparare,iar noua ne plac mult ciorbele.Acum nu stiu exact daca puiul meu a fost tot cocos,dar e de tara,de casa,crescut de mine.
                     Iata despre ce e vorba:



                     Ingrediente:
                 1 pui de 1,5-2 kg,3-4 morcovi,1 ceapa,2-3 pastarnaci,1 patrunjel,2-3 cartofi,1 telina,2-3 rosii,1 l bors,1leg.leustean verde,1 leg patrunjel verde.



                    Mod de preparare:
                 De la pui am folosit capul,gatul,aripile,spatele si maruntaiele.Toate se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare.Cand e cazul,se spumeaza bine.Dupa ce a fiert carnea,se adauga zarzavatul tocat marunt si se lasa sa mai fiarba.Rosiile se decojesc,se taie cuburi si se adauga in ciorba.
                 Cand totul e fiert,se incalzeste borsul si se adauga peste ciorba.Leusteanul si patrunjelul verde se toaca marunt si se adauga in ciorba.Se potriveste de sare si se stinge focul.
                 Se serveste dreasa cu smantana si ardei iuti.

vineri, 27 ianuarie 2017

Pui manastiresc





                       Am frunzarit cartea de bucate "Povestile bucatariei romanesti" a lui Radu Anton Roman si mi-a ramas gandul la acest pui mamastiresc,asa ca l-am incercat si eu.Am adaptat putin reteta,deoarece Emiliei nu-i plac ciupercile,asa ca le-am scos din reteta.A iesit o minunata friptura, foarte consistenta dar  gustoasa si savuroasa.




                        Ingrediente:
                     1pui de 1,5-2 kg,1 ceapa mare,300gr costita afumata,200 ml vin alb,100gr unt,5catei de usturoi,400gr smantana,3oua,sare,piper,boia,cimbru,marar,patrunjel verde


                         Mod de preparare:
                      Puiul se transeaza in bucati potrivite,apoi fiecare bucata se freaca bine cu sare,piper,cimbru,boia.
                       Intr-o tigaie se topeste untul si se adauga bucatile de pui.Se rumenesc frumos pe toate partile,apoi se pun intr-un vas de yena.Se adauga un pic de supa de pui sau apa,daca nu aveti si se da la cuptor pentru 30 min.
                       In acest timp.ceapa se taie felii,iar usturoiul se piseaza.Se calesc in untul ramas,se adauga costita afumata taiata cuburi,apoi se stinge cu vin si se adauga cimbrul.Se lasa sa dea cateva clocote,apoi se toarna totul peste puiul din tava si se da din nou la cuptor pentru inca 30 min.
                        Cand puiul e bine patruns,se bate smantana cu ouale,se adauga mararul tocat marunt,sare si piper si se toarna totul peste puiul din tava.Se presara patrujel verde deasupra si se mai da la cuptor pana ce sosul de smantana se ingroasa putin,iar ouale sunt gatite.
                        Se serveste cu garnitura de cartofi sau mamaliga.