Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 11 mai 2014

Socata




                                 Un suc parfumat si aromat cu care debuteaza sezonul sucurilor si al siropurilor.
                                 Socata isi are originea in Marea Britanie,unde a fost bautura de vara a aristocratiei.Reteta britanica are,in plus un pumn bun de stafide tocate.Eu nu am pus,am preferat gustul socatei din  copilarie.


                                   Ingrediente:
                                 5-6 inflorescente de soc,400-500gr zahar,2 lamai,5l apa

                                   Mod de lucru:
                                E recomandat sa se culeaga florile de soc dupa ploaie deoarece apa alunga insectele.Florile nu se spala,pentru ca socata isi va pierde culoarea si aroma date de polenul florilor.
                                Intr-un borcan de 5l se pune zaharul,se toarna apa,se adauga zeama de la o lamaie si inca vreo 2 felii de lamaie.Se amesteca sa se topeasca din zahar.Se adauga florile de soc.Se acopera borcanul cu o farfurie si se pune la soare 1-2 zile,pana se topeste zaharul.Din cand in cand se mai amesteca pentru a se topi tot zaharul.
                                 Cand lichidul a devenit galbui si tot zaharul s-a topit se strecoara socata,se pune in sticle si se da la rece.


                             

Prajitura cu spuma 2





                           Este o prajitura foarte aromata si racoroasa.E tot o reteta din caietul mamei mele.Eu am personalizat-o,adaugandu-i jeleul de fructe.


                           Blat:
                         8oua,8ling zahar,6ling faina,2 ling cacao,praf de copt.
                         Albusurile se separa de galbenusuri.Se bat spuma,tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zaharul,in ploaie si se bate in continuare,pana se topeste.Se adauga galbenusurile si,la urma,faina,cacaoa si praful de copt.Se amaesteca incet sa nu se lase.
                       Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.

                            Crema:
                           6 galbenusuri,6ling zahar,50ml lapte,zahar vanilat,250gr unt.
                           Galbenusurile cu zaharul,vanilia si laptele se fierb la bain marie pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand e rece,se amesteca cu untul frecat spuma.


                           Jeleu:
                         300gr gem sau dulceata se fierb cu 3-4 ling apa.Se ia de pe foc si se adauga 2 plicuri cu gelatina hidratata.

                           Spuma:
                       6 albusuri,8 ling zahar
                       Albusurile se bat spuma cu zaharul,pe baie de aburi.

                         Aranjare:
                      Blatul se taie in doua,pe orizontala.Pe unul din blaturi se pune crema,apoi jeleul cald.Se pune al doilea blat si deaupra,spuma.Se orneaza cu ornamente colorate.

marți, 6 mai 2014

Vin de soc





                        Pe langa socata si sirop,iata ca  din flori de soc se poate face si vin.Este un vin cu o aroma deosebita,dulceag,plin de savoare,cu spuma multa,ca sampania.Este o reteta din caietul mamei mele care facea vin in fiecare primavara.Contributia mea la reteta,era culesul florilor de soc.



                        Ingrediente:
                    8-10 inflorescente de soc,1kg zahar,8l apa,4-5 lamai,150 gr zahar ars,10gr driojdie


                           Mod de lucru:
                         Se pun florile de soc intr-un borcan de 10l.Apa se fierbe cu zaharul si se toarna peste flori.Cele 150gr zahar se caramelizeaza si se sting cu putina apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul apoi se lasa la racit.Cand e rece,se toarna peste apa cu flori.Siropul de caramel se pune mai mult pentru a da vinului culoare.Altefel,este albicios.Se adauga lamaile taiate rondele,fara coaja si partea alba,apoi drojdia desfacuta in putina apa.Vasul se leaga la gura cu o panza curata,se acopera cu o farfurie si se lasa sa stea 48 ore la temperatura camerei (20grade).Din timp in timp,se amesteca in borcan cu o lingura de lemn,curata.Florile si restul ingredientelor se vor lasa la fund.
                           Bautura poate fi pusa in sticle.Se strecoara printr-um tifon si se toarna in sticle sau se trage cu un furtun.Acesta nu trebuie sa ajunga la rezidurile de pe fundul borcanului.
                           Sticlele pline se astupa cu dopuri curate,oparite.Se leaga bine cu sfoara ca sa nu fie aruncate de gazele degajate de fermentarea care continua.E recomandat sa se sigileze sticlele cu ceara.
                            Se pastreaza la loc racoros,cu gura in jos.Cand se desface sticla,bautura face spuma ca samapania.

luni, 5 mai 2014

Clatite





                       Da, chiar asa. Azi va prezint simplele si banalele clatite.Cred ca toata lumea stie cum se fac clatitele, si fiecare are reteta sa proprie,la fel cum multi nu sunt multumiti de propria reteta.V-as ruga sa lasati la comentarii propriile voastre variante de clatite.
                     Inainte de a purcede la reteta, v-as spune cateva lucruri interesante despre clatite,sursa,aici.
                     Clatitele sunt o specialitate bretona,care a devenit cunoscuta si apreciata in toata lumea.Pot fi dulci ("crepes")  sau sarate ("galette").Umpluturile variaza de la cele mai simple (gem,dulceata,sirop,sos,ciocolata,miere) pana la combinatii spectaculoase si incitante.
                      Original,clatitele se serveau cu cidru,ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor "crepes Suzette" ( clatite flambate in lichior si suc de portocale).


                     Ingrediente:
                 500gr faina,3 oua,300 ml lapte,apa minerala sau bere,3 ling ulei sau unt topit,1 praf de sare,arome: coaja lamaie,portocala, zahar vanilat daca le faceti dulci.

                  Aluatul de clatite se poate adapta la ce avem in casa.Laptele se poate inlocui cu apa minerala ,apa simpla sau bere.La fel,numarul de oua poate varia dupa disponibilitatea fiecaruia.Untul sau uleiul din aluat se poate inlocui sau substitui.Daca renuntati si la lapte,vor iesi niste delicioase clatite de post.


                      Mod de lucru:
                   Ouale se sparg intr-un bol si se amesteca cu sarea.Se adauga faina in ploaie,toata odata si se amesteca bine.Lichidele se incorporeaza cate putin,pentru a controla consistenta aluatului.Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire,fara cocoloase.Daca vreti sa faceti clatite subtiri,aluatul va fi mai subtire,iar daca le vreti mai groase si aluatul va fi mai gros.
                     Daca,in timp,aluatul se ingroasa,mai adaugati apa sau lapte.
                     Se incinge bine o tigaie,se unge cu putin ulei,si se toarna cu polonicul,din aluat.Daca aveti tigaie antiaderenta,renuntati la grasime.In acest timp,cu mana stanga se roteste tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata acesteia.Cand marginile clatitei devin aurii,se poate intoarce pe cealalta parte cu ajutorul unei spatule sau,daca aveti indemanare,se pot arunca in sus cu tigaia asfel incat sa se rasuceasca in aer.Clatita se mai coace putin,apoi se scoate din tigaie.Se continua astfel pana se termina tot aluatul.
                     Clatitele astfel obtinute se ung cu gem,dulceata,finetti,sos de vanilie,ciocolata,miere,siropuri de fructe,frisca,branza dulce,inghetata,fructe caramelizate.
                      In cazul retetelor sarate,se pot umple cu carne,ciuperci,branza telemea,urdasi marar,spanac si branza,legume,creier.

                       Pofta buna!

joi, 1 mai 2014

Mititei





                            Pentru ca azi a fost "ziua gratarelor",m-am gandit sa postez si eu reteta de mititei.Am preparat acasa pasta si a iesit foarte gustoasa.Sigur,o sa spuneti ca e mai simplu sa cumperi micii gata pregatiti,doar sa-i pui pe gratar.Asa cum frigerea micilor si a carnii pe gratar necesita un adevarat ritual,tot asa si pregatirea carnii pentru mititei are farmecul sau,pe langa  faptul ca stii ce mananci si fiecare poate sa-i faca pe gustul sau.



                            Ingrediente:
                          0,500 gr carne macra,grasa de vita,500 gr spata de porc,1 capatana usturoi,sare,piper,cimbru,boia,bicarbonat.

                            Mod de preparare:
                         Carnea se toaca de trei ori cu masina de tocat,cu ciur mic.Se adauga sare,piper,boia,cimbru,bicarbonat.Separat se prepara un sos de usturoi pisat si doua linguri apa.Se adauga peste carne si se amesteca bine.
                          Tocatura se lasa 2-3 ore la gheata sau la rece.Se iau cu lingura cantitati egale din tocatura si,cu mainile ude,se formeaza suluri de aceeasi marime.Cand sunt gata se frig pe gratar la foc iute.
                           Carnea se poate congela pentru a o folosi cand e nevoie.