Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 3 noiembrie 2025

Paine integrala cu seminte

 




                          Cum a venit frigul, am dat drumul la cuptor. Dulciurile le-am cam taiat de pe lista, ( mai fac, dar nu asa des) am zis sa fac o paine. Chiar nu mai aveam in casa decat vreo doua felii. Si cum aveam o punga cu faina integrala, am zis hai sa incerc. Nu stiam cum se  va comporta, dar incecarea moarte n-are. Am adaugat si niste seminte si a iesit o pituta minunata! Moale, pufoasa, cu coaja subtire dar crocanta.




                    Ingrediente:

               1 kg faina integrala, 50 gr drojdie, 600 ml apa calda, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, 3-4 ling. ulei, 300 gr mix de seminte

                    Mod de preparare:

               Intr-un bol mai mare se pune  faina, sarea, uleiul si semintele. Se  pastreaza 1-2 ling. de seminte pentru deasupra.
               Drojdia  se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta si 3-4 ling. de faina. Se amesteca bine si se lasa la cald, sa se activeze drojdia. Cand incep sa apara bule deasupra, se toarna peste faina si se amesteca cu o lingura.
               Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, se renunta la lingura si se trece la framantatul cu mana. Se poate framanta si cu robotul de bucatarie. Se continua astfel pana se obtine un aluat omogen si  elastic.
                Se pune intr-un castron presarat cu faina si se acopera cu un servet curat. Se tine astfel la cald, ferit de curenti de aer, cam o ora, pana isi dubleaza volumul.
                 Se scoate aluatul pe masa infainata, se imparte in doua parti egale din care se fac doua suluri. Se pun in doua tavi de chec si se presara cu semintele ramase. Se acopera din nou cu un servet si se mai lasa sa stea 30 min. Se poate face si o singura paine, mai mare. Cu un cutit bine ascutit se fac 3-4 crestaturi oblice pe suprafata aluatului.
                 Cuptorul se incalzeste din timp. Eu am cuptor electric, cu functie " Plus abur" pentru coacerea painii. Am pus apa in cavitatea cuptorului, am setat functia si termperatura, 180 grade. Daca nu aveti aceasta functie la cuptor, setati-l la 200 grade, iar dedesuptul tavii cu paine bagati o tavita cu putina apa. Aburul format ajuta la formarea unei cruste subtiri si crocante.
                   Painea se coace aproximativ 50-60 min. dupa care se scoate si se pune pe un gratar la racit. Deasupra se pulverizeaza cu putina apa. Se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate felia.

                    PS. Faina integrala am folosit doar pentru aluat. Ce am presarat pe masa sau in castron a fost faina alba. La fel si lingurile adaugate in drojdie.
                     
                  

vineri, 31 octombrie 2025

Chec cu fructe si fulgi de ovaz

 




                            Este un chec umed, moale si pufos totodata. Este o combinatie de arome si gusturi: banane, mere, dovleac copt, scortisoara. Nu contine faina, nu contine zahar. Ce poate fii mai bun de atat? 
                            Pe langa asta, se face foarte usor si repede. Ca se manaca si mai repede, e alta poveste.



                              Ingrediente:

                      2 banane, 2 mere, 1/2 dovleac placintar copt, 150 gr curmale, 2 ling. scortisoara, 3 oua, 200 gr fulgi de ovaz, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, putin lapte.



                            Mod de preparare:

                    Bananele se curata de coaja, se taie bucati potrivite si se pun intr-un blender. Peste ele se adauga merele taiate cuburi, cu tot cu coaja,  pulpa de dovleac copt si curmalele carora li s-a indepartat samburele. Se adauga aromele, praful de copt si fulgii de ovaz. Eu am avut musli de oavaz, deci , pe langa fulgii de ovaz, au mai fost stafide, merisoare, alune. Se adauga ouale si putin lapte si se mixeaza totul. Daca e prea groasa compozitia, se mai adauga putin lapte. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase.
                    Compozitia se toarna in tavi de chec tapetate cu harie de copt. Ies doua tavi de chec mici. Deasupra se presara fulgi de migdale si se da totul la cuptorul incins din timp. Se coace pana e frumos crescut si rumen deasupra. Se face testul scobitorii pentru a vedea daca e gata. Se inteapa mijlocul checului si daca iese curata, e gata.
                     Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca., apoi se feliaza. 
                     E delicios langa cafea sau ca desert, servit cu multa pofta.





joi, 30 octombrie 2025

Lipie cu mici

 





                      In aceste zile frumoase, insorite, ai sta numai afara, am zis sa si gatesc afara si am facut o combinatie inedita, intre lipiile libaneze si micii nostri. A iesit ceva gustos. cu mult sat si savoare. Iata despre ce e vorba




                     Ingredientele necesare sunt: pasta de mici, lipiile si cascaval ras. Dupa preferinta, se poate adauga o salata de rucola, felii de rosii,  dulceata de ardei iuti, mustar sau castraveti murati. 
                      Pe foaia de lipie se intinde carnea pentru mici in strat cat mai uniform. Daca sunt formati micii, pe o lipie merg trei mici, astfel ca sa acopere bine lipia. Se pregatesc lipii in functie de numarul de persoane pe care il aveti la masa. Sunt foarte consistente, o lipie de persoana e suficient. 
                     Cascavalul se da pe razatoare.
                     Pe gratarul incins se pun lipiile cu carnea in jos, direct pe grill, la foc mediu. Cand carnea e bine facuta, dupa 2-3 min., se intorc lipiile si se presara desupra carnii cu cascaval ras. Se poate adauga felii de rosii, fire de rucola sau salata. La fel, se poate adauga mustar, sau dulceata de ardei iuti.  Lipiile se pliaza in doua si se iau de pe gratar.
                      Se servesc calde.



                      

Piept de pui la gratar

 




                         Evident, cel mai bun gratar se face din ceafa de porc, dar cei preocupati de silueta si sanatate, vor alege pieptul de pui. Continutul sarac de grasimi si numarul mic al caloriilor fac din pieptul de pui preferatul gurmanzilor. 
                         Un piept de pui la gratar pare ceva simplu de facut, dar trebuie respectate niste reguli pentru a obtine o friptura frageda, suculenta si rumena. Eu am reusit sa obtin aceasta friptura, asa ca va impartasesc si voua aceste mici secrete.



                             Ingrediente: 

                         1 kg piept de pui
                         Marinada:  1 ling. ulei, 1 cescuta vin alb, sare, piper, cimbru, rozmarin, 3-4 catei de usturoi

                          Mod de preparare:

                    Pentru marinada, se zdrobeste usturoiul si se amesteca cu uleiul. Se adauga sarea, piperul si ierburile aromate. Cantitatile difera in functie de gustul fiecaruia. La urma se adauga si vinul si se amesteca totul bine.
                   Pieptul de pui se feliaza in felii la fel de groase. Se sterge bine cu servete absorbante si se pun intr-un castron. Peste el se toarna marinada. Se amesteca astfel ca toate feliile de piept de pui sa fie acoperite cu marinada. Se acopera totul cu o folie si se da la frigider pentru o ora.
                   Dupa ce a trecut timpul, se scoate pieptul de pui din marinada si se sterge bine cu servete absorbante. Daca raman urme de marinada, la gratar se vor arde si vor strica gustul carnii. Se lasa sa mai stea 15 min. sa se aclimatizeze, dupa care se pun pe gratarul bine incins sau in tigaia grill la foc mediu-iute.
                    Feliile de piept de pui se gatesc astfel 2-3 min. dupa care se intorc pe cealalta parte, unde se tin inca 2-3 min. In acest timp nu se roteste si nu se muta carnea de pe o parte pe alta. In timpul gatirii, carnea va face o crusta si se va patrunde perfect.
                    Se ia de pe gratar si se pune pe un platou. Se acopera cu folie si se lasa sa stea  inca 15 min.
                     Dupa ce s-a odihnit, vom avea un piept de pui fraged si suculent, cu o crusta frumoasa deasupra.
                     Se serveste cald, cu salate de sezon.

luni, 27 octombrie 2025

Miniomlete cu piept de pui si cascaval

 





                      Aceste miniomlete sunt delicioase ca gustare dimineata sau la cina, cu un piure de cartofi si o salata de sezon. Dar merg de minune intre doua felii de paine moale, ca sendvis servite la scoala sau la serviciu. Totodata, vor face fata cu brio pe un platou cu aperitive. Se fac usor si sunt foarte gustoase. Dezavantajul e ca se prajesc in ulei incins, dar cred ca merg si la Air fryer. Cu prima ocazie voi incerca si va spun.
Acum iata despre ce e vorba.




                         Ingrediente:

                   500 gr piept de pui, 2-3 oua, sare, piper, 100 gr cascaval ras, ulei pentru prajit

                      Mod de preparare:

                 Pieptul de pui de taie cuburi mici. Se pune intr-un bol si se presara cu sare si piper, dupa gust. Ouale se bat cu un varf de sare si putin lapte si se toarna peste pieptul de pui. Cascavalul se da pe razatoare si se amesteca cu pieptul de pui cu oua.
                  Intr-o tigaie se incinge uleiul. Cu o lingurita se ia din compozitie si se fac mici gramajoare, care se prajesc pe ambele parti. Se scot pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime.
                 Se servesc calde, cu o salata se sezon, sau  reci, se face sendvis, cu paine moale.