Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 19 iulie 2014

Afine la borcan




                               M-am gandit sa conserv afinele ca atare,in zahar pentru a le folosi la diverse prajituri,sosuri,mancaruri,dar si pentru consum deoarece au multe beneficii.
                              Astfel,afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele,neutralizeaza radicalii liberi care pot provoca boli si imbatranirea organismului.Totodata afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului,ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar,pastreaza integritatea vederii,mentin sanatatea creierului,scad riscul aparitiei bolilor de inima.Acestea sunt doar o parte din multiplele beneficii ale afinelor.



                               Ingrediente:
                            1kg afine,200gr zahar.

                              Mod de preparare:
                          Afinele se spala bine dar cu atentie sa nu se zdrobeasca.Se curata de codite si frunzulite.Se pun intr-un vas un rand de afine,unul de zahar,tot asa pana se epuizeaza.Se lasa sa stea pana a doua zi.
                         Afinele se scot din siropul lasat si se pun in borcane curate.Se inchid ermetic si se pun la foc,intr-un vas cu apa.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se lasa la foc 30 min.de cand incepe sa clocotesca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca.
                         Siropul ramas se pune in sticle,se inchid ermetic si se pun si ele la  dunstuit,exact ca borcanele cu afine.
                       


Dulceata de afine





                     Afinele sunt printre cele mai benefice fructe.Am profitat si anul acesta si am facut o minunata dulceata care nu poate lipsi din camara.


                     Ingrediente:
                  1kg afine,1kg zahahar,3 pahare cu apa,zeama de la o lamaie.


                   Mod de preparare:
               Se aleg afinele una cate una sa fie intregi si frumoase.Se curata de frunzulite si codite.Nu se spala decat daca este neaparat nevoie si in acest caz se pun pe o sita ,sa se scurga de apa.
                Se pune la foc zaharul cu apa.Se tine pe foc mic pana se topeste zaharul ,apoi se da pe foc iute pana se leaga,astfel incat,dand drumul la o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece,picatura sa nu se dizolve imediat.Se ia spuma de la suprafata de cate ori este nevoie.Se pun afinele.Se lasa sa dea un clocot,apoi se ia vasul de pe foc si se lasa deoparte 15 min pentru ca afinele sa-si lase zeama in sirop.Se pune iar vasul pe foc.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se adauga zeama de lamaie.Se mai lasa sa fiarba pana cand siropul e destul de legat, apoi se ia vasul de pe foc.
                Se toarna,fierbinte,in borcane care se inchid ermetic.

marți, 15 iulie 2014

Visine pentru prajituri la borcan



                           Cea mai simpla metoda de conservare a visinelor,este  sa le congelam.Foarte bune sunt si cele la borcan,mai ales ca impuscam doi iepuri deodata.Adica,pe langa visinele pentru prajituri,ramane si un delicios sirop.

                   

                           Ingrediente:
                        1kg visine,300gr zahar.

                          Mod de preparare:
                       Visinele se spala bine,se scurg de apa si li se scot samburii.Intr-un vas se pune un rand de visine,unul de zahar , tot asa pana se epuizeaza visinele si zaharul.Se lasa pana a doua zi.Se scurge siropul de pe ele si se cladesc in borcane.Se umplu borcanele pana sus pentru ca visinele scad la dunstuit.
                         Borcanele se inchid ermetic si se pun intr-un vas cu apa,la foc.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se fierb 30min de cand incepe sa clocoteasca apa,apoi se lasa la racit.

                        Siropul rezultat se pune in sticle curate,se inchid ermetic si se pun la fel ca visinele,la dunstuit.

Gem de caise




                              Nu puteam sa las sa treaca vara asta,fara sa fac gem de caise.Atat de bun la prajituri,clatite sau pe o felie de paine cu unt si un pahar cu lapte.Asa ca am trecut la treaba.



                             Ingrediente:
                         1kg caise,500-600gr zahar


                           Mod de preparare:
                        Se aleg caise frumoase,coapte bine.Se spala,se scot samburii si se pun intr-un castron cu zaharul.Se lasa de seara pana dimineata.A doua zi se toarna totul in tingire si se da la foc moale pana se topeste zaharul.Se da apoi la foc mai iute si se lasa sa fiarba amestecand mereu cu o lingura de lemn, sa nu se prinda de fund.
                         Se incearca daca e gata,punand un pic pe o farfurie.Daca nu lasa zeama imprejur,e destul de legat gemul.Daca nu,se mai lasa sa fiarba.
                         Se ia de pe foc si se pune fierbinte in borcane curate si uscate.Se lasa sa se racoreasca si apoi se leaga bine cu hartie pergament.


                           Cine doreste,poate sa curete caisele de coaja.Gemul va fi mai fin.Pentru un plus de savoare se poate adauga la fiert1cm de baton de vanilie.

vineri, 11 iulie 2014

Saleuri cu cascaval si chimen




                            Sunt delicioase aceste saleuri.Servite ca aperitiv sau doar de rontait la televizor,sunt savuroase ,crocante si foarte fragede.Merg de minune alaturi de un pahar cu bere.
                               Este reteta clasica de aluat de foietaj facuta cu unt,nu cu margarina.Se poate cumpara acest aluat,dar nu se compara cu cel facut in casa.



                            Ingrediente:
                         1,200 kg faina,1kg unt,100gr sare,10 ml otet,200gr cascaval,40gr chimen,1ou.


                          Mod de preparare:

                       Din 1kg faina,200gr unt,sare si otet se framanta un aluat bine legat,elastic,potrivit de tare.Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30min.Faina si untul ramase se freaca impreuna.Se scoate aluatul din frigider,se intinde  cu sucitoarea,pe masa infainata,o foaie  mai groasa.Se unge in strat uniform cu compozitia de unt si faina.Se impatureste in patru si se da la rece pentru 20min.Se repeta aceste operatii de trei ori.
                       Se scoate aluatul si se intinde in foaie potrivit de groasa.Se unge cu un ou batut cu un praf de sare.Deasupra se presara cascaval ras si chimen.Se taie in fasii late de 2cm si lungi de 15cm.
                      Se pun in tava si se coc pana se rumenesc frumos.