Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 31 mai 2014

Sirop de capsuni


                            Pentru ca a inceput campania  "conserve pentru iarna",fiind la capitolul "capsuni",de la dulceata,am trecut la sirop.


                          Ingrediente:
                        1l zeama de capsuni,1 kg zahar,1lingurita zeama de lamaie
                        Cantitatile sunt orientative.Pentru o cantitate mai mare de sirop,mariti cantitatile,pastrand proportiile.


                          Mod de preparare:
                      Capsunii se pun cu un pic de zahar de seara pana dimineata.A doua zi se mixeaza pana rezulta o pasta fina.La un kilogram de fructe,se adauga 250ml apa.Se toarna totul  in tingirea de dulceata,se adauga zaharul si se pune pe foc.Se fierbe pana se topeste tot zaharul,apoi se da la foc iute inca 20min.La fiert se adauga putina zeama de lamaie.Nu se fierbe prea gros,sa se poata turna usor in sticle.
                       Se ia de pe foc si se toarna fierbinte in sticle care se astupa bine.Se pun in paturi pana se racesc complet.
                       

Dulceata de capsuni





                           Dulceata de capsuni e una din preferatele noastre,asa ca si anul asta am profitat de abundenta de capsuni si am facut o portie.


                          Ingrediente:
                         1 kg capsuni,1 kg zahar,zeama de la o lamaie.

                          Mod de preparare:
                        Se aleg capsuni mijlocii,frumoase si proaspete.Se spala si se lasa sa se scurga bine de apa.Trebuie umblat usor cu capsunile sa nu se sfarame.Se pun intr-un castron capsunile cu zaharul si zeama de la jumatate de lamaie.Se lasa  la loc racoros de seara pana dimineata.
                       A doua zi se toarna capsunii si siropul lasat intr-o tingire smaltuita.Se dau la foc mic pana se topeste tot zaharul,apoi se da la foc iute.Se amesteca usor,din cand in cand.Se adauga zeama de la cealalta jumatate de lamaie si se lasa sa fiarba pana se leaga.Eu am pus si trei felii de lamaie cu tot cu coaja pentru aroma.
                        Pentru a incerca daca este gata se pun cateva picaturi de sirop pe o farfurioara.Daca siropul racit este gros si lipicios se ia tingirea de pe foc.
                         Dulceata fierbinte se toarna in borcane spalate si uscate bine.Se inchid ermetic si se pun la dunst in paturi pana a doua zi, apoi se pun in camara.

joi, 29 mai 2014

Conopida la cuptor




                        Cum apare conopida,e primul fel pe care-l pregatesc.Este o mancare rapida si usor de pregatit,dar foarte savuroasa.La noi in familie e foarte apreciata si o fac de cate ori am ocazia.
                         Ingredientele de baza sunt trei: conopida,smantana si cascaval ras.Mai trebuie un pic de unt,sare si piper.Cantitatile difera in functie de cata conopida aveti sau cat e de mare aceasta.
                         Conopida se spala si se desface in buchetele.Intr-o oala sa pune apa cu sare la fiert.Cand clocoteste se adauga conopida si se lasa cateva minute sa fiarba pana se inmoaie putin.Nu trebuie sa fie fiarta.
                          Se unge cu unt un vas de yena si se aranjeaza buchetele de conopida oparite si scurse bine de apa.Se pune un rand de conopida,se presara cascaval ras si smnatana.Se continua tot asa pana se epuizeaza toata conopida.Ultimul strat va fi smantana.Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra.
                           Se poate servi atat calda cat si rece.E delicioasa.
                       

                       

luni, 26 mai 2014

Parfait de cacao




                         Parfaitul este o inghetata mult mai cremoasa care nu face ace de gheata.De aceea o prefer inghetatei.Nu trebuie mixata dupa congelare si se poate taia felii. Se poate face sub diferite forme,cu arome diverse: cafea,cacao,vanilie,fructe,ciocolata,caramel.In compozitie se pot adauga,dupa preferinte: nuci,migdale,fistic,stafide,bucati de ciocolata.Se pot combina mai multe arome si rezulta un tort delicios.Eu am facut simplu,de cacao.Iata-l:


                           Ingrediente:
                          4 oua,250gr zahar,400ml lapte,50 gr cacao,1kg frisca,zahar vanilat.

                          Mod de preparare:
                         Intr-un vas,se bat ouale intregi cu telul,se adauga zaharul,cacaoa,laptele si zaharul vanilat.Se pune vasul pe foc batand continuu cu telul sa nu se prinda de fundul vasului si sa nu se taie compozitia.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                          Intre timp,se bate frisca,dupa care se adauga crema racita.Se omogenizeaza cu o lingura de lemn,se pune in forme si se da la congelator.
                           Cand se serveste se scoate cu 10-15 min.mai repede din congelator.Se taie frumos cu un cutit inmuiat in apa calda.

sâmbătă, 24 mai 2014

Cotlet de porc cu cartofi noi





                                Abia am asteptat sa apara cartofii noi.Sunt un deliciu cu care ne rasfatam in fiecare primavara.Prajiti,copti la cuptor,cu smantana sau in oricare alta varianta,cartofii noi aduc un plus de savoare in meniuri.Am pregatit o friptura langa care am adaugat cartofi noi.Iata ce a iesit.


                               Ingrediente:
                             500 gr cotlet de porc,700gr cartofi noi,sare,piper,ulei,marar verde,rozmarin.


                              Mod de lucru:
                            Carnea se taie felii si se aranjeaza intr-o cratita.Cartofii se curata (daca e cazul) se spala si se taie in sferturi,jumatati sau,daca sunt mai mici,se lasa intregi.Se pun langa carne si se presara cu sare,piper , rozmarin si marar verde tocat marunt.Carnea se codimenteaza cu sare si piper.Cine doreste,poate sa adauge un pic de cimbru.Se stropeste totul cu ulei si o cesca de apa.Se da la cuptor pana carnea este frumos rumenita.Cartofii se vor inmuia si vor capata o crusta maronie.

                           Pofta buna!