Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 6 martie 2017

Tort aniversar




                 Pe langa martisor, la noi,luna martie mai aduce o sarbatoare.Este ziua sotului meu si nu putea sa treaca fara un  tort aniversar.Am facut multe planuri pentru acest tort.In final m-am lasat influentata de Maria Zambetania care,luna aceasta,este gazda provocarii "Cutia Misterelor".A pus in cutie niste ingrediente care,intr-adevar,te provoaca:migdale,nuci,alune,oua,produse lactate,dovleac,piscoturi,biscuiti,foi de napolitane,ciocolata,lichior,iar ingredientul vedeta,cafeaua.
                   Nu puteam sa particip decat cu un tort aniversar pentru ca luna aceasta,este a 36-a provocare misterioasa.Sunt trei ani de cand a luat fiinta acest proiect si inca nu a murit.E un lucru bun,frumos si doresc sa mai tina inca mult timp de-acum incolo.
                   Dar sa revenim la tortul meu.Avand in vedere lista ingredientelor si preferintele sotului meu,am facut un blat de cacao pe care l-am insiropat cu lichior de cafea.Cremele sunt din mascarpone cu frisca.In una am adaugat nuci caramelizate,iar in celalta,normal,cafea.Credeti-ma,e minunata combinatia caramel-cafea!



                   
                       Ingrediente:
                  Blat: 8oua,8ling zahar,8 ling faina,2 ling cacao
                  Crema de cafea: 250gr mascarpone,250gr smantana pentru frisca,4 ling zahar,6 ling cafea concentrata.
                  Crema caramel: 250gr mascarpone,250 smantana pentru frisca,4 ling zahar,100gr nuci,200gr zahar



                        Mod de lucru:
                Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri si se bat tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa cu miscari lente,de jos in sus.Comozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Este gata cand,intepat cu o sobitoare,aceasta iese curata.Blatul se scoate din tava si se lasa la racit.
               Zaharul se pune la caramelizat intr-o tigaie.Cand a devenit maroniu se adauga nucile.Se amesteca bine ca zaharul sa cuprinda toate nucile.Se rastoarna pe o hartie de copt si se lasa sa se raceasca.Dupa ce s-au racit se pun intr-o punga si se bat cu sucitorul pentru a le marunti,dar nu foarte marunt.Am oprit cateva si le-am tocat fin, cu blenderul,pentru decor.
               Pentru crema de cafea,se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza pana rezulta o crema spumoasa si aerata.Se da la rece.
               Pentru crema caramel,se bate smantana pentru frisca cu zaharul.cand e aproape gata,se adauga crema mascarpone.Se amesteca totul bine,apoi se adauga nucile caramelizate.Se amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza totul apoi se da la rece.
               Blatul se taie in trei.Fiecare foaie se insiropeaza cu lichior de cafea.Pe prima foaie,cea de la baza,se pune crema caramel.Se acopera cu a doua foaie peste care se pune crema de cafea.Se pune a treia foaie si se imbraca totul in crema de cafea.Am oprit o parte pentru asta si am decorat cu nuci caramelizate pisate.
               Se da la rece pana in momentul servirii.


             

miercuri, 1 martie 2017

Papanasi fierti





                       Papanasii ma duc cu gandul la copilarie,la mama....Facea niste papanasi minunati.Am repetat si eu reteta ei si intr-adevar,au iesit niste papanasi grozavi.Sigur o sa mai fac.



                      Ingrediente:
                 250 gr branza de vaci,3 ling gris,1 ling faina,1 ou,pesmet,zahar


                   Mod de preparare:
               Branza se amesteca cu oul,faina si grisul.Compozitia trebuie sa fie potrivit de tare.Se ia cu lingurita din ea si,cu mana infainata,se fac galuste mici,rotunde.Se turtesc putin intre maini si,cu degetul,se face o adancitura la mijloc.
                Intr-o cratita se pune apa cu sare si se pune la fiert.Cand clocoteste se adauga papanasii.Se tin pana se ridica toti deasupra.Se  scot cu o spumiera si se dau prin pesmet prajit amestecat cu zahar.
                Se servesc calzi,cu smantana si dulceata.


luni, 27 februarie 2017

Weekend cu spor - parada lunii februarie 2017





                       E minunata aceasta provocare,de aceea incerc sa particip in fiecare luna,fara exceptii.Luna aceasta a fost luna mea,adica eu am fost gazda acestei provocari.Am oferit fetelor urmatoarele teme:Prajituri,Supe/Ciorbe,Aperitive.Cred ca le-au placut temele si retetele mele pentru ca au gatit retete minunate.


                       Elena Bite a pregatit niste Cornuri umplute cu magiun de prune minunate.Moi si pufoase,sunt grozave alaturi de o cana de lapte.



                          Draga mea Lulu, Lubita Iancu a pregatit Salata de cartofi cu sos de avocado si i s-a parut minunata,pe gustul ei.Si pe gustul meu este,Lulu ,de-aia o  fac mereu.



                         Voi ati patit vreodata sa nu va recunoasteti retetele? Ei uite,eu am patit :)) A fost o farsa pe care mi-a facut-o Monica Horoiu. A pregatit  Negresa cu vin si dulceata de nuci verzi sub forma de briose.Super ideie,Monica,mai ales cand ai forme noi de briose! A iesit ceva minunat,aceste  Briose negresa cu dulceata de nuci.



                       Si harnicuta cum e ea,Monica,pe langa desert,a pregatit si o Pasta de avocado.Da,Monica, e chiar delicios avocado.Ma bucur ca i-ai descoperit savoarea.



                       Sidonia Toncean  adora supele si ciorbele, asa ca a pregatit o Ciorba de purcel delicioasa.Servita cu ardei iute e o minunatie.


                 
                        O alta ciorba,de data asta de vacuta,a pregatit Laura Maria Din.Aceasta Ciorba de vacuta e o incantare pentru oricine in zilele reci de iarna.



                        Oanei Durican i-a placut atat de mult Ciorba de pui a la grec ca a mai facut-o o data.Intr-adevar,gustul e nemaipomenit chiar si acrita cu lamaie.



                        O supa bunaaaaa a pregatit Cristina Iuliana Pana.Este vorba de  Supa de chimen.Pe langa gustul minunat,este un adevarat medicament pentru organism.Chiar buna,Crisule.



                         Si cum Cristina nu se multumeste doar cu o supa,a pregatit si un aperitiv.O minunata  Pasta de avocado simpla,rapida,la indemana oricui.


                        Multumesc inca o data fetelor pentru participare si va astept pe blogul meu si in afara provocarii.

joi, 23 februarie 2017

Prajitura bulgareasca cu mere






                         Eu as numi aceasta prajitura,prajitura desteapta cu mere.La prima vedere, pare dificil de realizat,dar,veti vedea,va iesi ceva gustos,aromat,suculent.Este o tarta cu specific bulgaresc pe care am reprodus-o in ideia de a raspunde provocarii Cutia misterelor,de luna aceasta.
                         Rocsy Ciobanu este gazda de luna aceasta si a pus in cutia misterioasa niste ingrediente care te provoaca sa prepari minunate preparate.Dupa cum v-ati dat seama,ingredientul vedeta sunt merele.Pe langa acestea,in cutie mai sunt:iaurt,oua,foietaj,lapte branzeturi,radacinoase,salata verde,smantana,nuci.




                             Ingrediente:
                         1 cana faina,1 cana gris,1 cana zahar tos,1 cana lapte,1 zahar vanilat,un praf scortisoara,2 pumni de nuci,1 praf de copt,5-6 mere,zeama de lamaie.


                              Mod de preparare:
                          Merele se dau pe razatoare cu tot cu coaja.Se stropesc cu zeama de lamaie sa nu se oxideze.Nucile se toaca grosier si se amesteca cu merele.Se adauga si scortisoara si se amesteca totul.
                           Intr-un bol se amesteca faina,zaharul,grisul si praful de copt.
                           Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu peretii detasabili.
                           Compozitia de faina,gris,zahar se imparte in trei parti egale.O parte din ea se adauga in tava,se intinde uniform si se taseaza.Peste amestecul uscat se adauga jumatate din cantitatea de mere.Peste mere se intinde a doua parte din compozitia uscata,apoi restul de mere.Deasupra se pune a treia parte din amestecul uscat.



                       Laptele se incalzeste pana la punctul de fierbere si se toarna peste tarta,distribuindu-l uniform.Pentru a patrunde pana la fund se inteapa in cateva locuri tarta cu un cutit.
                       Se da totul la cuptor pentru 50 min. apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar vanilat apoi se desface forma.


                          Trebuie sa fie bine racita inainte de a o portiona pentru servire.


duminică, 19 februarie 2017

Chifle de casa pentru cina





                        Sunt absolut delicioase aceste chifle! Au coaja subtire,usor crocanta,iar miezul este moale si pufos.Se pot servi ca atare sau se pot face sendvisuri delicioase.Se fac usor si repede si se consuma si mai repede.




                            Ingrediente:
                        2oua,6ling.unt topit,2 cani lapte,50 gr drojdie,6 cani faina,2 lingurite sare,1 lingurita zahar tos.



                              Mod de preparare:
                        Intr-un bol se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.Se adauga apoi laptele cald,untul topit si racit si ouale.Se amesteca totul bine apoi se lasa sa stea cateva minute,pana incep sa apara basici desupra compozitiei.
                       Intr-un vas mai mare se pune faina si sarea si se adauga compozitia de lapte si drojdie.Se amesteca totul bine si cand incepe sa se lege se framanta cu mana pana rezulta un aluat omogen.Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
                        Cu mana unsa cu ulei sau unt topit,se formeaza din aluat bile de marimi potrivite.Se pun in tava si se mai lasa sa stea 30 min.Dupa acest timp,se ung cu unt topit amestecat cu sare si patrunjel verde tocat si se dau la cuptor pentru aproximativ 10-15 min.Sunt gata cand sunt frumos crescute si  primesc o culoare aurie.
                           Se scot,se pun pe o tava,se acopera cu un servet si se lasa astfel sa se raceasca.

                           Tips:
                         -Pe langa patrunjel verde tocat se pot folosi si alte ierburi aromate:rozmarin,oregano,busuioc etc.
                          -Deasupra se pot presara siferite seminte: de in,mac,susan.