Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 29 iunie 2014

Nectar de visine,menta si ghimbir



                              Pentru ca n-am obisnuit deja cu clasicul sirop,m-am gandit  la un nectar cu un plus de arome.Iata ce a iesit.

                           


                             Ingrediente:
                        4 kg visine,1kg  zahar,1l apa,ghimbir cat o nuca,o mana buna de frunze de menta


                             Mod de pregatire:
                          Visinele spalate se curata de codite si de samburi.Se pun cu zaharul pana lasa sirop. Se pune totul in blender si se mixeaza impreuna cu frunzele de menta si ghimbirul.Se pune intr-o cratita,se adauga apa si se da la foc.Cand incepe sa fiarba se ia spuma.Se lasa sa fiarba cam 30 min,pana scade putin si incepe sa se ingroase.
                           Fierbinte se pune in sticle curate si se inchid ermetic.Se pun in paturi pana a doua zi.Se de poziteaza in camara.



               

Dulceata de visine






                               Dulceata de visine este una din preferatele mele pentru aroma  si gustul sau dulce-acrisor.Nu am rezistat sa fac si anul acesta macar o portie din minunata dulceata.


                               Ingrediente:
                            1kg visine,1kg zahar,2-3 felii de lamaie



                           Mod de pregatire:
                       Se culeg visine mari,coapte.Se curata de samburi si codite avand grija sa nu se zdrobeasca fructul.Se pune in tingire un rand de visine,unul de zahar,tot asa pana se termina toata cantitatea de zahar si visine.Se lasa 1-2 ore sa lase zeama apoi se pune pe foc mic pana se topeste tot zaharul.Se da apoi la foc iute,amestecand din cand in cand usor,sa nu se prinda.Se ia spuma formata si se adauga feliile da lamaie.Se lasa sa fiarba pana ce zeama e bine legata.
                       Cand e gata,se pune fierbinte in borcane sterilizate,care se inchid ermetic.Se tin in paturi pana se racesc complet,apoi se pun in camara la loc uscat si racoros.

joi, 26 iunie 2014

Ciorba de loboda si macris






                                 O ciorbita plina de vitamine,racoroasa,reconfortanta pe perioada verii.O recomand si in perioada postului daca se renunta la ou si smantana.



                                   Ingrediente:
                                1 ceapa,1 leg.morcovi,patrunjel radacina,pastarnac,1 leg.loboda,1 leg macris,marar verde,patrunjel verde,sare,piper,200gr smantana,1ou,o mana de orez.


                                    Mod de pregatire:
                                  Ceapa se curata si se toaca marunt.Se pune la calit intr-un pic de ulei.Cand devine sticloasa se adauga zarzavatul curatat si tocat.Se lasa la calit pana se inmoaie.Se adauga frunzele de loboda si macris taiate fasii subtiri.Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba.Cand clocoteste se adauga orezul spalat.Se lasa sa fiarba pana e gata orezul.Se potriveste de sare si piper,se adauga mararul si patrunjelul tocate marunt.Smantana se amesteca cu galbenusul de ou si cu cateva linguri din ciorbita,apoi se toarna totul  in ciorba si se stinge focul.
                                    Macrisul ii va da un gust placut acrisor.Cine vrea  ciorba mai acra,o poate acri cu zeama de lamaie,otet,bors,dupa preferinta.

miercuri, 25 iunie 2014

Iaurt de casa



                                 Pentru un iaurt bun aveti nevoie de lapte proaspat de vaca.Nu se degreseaza.Cu cat e mai gras,cu atat mai cremos va fi iaurtul si va avea mai putin zer.Si laptele din comert e bun pentru iaurt,dar sa fie proaspat,nu UHT.
                                 Mai aveti nevoie de bacterii.Acestea se gasesc in iaurt sau smantana.E bun si iaurtul din comert,dar cel mai bun e tot iaurtul de casa.Daca ati mai facut iaurt,opriti o lingura buna pentru data viitoare cand veti face iar iaurt.
                                  Si cum cel mai bun e iaurtul in vas de pamant,am inlocuit borcanul cu un vas de lut.Astfel,parca m-as intoarce in timp,cand mama facea iaurtul si ma bucuram nespus.
                                 Laptele se fierbe si se lasa la racit.Nu trebuie sa se raceasca complet,ci trebuie sa fie doar un pic caldut.Daca e prea cald sau prea rece,nu se face iaurtul.Se pune laptele intr-un vas sau borcan si se dizolva o lingura de iaurt sau smantana in el.Se acopera cu un capac si se inveleste intr-un prosop.Se lasa la cald pana a doua zi cand e gata.Se da la rece si se poate servi.
                                 Se poate consuma simplu sau cu fructe de sezon,cu miere si nuci sau se pot drege ciorbe sau mancaruri cu el.

duminică, 22 iunie 2014

Chec cu ciocolata




                          Un minunat chec pufos,cu aroma si gust de ciocolata.Se face usor si repede si se mananca la fel de repede.

                         Ingrediente:
                     5oua,200gr zahar,200gr faina,4ling ulei,200gr ciocolata,1plic zahar vanilat,1lingurita praf de copt,1 praf sare.

                         Mod de preparare:
                      Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,cu un praf de sare.Zaharul se adauga treptat si se bate in continuare pana se topeste.Rezulta o spuma tare,compacta si lucioasa.Galbenusurile se amesteca cu uleiul.Se toarna incet,treptat,ca la maioneza apoi se incorporeaza in albusurile spuma.Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca incet,de jos in sus pentru a nu se lasa.
                     Jumatate din compozitie se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.100gr ciocolata de topeste pe foc mic,cu un pic de lapte.Se lasa un pic sa se racoreasca,apoi se toarna in compozitia ramasa.Se omogenizeaza,apoi se toarna peste compozitia alba.Se trece cu furculita prin compozitie,pentru a-i da aspect marmorat,apoi se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand sobitoarea iese curata din chec.
                     Din ciocolata ramasa se face o glazura care se toarna desupra checului.