Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 5 iulie 2014

Prajitura cu visine




                           Este o prajitura foarte pufoasa,creste frumos chiar daca nu se pune praf de copt.Se poate face cu orice fructe,e la fel de savuroasa si racoroasa. 

                       


                           Ingrediente:
                         6 oua,300gr faina,300 gr zahar,10 ling apa calduta,zahar vanilat,300-400gr fructe,un praf de sare.


                          Mod de preparare:
                       Galbenusurile se separa de albusuri.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa.Se adauga treptat apa si se mixeaza dupa fiecare lingura adaugata.Se adauga treptat,faina si se mixeaza in continuare.
                         Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga 3ling zahar.Se bate bine,pana se topeste tot zaharul.Spuma se toarna peste galbenusuri si se amesteca incet,de jos in sus pana se omogenizeaza.Se amesteca incet,sa nu se lasa albusurile,mai ales ca la aceasta prajitura nu se foloseste praf de copt.
                           Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra,se presara visinele curatate de samburi.Se da la cuptorul dinainte incins pentru aproximativ 30min.
                            Dupa ce s-a racit,se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                         

Dovlecei umpluti




                      Am profitat din plin de bogatiile verii si am facut acesti dovlecei umpluti cu legume.O mancare sanatosa,hranitoare,plina de vitamine,recomandata si in post,daca se renunta la branza si smantana.



                      Ingrediente:
                    3-4 dovlecei,2-3 morcovi,1 ceapa,1 ardei,4-5 rosii,200ml smantana,un pic de branza telemea sau cascaval,sare,piper,5catei de usturoi,cimbru,busuioc.


                      Mod de preparare:
                   Se aleg dovlecei tineri.Se spala si se taie in doua.Mijlocul se scobeste cu o lingurita.Ceapa se toaca marunt,morcovii curatati se dau pe razatoare.Ardeiul  si miezul dovleceilor se toaca marunt.
                    Intr-o tigaie se pune la incins un pic de ulei.Se adauga ceapa si usturoul tocat si se lasa sa se caleasca.Cand devine sticloasa,se adauga ardeiul si morcovii.La urma se adauga si miezul dovleceilor.Se caleste totul pana scade toata apa lasata.Se potriveste de sare,piper si un pic de cimbru.Cand e gata,se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
                   Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii apoi se pun intr-un vas de yena.Deasupra se rade branza telemea sau cascaval,apoi se acopera cu smantana.Pe fiecare dovlecel se pune o rondea de rosie.
                    Restul rosiilor se toaca marunt,se adauga un pic de apa,2 catei de usturoi zdrobiti,sare,piper,cimbru si busuioc.Se amesteca totul si se toarna peste dovlecei.Se da totul la cuptor pana se rumenesc frumos,deasupra,iar sosul de rosii a scazut suficient.
                

miercuri, 2 iulie 2014

Nectar de caise






                              Din minunatele caise,o bautura la fel de minunata care sa ne aminteasca pe timp de iarna,gustul lor inconfundabil .


                               Ingrediente:
                            3kg caise,1l apa,300 gr zahar,jumatate baton de vanilie.


                               Mod de preparare:
                             Se aleg caise bine coapte si sanatoase.Se scot samburii si se mixeaza in robot.Pasta rezultata se pune intr-o tingire,pe foc.Se adauga apa,zaharul si vanilia.Se lasa sa fiarba si ,cand clocoteste,se ia spuma.Dupa  ce a scazut zeama si s-a ingrosat putin,se ia de pe foc si se toarna fierbinte in sticle sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet,apoi se depoziteaza in loc uscat si racoros.

Dulceata de caise




                           Pentru ca anul acesta s-au facut caisele,am cautat sa profit din plin de aceste minunate fructe zemoase,carnoase,parfumate,dulci-acrisoare.



                           Ingrediente:
                       1kg caise,1kg zahar,3 pahare cu apa,1 pahar apa de var limpede,baton de vanilie,zeama de la jumatate lamaie, o mana de samburi de caise decojiti.


                           Mod de preparare:
                         Se aleg caise frumoase,tari,nu foarte coapte.Se curata de coaja, se scot samburii si se pun pentru 2-3 ore in apa limpede de var.
                          Apa de var se obtine prin stingerea varului cu apa.Varul se decanteaza,iar apa de deasupra se poate folosi.Apa de var poate fi inlocuita cu o solutie de apa si bicarbonat.O lingura de bicarbonat la 1l apa.Sincer,eu nu am incercat cu bicarbonat,doar cu apa de var.Astfel pulpa fructelor va ramane intrega la fiert.
                            Dupa 2-3 ore,se scot caisele si se lasa sa se scurga.Intre timp,se face un sirop din apa si zahar.Cand e destul de legat se adauga caisele.Se lasa sa dea 2-3 clocote apoi se ia de pe foc pentru 15 min.Atfel caisele vor lasa siropul.Se pune din nou la foc pana se leaga cat trebuie.La ultimele clocote se adauga zeama de lamaie,batonul de vanilie si miezul catorva samburi de caise intregi,curatati de pielite.
                            Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate care se inchid ermetic.

marți, 1 iulie 2014

Tort de frisca si cacao






                                 Un delicios tort racoros,cu o textura cremoasa,aerata,in care se combina perfect frisca cu nuca si cacao.Este un tort rapid, fara blat.



                                 Ingrediente:
                               1kg frisca,1l lapte,4 plicuri gelatina,300gr zahar,300gr nuca,250gr napolitane cu cacao,1 baton vanilie.


                              Mod de pregatire:
                           Laptele se pune la fiert cu batonul de vanilie si zaharul.Se fierbe pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc,se scoate batonul de vanilie si se lasa sa se racoreasca.Intre timp,gelatina se pune la hidratat in putina apa.Dupa ce s-a inmuiat,se toarna in fir subtire in laptele fiert.Se lasa sa se raceasaca bine.
                           Nucile se macina,iar napolitanele se maruntesc cu mixerul sau cu mana.Frisca se bate spuma,tare.Se adauga laptele racit si intarit si nucile si napolitanele.Se amesteca totul bine.
                          Se tapaeteaza o forma de tort sau o cratita mai adanca cu folie de plastic.Aceasta se uda putin.Se toarna compozitia,se acopera cu folie si se da la frigider cateva ore.De preferat de seara pana dimineata cand se indeprteaza folia de deasupra si se rastoarna pe un platou.Se indeparteaza si restul de folie si se orneaza cu glazura de ciocolata sau se pudreaza cu cacao.