Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 23 aprilie 2014

Bucuresti




                            A fost prajitura copilariei mele.Nu am facut-o de foarte mult timp si azi,apucandu-ma de ea,m-a cuprins nostalgia...Am  pregatit cu drag prajitura,la fel cum o pregatea mama cu ani in urma.


                          Blat:
                        10 galbenusuri,1 cana lapte,1 cana ulei,20 ling zahar,30 ling faina,2 ling cacao,1 praf de copt.

                     Se caramelizeaza 10 ling de zahar si se sting cu laptele.Se fierbe pana se topeste caramelul apoi se lasa sa se raceasca.Galbenusurile se freaca cu restul de zahar,se adauga uleiul in fir subtire,ca la maioneza,apoi laptele caramel.Se adauga faina cu cacaoa si praful de copt.Se omogenizeaza totul si se pune in tava tapetata.Se coace in cuptorul dinainte incins pana la proba scobitorii.
                      Blatul rece se taie pe grosime, in trei.

                     Crema de ciocolata:
                    500 ml lapte,4 ling zahar,1 budinca de ciocolata,250gr unt
                  Laptele se pune la fiert cu zaharul.Se opresc cateva linguri cu care se subtiaza budinca.Cand fierbe laptele,se toarna budinca indoita cu lapte si se mesteca continuu pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se spumeaza si se adauga budinca racita.

                     Crema de fistic:
                    500 ml lapte,1 budinca de fistic,4 ling zahar,250gr unt
                  Budinca se subtiaza cu 100 ml lapte.Restul de lapte se pune la fiert si,cand clocoteste,se adauga budinca subtiata.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se spumeaza si se adauga budinca rece.

                      Glazura:
                     200gr ciocolata,2ling lapte
                   Ciocolata se topeste impreuna cu laptele pana rezulta o glazura destul de groasa.

                 Foile se insiropeaza cu un sirop cu rom si se umplu cu cele doua creme.Deasupra se toarna glazura de ciocolata.Retetea originala este cu fondant de ciocolata,dar este prea dulce asa ca am preferat glazura.
                 

luni, 21 aprilie 2014

Tort de Paste







                          Este un tort delicios,in care am imbinat foi de bezea cu nuca de cocos si crema de ness ,caramel si nutella.O combinatie fina si usoara,cu arome delicate.


                       Foi:
                    10 albusuri,2 cani zahar,2 cani faina,2 cani nuca de cocos,praf de copt,zahar vanilat.
                     Albusurile se bat spuma tare, ca pentru bezea.Se adauga zaharul pe rand si se bate in continuare.La sfarsit se adauga ,in ploaie,faina amestecata cu nuca de cocos si praful de copt.Se amesteca  cu o spatula,prin rasturnare,de sus in jos.
                    Compozitia se imparte in doua parti egale.Se coc doua foi in tava tapetata cu hartie de copt.Sunt gata cand sunt rumenite un pic deasupra.Se scot si se lasa la racit. Pentru a rezulta foi cat mai egale,se pot injumatati cantitatile si sa se bata de doua ori compozitia.

                     Crema de ness:
                    2 ling ness,500 ml lapte,2 plicuri gelatina,4 ling zahar,300 gr frisca
                    Laptele se fierbe cu nessul si zaharul pana acesta se topeste.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Se adauga gelatina hidratata.Dupa ce s-a racit complet,se amesteca cu frisca batuta spuma.Se da la rece.

                      Crema caramel:
                     6 ling zahar,500ml lapte,2 plicuri gelatina,300 ml frisca
                     Zaharul se caramalizeaza.Se stinge cu laptele rece si se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga gelatina hidratata.Dupa ce s-a racit complet,se amesteca cu frisca batuta spuma.Se da la rece.

                       Crema de nutella:
                     4 ling nutella,2 ling zahar,2 ling lapte,300 ml frisca,2 plicuri gelatina
                     Nutella,laptele si zaharul se fierb pana rezulta o crema.Se lasa sa se raoreasca si se adauga gelatina hidratata.Dupa ce s-a racit complet se amesteca cu frisca batuta tare.Se da la rece.

                      Glazura:
                     150 gr ciocolata,2 ling lapte
                     Se topeste ciocolata cu laptele si se toarna,fierbinte,peste blat.

                    Aranjare:
                 Foile se insiropeaza cu cate o lingura de lapte rece.Peste prima foaie se pune crema de ness,apoi crema caramel.Se acopera cu a doua foaie.Deasupra se face glazura.Partile laterale se  imbraca in crema de nutella.La fel de bine se pot pune toate trei cremele una peste alta.Decorul,ramane la aprecierea si imaginatia fiecaruia.
                  Fiind un tort pentru Paste,l-am decorat in spiritul sarbatorii.Peste glazura,am presarat fulgi de cocos vrezi pentru a imita iarba.Am pus doi iepurasi din ciocolata.Din crema de nutella am facut doua cuiburi pe care le-am umplut cu ousoare de Pasti.
                 

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Drob de miel






                      Iata si reteta de drob,putin cam tarziu,dar mai bine mai tarziu decat deloc.Dupa cum se vede in imagine,am facut doua bucati.Unul este invelit in prapur,celalalt,nu.A fost cam mic prapurul si asa a iesit.
                      Cui nu-i place mielul,poate sa faca un drob la fel de reusit din maruntaiele de porc sau de pui.



                     Ingrediente:
                   1 inima,1 ficat,plamanii,rinichii,un pic de carne,3-4 fire de ceapa verde,4 fire usturoi verde,1 leg.marar,1 leg.patrunjel verde,3 oua fierte tari,2 oua crude,prapurul,sare,piper.


                      Mod de pregatire:
                    Se fierb bine toate maruntaiele mielului impreuna cu carnea in apa cu sare.Dupa ce s-au scurs si s-au racorit,se toaca marunt cu cutitul sau cu masina de tocat.Eu le toc cu cutitul.E mai mult de lucru,dar merita efortul.La fel se toaca si ceapa,mararul,usturoiul,patrunjeleul verde,ouale fierte.Peste compozitie se adauga sare,piper si doua oua crude.Se amesteca totul bine.
                     Intr-o tava de chec se intinde prapurul astfel ca marginile sa ramana afara.Se pune compozitia de tocatura si se acopera cu marginile prapurului.Se unge cu ulei si se da  cuptor pana se rumeneste.
                     Pentru ca am mai avut compozitie de drob,am facut unul fara prapur.Am uns cu ulei si am tapetat cu pesmet  o tava de chec.Am pus compozitia de drob,am presat bine si am stropit cu ulei.Am dat-o la cuptor impreuna cu drobul in prapur.

joi, 17 aprilie 2014

Tort ciocolatos cu fructe de padure





                    Un tort fin, cremos,ciocolatos,cu arome fructate.Am combinat cremele din fructe de padure cu blatul ciocolatos al  checului rapid cu ciocolata  si a iesit acest tort cu o savoare deosebita.L-am facut de ziua mea si a fost o incantare.


                        Blaturi:
                     2 oua,100 gr zahar,125ml ulei,200 ml lapte,50 gr cacao,250 gr faina,3 ling gem sau dulceata,1 praf de copt.
                     Se amesteca toate ingredientele si se imparte compozitia in doua parti egale.Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt,se pune o jumatate din compozitie,se mai presara deasupra  cateva lingurite de dulceata si se da la cuptor.La fel se procedeaza si cu cealata jumatate de compozitie,astfel,rezultand doua foi.


                      Crema de macese:
                   300 gr frisca,200 gr pasta de macese,1 plic gelatina
                   Frisca se bate tare,se adauga pasta de macese si gelatina hidratata in prealabil.Se mixeaza totul bine.Se pune pe una din foi,care va fi baza tortului.


                      Jeleu de mure:
                   2 plicuri gelatina,1 borcan de 400 gr gem de mure,200 ml apa
                   Gemul se pune la fiert cu apa.Se amesteca bine,se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata in apa.Se omogenizeaza bine totul si se da la rece.Dupa ce s-a racorit putin se pune peste crema de macese.Se da totul la rece.


                       Crema de zmeura:
                    300 gr frisca,un borcan de 400 gr gem de zmeura,1 plic gelatina.
                    Frisca se bate tare,se adauga gemul de zmeura si gelatina hidratata dinainte.Se mixeaza totul si se pune peste jeleul de mure.Deasupra se pune al doilea blat si se da la rece.


                       Crema de nutella:
                      300 gr frisca,2 ling nutella,1 ling zahar,1 ling lapte,1 plic gelatina.
                       Se pune la topit nutella cu laptele si zaharul.Se amesteca totul pana se omogenizeaza.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoresca.In crema racorita se adauga gelatina hidratata.
                       Frisca se bate tare,apoi se adauga crema de nutella.Se omogenizeaza totul.Cu aceasta crema se imbraca tortul.
                       Se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.Eu am presarat fulgi de ciocolata.



                         Iata si o sectiune:



miercuri, 16 aprilie 2014

Sarmalute de post








                                   Delicioase aceste sarmalute care nu se deosebesc cu nimic de cele cu carne.Un pic picante,gustoase au placut tuturor fara nici o obiectie.



                                   Ingrediente:
                               1 kg ciuperci champignon,3 fire ceapa verde,1 leg.marar,1 cana orez,2 verze murate,sare,piper,boia dulce.



                                   Mod de lucru:
                                Ciupercile se taie cubulete,ceapa se toaca marunt.Se pun impreuna la calit,in un pic de ulei.Se calesc pana scade toata apa.Se adauga mararul tocat si se potriveste de sare si piper.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga orezul spalat.Se amesteca totul bine si se umplu foile de varza desfaute si spalate in prealabil.
                               Varza ramasa se toaca marunt si se pune pe fundul unei cratite.Se cladesc sarmalutele,se pune apa cat sa le acopere si se pun la fiert.Sunt gata cand orezul e fiert,iar varza e moale.