Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 februarie 2025

Piept de pui gratinat

 





                      Este o mancare ce se face usor, la cuptor, totul intr-o singura tigaie. Este usoara, delicioasa si savuroasa. Ideala ca cina sau gustare, este o placere s-o faci dar si s-o mananci.

                      


                      Ingrediente:

                  1 piept de pui ( 500 gr), un strop de ulei, sare, piper, usturoi, 6 oua, 100 gr cascaval, 100 gr mozzarella, 2-3 ling smantana.

                       Mod de preparare:

                Pieptul de pui se sterge bine si se taie cuburi potrivite. Se amesteca cu doua ling ulei, se presara condimentele peste el si se amesteca bine. Se pune totul intr-o tava termorezistenta si se da la cuptor.
                  Intr-un bol se sparg ouale, se adauga smantana si se bat bine. La urma se adauga cascavalul ras. Se amesteca totul bine si se toarna peste bucatile de pui gatite pe trei sferturi. Deasupra se presara mozzarella rasa si se da din nou la cuptor. Se tine pana puiul e bine facut, oul intarit, iar deasupra e frumos rumenit.
                    Se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca si se serveste. La fel de savuros este si rece.



                


                 

Spanac cremos cu oua ochiuri

 





                           Am eliminat din alimentatie alimentele care contin carbohidrati si asta se vede in kilogramele date jos. Este un stil de viata mai sanatos, care este recomandat la un moment dat.
                           Am luat spanac si trebuia sa-l gatesc piure, cu sos de usturoi, dar fara faina ca agent de ingrosare. A fost mai greu pana am gasit solutia salvatoare. M-am gandit la zeci de variante: cu smantana acra, cu smantana de gatit, tote necesitau si faina ca agent de ingrosare. Am gasit varianta unui spanac cremos, in care am adaugat crema de branza si doar atat. Se face mult mai simplu si mai repede, iar gustul nu e schimbat cu nimic.


 
                        Ingrediente:

               1 kg spanac proaspat, 3-4 catei de usturoi, 2 ling. ulei, 250 gr crema de branza (Philadelphia, Mascarpone sau orice alta crema de branza), sare, la garnitura, oua 1-2 de persoana.

                    Mod de preparare:

               Spanacul se spala bine si se scurge de apa, apoi se toaca marunt. Daca se foloseste spanac congelat, se decongeleaza si se lasa sa se scurga bine de apa.
                Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga usturoiul zdrobit. Se caleste pana incepe sa lase aroma, apoi se adauga spanacul. Se caleste pana scade toata apa si e bine inmuiat. Se adauga crema de branza, se potriveste se sare, se amesteca bine si se stinge focul. Daca mai trebuie, se mai poate adauga 1-2 ling smantana.
                  Se serveste cald, alaturi de oua ochiuri.
                  Pentru aceasta, se incinge un strop de ulei intr-o tigaie si se sparge oul in uleiul incins. Se tine pana albusul se incheaga, iar galbenusul e moale. 
                 Se scoate si se serveste cu spanacul cremos cald.

luni, 20 ianuarie 2025

Mancare de pui cu cartofi dulci la cuptor

 





                           Practic, este o tocanita de pui la cuptor doar ca in locul clasicilor cartofi, am folosit cartofi dulci. Rezultatul este de vis, nu ratati si incercati aceasta mancare. Sigur o veti repeta.



                            Ingrediente:

                    500 gr carne de pui ( pulpele intregi si aripile) , 4 cartofi dulci, 1 ceapa, 500ml pasta de rosii, sare, piper, 3-4 catei de usturoi.

                         Mod de preparare:

                    Carnea de pui se spala si se sterge cu servete absorbante. Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga usturoiul tocat. Cand incepe sa lase aroma, se adauga carnea de pui. Se rumeneste frumos pe toate partile. Se adauga sare si piper si ceapa tocata. Se calesc toate impreuna pana ceapa se inmoaie. Se adauga pasta de rosii. Se lasa pe foc pana incepe sa fiarba.
                    Cartofii dulci se curata de coaja si se taie cuburi. Se adauga, in sosul de rosii, alaturi de carne. Se potriveste gustul de sare si piper.  Cand incepe sa fiarba, se stinge focul si se da la cuptor. E gata cand cartofii s-au inmuiat si carnea e bine facuta.
                     Se serveste calda, cu salata de sezon.

Clatite cu cascaval

 





                      Da, clatite cu cascaval. O varianta sarata a clasicelor clatite, atat de versatile. Sunt delicioase si merg de minune ca aperitiv sau ca gustare, chiar si la pachet, la scoala sau la serviciu.




                            Ingrediente:

                       500gr faina, 3 oua, 300ml lapte sau apa minerala, 1 praf de sare, 3 ling. ulei, 500 gr cascaval


                              Mod de preparare:

                        Am explicat aici, pe larg, modul de preparare si prajire a clatitelor.
                        Ouale se bat, cu sarea, se amesteca cu faina, apoi cu laptele sau apa minerala si uleiul , pana rezulta o compozitie ca o smantana mai subtire, fara cocoloase. Consistenta aluatului se regleaza din cantitaea de apa sau lapte adaugate. Daca vreti clatite mai groase, aluatul va fii mai gros,iar daca le vreti subtiri, subtiati aluatul adaugand apa minerala sau lapte.
                        Cascavalul se da pe razatoarea mare.
                        Se incinge bine o tigaie si se unge cu putin ulei. Daca e tigaie antiaderenta, se poate renunta la ulei. 
                         Cu polonicul, se pune din compozitie in tigaie, rotind-o, astfel ca aluatul sa acopere toata suprafata ei. Cand marginile clatitei devin aurii, se intoarce pe cealalta parte.
                          Pe jumatate din clatita se presara cascaval ras. Cand clatita e complet coapta, se acopera cascavalul cu partea goala de clatita si se scoate din tigaie. Va rezulta o clatita indoita in doua, cu cascaval la mijloc. Acesta se va topi si se va intinde pe toata clatita. 
                          Se procedeaza la fel pana se termina tot aluatul.
                          Se servesc calde, dar sunt bune si reci.

luni, 13 ianuarie 2025

Salata de fasole rosie cu porumb si ceapa murata

 





                           Delicioasa aceasta salata de fasole rosie cu porumb si ceapa rosie murata. Se face foarte usor, cu ingrediente la indemana oricui si este foarte savuroasa. In plus, este foarte colorata, ceea ce o face si mai apetisanta.




                          Ingrediente:

                  500 gr fasole rosie, 350 gr porumb dulce, 2 cepe rosii murate, sare, piper, ulei de masline

                          Mod de preparare:

                 Fasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Cand e fiarta, se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se adauga prumbul dulce scurs de zeama si ceapa rosie murata taiata felii subtiri. Se stropeste cu putin ulei de msaline si se potriveste de sare si piper. 
                  Se da la rece pana in momentul servirii.