Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 4 decembrie 2017

Bile colorate din branza






                    Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase,aceste bilute colorate din branza dau culoare platourilor cu aperitive.Se fac usor si repede si sunt foarte versatile.La fel ,culorile pe care le dati bilutelor pot diferi in functie de preferinte sau de ce ingrediente aveti in camara.



                     Ingrediente:
                  200 gr branaza dulce sau urda,100 gr branza telemea,2 ling smantana,sare,piper,chimen.
                  Pentru colorarea bilutelor: mac,marar sau patrunjel verde,boia,turmeric.



                      Mod de preparare:

                   Branza telemea se da pe razatoare,apoi se amesteca cu urda si smantana pana rezulta o crema omogena,dar tare.Se condimenteaza cu sare,piper si chimen si se da cateva min.la frigider sa se intareasca.
                   Cu mana uda se fac bilute din aceasta compozitie care se dau prin marar tocat marunt,boia,mac etc.Cu cat realizati mai multe culori,cu atat platourile vor fi mai vesele si apetisante.
La fel se pot trece prin seminte de in sau susan.
                    Se tin la frigider pana in momentul servirii.



             
           

duminică, 3 decembrie 2017

Supa crema de legume







                      Pe vremea asta,o supa crema de legume merge de minune.Este cremoasa,aroamata si foarte sanatoasa.Se prepara din orice fel de legume aveti la indemana.Principalele zarzavaturi care nu trebuie sa lipseasca sunt: morcovii,patrunjelul,pastarnacul,ceapa,cartofii care sunt agentul de ingrosare.Se mai pot adauga orice alte legume:mazare verde,fasole verde,conopida,broccoli,rosii,ardei,gulii.
                      Supa crema de legume se poate face simpla,doar din legume sau se poate adauga la fiert si un piept de pui,care se va servi ca garnitura.Simpla este o delicioasa mancare de post.Eu am facut-o cu carne.


                      Ingrediente:
                2 cartofi,4 morcovi,1 pastarnac,1 patrunjel,1 ardei,1 ceapa,un pumn de mazare verde,cateva buchetele de conopida,1 piept de pui,sare,piper,2 ling smantana,orice alte legume doriti sa adaugati.


                      Mod de preparare:
                  Pieptul de pui se pune la fiert in apa cu sare.Legumele si zarzavaturile se curata,se spala si se taie cuburi.Dupa ce s-a spumat supa, se adauga si legumele.Nu se pune apa multa ca pentru supa,ci doar cat sa acopere legumele.
                  Cand carnea si legumele sunt fierte,se scot,se lasa putin sa se racoreasca si se fac piure cu un blender.Se adauga  zeama in care au fiert pentru a subtia compozitia pana la consistenta dorita.Se potriveste de sare si piper si se adauga smantana.Cine doreste sa faca supa de post,renunta la smantana.
                   Se serveste calda, cu felii de piept de pui fiert.In varianta de post se serveste cu crutoane de paine.




                 

vineri, 24 noiembrie 2017

Chec de banane





                     Delicios acest chec cu banane!Moale,pufos si foarte aromat,e desertul ideal al unei zile mohorate de iarna.Dupa ce ai servit o felie din acest chec cu banane,sigur ziua ti se va insenina.
                     Este modul ideal de a folosi bananele ramase prin frigider sau in fructiera si deja au inceput sa se innegreasca.Se pregateste usor si repede si se mananca  si mai repede.


                     Ingrediente:
                  250gr faina,150 gr zahar,250 gr unt,2 oua,3 banane foarte coapte,150 gr iaurt,1 praf de copt,2 lingurite bicarbonat,1 praf de sare,esenta de vanilie.


                      Mod de preparare:
                   Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina,sarea,bicarbonatul si praful de copt.
                   Untul se mixeaza cu zaharul pana se omogenizeaza.Se adauga ouale,unul cate unul,mixand dupa fiecare.La urma se adauga bananele zdrobite,iaurtul si vanilia.Se incorporeaza amestecul de faina,mixand la viteza medie pana se omogenizeaza totul.
                   Compozitia se toarna in tavi de chec tapetate cu hartie de copt.Se dau la cuptorul dinainte incins pentru aproximativ o ora.
                   Dupa ce se scoate din cuptor se lasa 10 min.in tavi sa se raceasca,apoi se scoate si se inlatura hartia de copt.
                   Dupa ce s-a racit complet se portioneaza pentru a se servi.
                   E delicios langa o cana cu lapte cald.

luni, 20 noiembrie 2017

Prajitura cu mac,mascarpone si jeleu de visine






                      E delicioasa aceasta prajitura,combinatia mac - branza - visine formeaza un trio perfect.Gustul si aromele se imbina pefect,astfel rezultand aceasta minunata prajitura.



                        Ingrediente:
                   
                    Blat: 8 oua,8 ling faina,8 ling zahar,4 ling mac,un praf de copt.
                    Crema: 250 gr mascarpone,300 ml smantana pentru frisca,200 gr zahar,coaja de la o lamaie,zeama de la o lamaie.
                    Jeleu: 1 plic gelatina,2 ling zahar pudra,300 ml zeama de visine


                      Mod de preparare:
                  Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand spuma rezultata se tine de telurile mixerului,se adauga treptat zaharul.Se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu macul si praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.E gata cand e frumos crescut si trece testul scobitorii.Blatul se scoate din tava si se lasa pe un gratar la racit.
                  In acest timp se face crema.Coaja de lamaie razuita se adauga in mascarpone impreuna cu zaharul si se amesteca bine.Smantana pentru frisca se bate,apoi se adauga mascarponele si un pic de zeama de lamaie.Se amesteca totul bine.
                   Blatul cu mac se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Se umplu cu crema de branza,iar deasupra se toarna jeleul.
                   Pentru aceasta,se fierbe zeama de visine cu zaharul pana acesta se topeste.Se ia de pe foc si,dupa 5 min.se adauga gelatina hidratata.Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca pana incepe sa se lege.In acest moment se toarna peste prajitura,uniformizand.
                   Se da totul la rece pana jeleul e complet intarit.
                   Se scoate si se portioneaza cu un cutit bine ascutit,inmuiat in apa.


                 

duminică, 19 noiembrie 2017

Cartofi rantaliti





                        Cartofii rantaliti este o mancare traditionala din Ardeal si Banat.Se servesc ca atare si este o minunata mancare de post sau ca garnitura langa un rasol de vita sau pui.
                         Le spune cartofi rantaliti pentru ca, fiind fierti,li se adauga un rantas cu ceapa,boia si ulei.
                         Fiind o mancare traditionala,spre rusinea mea,trebuia demult postata reteta,dar  intotdeauna au fost altele prioritare.Acum am avut noroc cu Elena Bite,gazda provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme: Aperitive,Mancaruri de post,Dulciuri.Cand am gasit reteta de Cartofi rantaliti,mi-am amintit de bucataria bunicii si mi-am spus ca acum e momentul sa aduc in actualitate aceasta reteta.Am personalizat putin reteta,sper sa nu se supere Elena,de fapt,nu e personalizare,e modul cum gatea buna acesti cartofi.


                           Ingrediente:
                      6-8 cartofi,1 ceapa mare,sare,piper,boia,ulei


                            Mod de preparare:
                       Cartofii se curata,se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare.Ceapa se curata si se toaca marunt,apoi se caleste in ulei.Cand a devenit translucida,se adauga cartofii scursi bine de apa.Se amesteca  astfel incat ca sa fie bine inveliti in ulei si ceapa.Se mai lasa pe foc pana absorb tot uleiul.Se potrivesc de sare si piper.La urma se adauga o lingura de boia,se amesteca bine si se stinge focul.Pun boiaua la urma,pentru a nu avea timp sa se arda si sa devina amara.
                         In poza din imagine pe langa cartofi,am adaugat si morcovii din supa,astfel ca i-am zdrobit putin cu furculita.
                         Sunt deliciosi langa o felie de carne si minunati serviti cu niste muraturi asortate,ca mancare de post.