Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 10 februarie 2020

Mancare de orez cu prune uscate




                       Mancarea de orez cu prune uscate este una simpla,taraneasca,dar combinatia este minunata.De obicei se gateste de post,dar se poate face si de dulce.Daca se face de post,se foloseste ulei si apa,iar daca se face de dulce,se adauga supa,iar uleiul e inlocuit cu unt.In ambele cazuri,gustul e formidabil.



                        Ingrediente:

                   1 cana orez,3 cani apa sau supa de pui,1 ceapa,150 gr prune uscate,50gr unt , ulei,sare,piper


                      Mod de preparare:

                 Intr-o cratita se pune uleiul la incins.Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana devine transparenta.Se adauga orezul si se amesteca.Se tine pana devine galbui.Se adauga apa ( supa) treptat,polonic cu polonic,mestecand mereu.Nu se adauga alt lichid inainte ca anteriorul sa fie absorbit de orez.
                  Se adauga asfel lichid,pana orezul e bine fiert,dar boabele sa ramana intregi,nu terciuite.
                  Prunele uscate,daca sunt prea tari,se inmoaie dinainte in apa.Inainte de a le adauga in orez,se scurg bine de apa.Se potriveste de sare si piper ,se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se stinge focul.
                 Daca nu se gateste de post,se adauga  50 gr unt si se amesteca pana se incorporeaza.Astfel,orezul va deveni foarte cremos.
                 Se serveste imediat, fierbinte.


Varza rosie calita







                      La noi in Ardeal se consuma des varza calita atat ca mancare,cat si ca garnitura.Varza rosie calita se face usor si simplu,cu ingrediente putine.In schimb,este un deliciu culinar.
                      Pentru a obtine o varza rosie calita usor crocanta,nu terciuita,nu trebuie calita in exces.Un alt secret este faptul ca la varza rosie nu se pune apa,ca la varza alba.Ea se caleste doar in sucul propriu,lasat.Pentru o culoare mai deschisa,la final,se adauga putin otet.Si pentru un plus de savoare,se adauga 1-2 mere rase in timpul gatitului.
                     Acestea sunt cateva din secretele obtinerii unei verze rosii calite delicioase si aspectuoase.Mai jos va detailez reteta intreaga.



                   
                         Ingrediente:

                     1 varza rosie de 1 kg,1 ceapa rosie mare,2 mere,1 ling otet,sare,piper,chimen macinat,ulei.


                          Mod de preparare:

                    Varza se curata de frunzele vestede,se spala si se taie in doua.Se toaca marunt cu cutitul sau cu razatoarea speciala.Se presara un pic de sare si se lasa sa stea.Ceapa se curata si se toaca si ea marunt.
                     Intr-o cratita se pune uleiul la incins si se adauga ceapa.Se caleste pana devine translucida.Se adauga varza,se amesteca usor si se acopera cu un capac.Se lasa sa fiarba inabusit,la foc mic.Din cand in cand se amesteca,sa nu se prinda.
                     Dupa aproximativ 15 min.se presara cu piper si chimen.Se amesteca bine si se mai lasa sa fiarba.
                     Merele,cu tot cu coaja,se taie in doua si li se scoate casuta cu samburi.Se dau pe razatoare si se adauga la varza calita.Se amesteca totul bine si se mai lasa sa fiarba 5 min.
                    In ultimul minut se adauga otetul.Varza de va deschide la culoare.
                    Se stinge focul si se serveste fierbinte,alaturi de fripturi.Eu am servit-o cu friptura de pui.La fel de bine merge cu carne de rata,porc,gasca,curcan.



                   
                     

marți, 28 ianuarie 2020

Prajitura Albinita






                         Prajitura Albinita sau Dulcineea este binecunoscuta prajitura cu foi cu miere si crema de gris.Cred ca fiecare si-a delectat copilaria cu aceasta prajitura dulce si aromata.Si la mine a fost prajitura copilariei,dar nu am putut scrie reteta mamei,din caiet,pentru ca nu era completa.Am cautat pe net si cea mai apropiata reteta de cea a mamei a fost reteta fetelor de la Savori Urbane carora le multumesc pe aceasta cale.




                         Ingrediente

                      Foi: 900gr faina,250 gr zahar,200 gr miere,120 gr unt,2 oua,1 plic zahar vanilat,1 ling bicarbonat,lapte cat cuprinde,coaja de lamaie.
                      Crema: 500ml lapte,250 gr zahar,120 gr gris,300 gr unt,2 plicuri zahar vanilat,un vf.sare
                      gem de caise,zahar pudra vanilat pentru deasupra


                         Mod de preparare:

                  Mierea,untul si zaharul se incalzesc pe foc pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Se adauga coaja de lamaie si ouale si se mixeaza.Se adauga faina amestecata cu bicarbonatul.La urma,se adauga lapte cat sa se obtina un aluat omogen,legat,care se lucreaza usor.
                Se da la rece 10 min, dupa care se imparte in patru parti egale, din care se intind patru foi.Se coc pe tava mare,tapetata cu hartie de copt.



                  Pentru crema,se fierbe laptele cu zaharul si zaharul vanilat.Cand clocoteste,se adauga,in ploaie,grisul.Se amesteca continuu pe foc,pana e fiert grisul.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul ,la temperatura camerei,se spumeaza,apoi se adauga grisul cu lapte si se omogenizeaza bine.



                    Cu crema asfel obtinuta se umplu foile,astfel: foaie,jumatate din crema,foaie,gem de caise,foaie,restul de crema,foaie.Se pune o greutate pe prajitura si se lasa la rece pana a doua zi cand foile se vor inmuia si se va putea taia.
                     Se indreapta marginile si se pudreaza deasupra cu zahar pudra vanilat,apoi se portioneaza pentru servire.



                   Minunata aceasta prajitura,pana  si Toulouse e tentat de o bucata.

                   


                 

marți, 21 ianuarie 2020

Rata cu portocale






                      O friptura gustoasa,aromata si suculenta veti obtine urmand reteta de mai jos.Portocalele fragezesc carnea de rata si ii dau o aroma deosebita,astfel rezultatul va fi o rata cu carnea frageda si moale,iar deasupra,pielea va face o crusta crocanta.Cat despre gust,incercati si veti vedea.



                     Ingrediente:

                1 rata de aprox.1,5-2 kg,3 portocale,3 ling untura de rata,sare,piper

                   
                     Mod de preparare:

               Rata intreaga se curata si se sterge bine.Untura de rata se incalzeste putin pana devine lichida.De la o portocala se rade coaja si se stoarce,adunand zeama.Coaja si zeama de portocala se amesteca cu untura de rata.Se adauga sare si piper.Cu acest sos se unge rata bine,atat la exterior,cat si la interior.Se pune intr-o tava si se toarna restul de sos deasupra.
               Cu o portocala taiata cuburi se umple rata,iar deasupra se pun felii de portocala.Se acopera totul cu folie de aluminiu si se da la cuptor.Se tine astfel 2 ore,dupa care se descopera,si se unge cu sosul din tava.Se lasa astfel pana prinde o crusta aurie deasupra.
                Se lasa sa se odihneasca cateva minute,apoi se serveste cu garnitura de cartofi.


luni, 13 ianuarie 2020

Prajitura cu clementine










                           E sezonul portocalelor si al clementinelor,sa profitam de aceasta abundenta din magazine.Am facut o prajitura dulce si aromata cu clementine,dar la fel de bine merge si cu portocale.M-am inspirat din caietul mamei mele,ea facea aceasta prajitura cu struguri.Eu am adaptat-o si a iesit ceva delicios.




                            Ingrediente:


                     4 oua,16 ling.zahar,1 praf de copt,zeama de la 2 clementine,400 gr smantana,20 ling.faina,1 zahar vanilat,coaja de la 2 clementine,4-5 clementine.


                            Mod de preparare:

                      Ouale se freaca bine cu zaharul,se adauga praful de copt,zaharul vanilat,zeama si coaja de clementine si smantana.La urma se incorporeaza faina.
                       Rezulta un aluat subtire,de chec,care se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.
                       Clementinele se curata de coaja si de partea alba,se desfac felii si se pun deasupra.Eu am presarat si cateva boabe de coacaze rosii.Se coace la foc potrivit in cuptorul dinainte incins.E gata cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata.



                       Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza.Aluatul va fi fraged si putin umed.Cat despre gust si aroma,nu te poti opri din mancat.