Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 17 aprilie 2017

Prajitura cu bezele si ciocolata






                Este o prajitura cu o crema fina de mascarpone si frisca ce are la baza bezele fixate intr-o glazura de ciocolata.Fiind in criza de timp,nu am facut eu bezelele ci le-am cumparat.Sincer,e o compozitie minunata,usoara,aerata si ciocolatoasa.




                   Ingrediente:
               Blat:7oua,7 ling zahar,7 ling faina,1 praf de copt.
               Crema: 250gr mascarpone,300gr smantana pentru frisca,2-3 ling cacao,200gr zahar pudra
               Glazura 400 gr ciocolata,200gr frisca
               100gr bezele



                   Mod de preparare:
               Se face un blat din cele 7 oua.Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                 Ciocolata se pune la foc impreuna cu frisca.Dupa ce s-a topit si s-a omogenizat,se ia de pe foc si se lasa doua min.sa se racoreasca.
                  Blatul racit se taie in doua,pe orizontala.Una din foile obtinute se glazureaza cu jumatate din cantitatea de glazura obtinuta.Pe glazura inca calda,se aranjeaza bezelele.
                  Smantana pentru frisca se bate impreuna cu zaharul.Se mixeaza putin si mascarponele si se adauga in frisca.Se adauga cacaoa si se omogenizeaza totul.
                  Crema astfel obtinuta se intinde peste bezele.Se acopera cu a doua foaie peste care se intinde restul de glazura.Se da totul la rece 2-3 ore,dupa care se portioneaza.


duminică, 2 aprilie 2017

Cum vopsim ouale de Pasti?





                     Cu toate ca traditia spune ca ouale de Pasti sunt rosii,orice gospodina isi doreste sa aiba oua cat mai frumos colorate.Astfel,metodele de vopsire a oualor s-au inmultit de la an la an.
                      Incondeierea oualor este o metoda traditionala care presupune desenarea unor modele pe oua cu ceara.Este necesara detinerea unui condei special cu care se face aceasta operatie,iar ouale trebuie sa fie cu coaja alba.Dupa relizarea modelelor cu ceara,ouale se cufunda in vopsea.Ceara se va topi,iar pe ou va ramane modelul incondeiat.
                       In comert exista nenumarate vopsele pentru oua: culori pastelate,sidefate,cu aplicatii 3D,folii autocolante cu diferite modele care se aplica pe oua.Se pot alege vopsele sub forma de praf sau lichide.
                     Ouale fierte tari,se cufunda in vopseaua diluata in apa si otet si se tin pana se coloreaza.Daca vreti o culoare mai intensa,le tineti mai mult,iar pentru culori mai pale,mai putin.



                         Dupa acest principiu se pot colora ouale in doua culori sau in dungi.Oul se pune intr-o lingura si se cufunda pe jumatate in vopsea.Dupa ce s-a colorat,se intoarce si se cufunda cu cealalta parte in alta culoare.Astfel,vom avea oua in doua culori.
                         Pentru a avea oua in dungi,se cufunda oul in vopseaua cea mai deschisa dupa care se cufunda treptat,cate putin in alte nuante de vopsea pana e cuprins tot oul.
                          Pentru a avea oua cu diferite modele de flori sau frunze,pe ouale fierte se aplica diferite frunze sau flori.Pentru a le fixa,se infasoara in fasii de ciorap de nailon si se leaga.Ouale astfel pregatite se introduc in vopsea.Dupa colorare se scoate ciorapul si frunzele.


                       Cine nu doreste vopselele chimice din comert,poate opta pentru produsele naturale pentru a colora ouale.Asfel se pot folosi:
                  - coji de ceapa pentru culoarea galben-maro
                  - turmeric pentru galben
                  - sfecla rosie pentru rosu
                  - varza rosie pentru albastru
                  - afine pentru violet
                  - urzici sau spanac pentru verde
                 
                       In acest caz,ouale se fierb impreuna cu ingredientele aproximativ 20 min.
                       Pentru a avea un luciu placut,ouale vopsite se ung cu putin ulei.
               

Provocarea Cutia Misterelor - aprilie 2017





                       Multumesc Maria Zambetania,am preluat stafeta.Odata cu aceasta noua provocare am intrat in al patrulea an de existenta al acestui proiect si sper sa dainuie inca multi ani de-acum incolo.
                       Luna aprilie este o luna plina de evenimente:Floriile,Pastele, intre ele,ziua mea, apoi Sf.Gheorghe.
Si cum la asemenea evenimente se cer mancaruri alese urmate de deserturi alese,am pus in cutie ingrediente de sezon,care sa dezvolte imaginatia si sa ofere tuturor ocazia de a pregati preparate savuroase si apetisante.Iata-le:

                                    - smantana,lapte,unt
                                    - ierburi aromate : menta,rozmarin,marar,oregano etc.
                                    - verdeturi: salata verde,stevie,leurda,spanac etc.
                                    - legume: cartofi,morcovi,rosii,ardei etc.
                                    - fructe proaspete sau uscate
                                    - ciocolata,
                                    - paste,biscuiti/piscoturi
                                    - cacao
                                    - oua

                       Vedeta acestei luni va fi  branza de vaci.
                        

                        Doresc tutror Sarbatori fericite si mult succes la bucatarit!
                                   

duminică, 19 martie 2017

Rulada din omleta






                         Se face usor si repede,dar e foarte gustoasa si aspectuoasa.Merge de minune sevita ca mic dejun,dar e foarte de efect pe un platou cu aperitive la o masa festiva.Pe langa asta,e foarte versatila.Pe langa sunca si mozzarella,se poate pregati cu masline,cascaval sau alte branzeturi,ardei rosu etc.




                        Ingrediente:
                  5 oua,6-8 felii sunca,6felii mozzarella, cozi de ceapa verde,100ml lapte,sare,piper



                        Mod de preparare:
                   Intr-un castron se bat ouale intregi cu laptele,sarea si piperul,Cozile de ceapa se calesc putin intr-o tigaie cu putin ulei.Cand s-au inmuiat,se rastoarna ouale peste ele.Se tin pe foc doar putin,cat sa se lege un pic.
                    Se ia compozitia si se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se pun feliile de sunca si cele de mozzarella.Se da totul la cuptor pana omleta e bine facuta.Se scoate din cuptor si,cu ajutorul hartiei de copt,se ruleaza strans.


                    Se lasa stfel sa se raceasca,apoi se taie felii si se serveste.


vineri, 17 martie 2017

Saratele din aluat de foietaj







                     Cand ai chef de rontait ceva,niste saratele sunt binevenite.Si ca sa nu stai sa framanti aluatul,rezolvarea este aluatul foietaj.Sunt minunate saratelele din acest aluat si au avantajul ca se fac usor si repede.



                    Ingrediente:
                 1 kg aluat foietaj,sare,branza telemea,susan,1 ou.



                     Mod de preparare:

                 Aluatul se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Se intinde pe masa infainata si se taie betigase de marime potrivita.Se ung cu ou batut cu sare,se presara branza telemea  rasa sau cascaval si seminte de susan sau chimen,mac.Se rasucesc in forma de spirala si se pun in tava.


                    Se coc 15-20 min.in cuptorul incins dinainte.Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumene.
                     Se lasa sa se raceasca si se pot servi.
                     Simplu,rapid si gustos.