Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 7 august 2014

Frunze de ciocolata




                         
Pentru a da un aspect placut torturilor noastre,le putem orna cu frunze de ciocolata facute de noi.
Forma frunzelor o alegem dupa gustul fiecaruia.
Putem alege ce frunze dorim,le spalam si le lasam la uscat.
Ciocolata, o topim la microunde si se amesteca bine.Cu o pensula intindem ciocolata pe dosul fiecarei frunze.Se pune pe spatele frunzelor pentru ca nervurile sunt mai pronuntate si va ramane urma pe frunza de ciocolata.Se lasa 10-15 min sa se usuce la temperatura camerei.Dupa ce s-a uscat,se mai aplica un strat de ciocolata.Dupa ce s-a uscat si al doilea strat,se indeparteaza cu grija frunza.
Nu am mentionat cantitatea de ciocolata pentru ca difera in functie de numarul frunzelor pe care vrem sa le facem.
                          

Ceafa de porc la gratar







                             Pentru ca e vara si e cald,petrecem mai mult timp in aer liber.Asa ca, merge si sa gatim in aer liber.Ce e mai bun si mai savuros decat niste carne la gratar...De fapt,orice pui pe gratar capata acea aroma specifica,avand astfel o savoare deosebita.Astazi am pregatit ceafa de porc la gratar.



                              Ingrediente:
                            ceafa de porc,sare,piper


                           Mod de lucru:
                        Ceafa se taie in bucati groase de un centimetru.Se sareaza si se pipereaza apoi se pun pe gratar.
                       Gratarul trebuie sa fie bine incins,iar focul sa fie domolit.Doar jarul sa ramana,nu flacara.Se unge bine cu un pic de slanina,apoi se pun bucatile de carne.
                        Daca ceafa are si un pic de grasime,nu o taiati,lasati-o.Se va topi si va da un plus de savoare carnii.
                        Timpul de coacere variaza in functie de foc  si de gratar.Carnea poate fi fripta "in sange" sau mai tare,in functie de preferinte.Cu cat e mai fripta,cu atat e mai tare.






miercuri, 6 august 2014

Visinata




                               Cand pui atatea conserve pentru iarna,cand ai la dispozitie atatea fructe,normal ca te gandesti sa prepari si un lichior din fructe.Asa am facut visinata.



                                Ingrediente:
                           1kg visine,500gr zahar,alcool dublu rafinat cat sa cuprinda visinele.


                             Mod de pregatire:
                          Se aleg visine frumoase,se spala si se curata de codite.Se pun in sticle mari,cu gatul larg un rand de visine,unul de zahar si tot asa pana se termina.Printre visine,se pot presara cateva cirese amare,precum si cativa samburi de visine zdrobiti si cateva migdale.Visinata va capata un gust aromat foarte placut.
                           Se leaga sticla la gura si se lasa sa stea,la soare,cateva zile,pana se topeste tot zaharul si visinele lasa siropul.Din cand in cand,se scutura sticla ca sa se aseze visinele.Se toarna apoi alcool cat sa acopere visinele, se leaga iar sticla si se lasa sa stea cateva saptamani.Cu cat sta mai mult,cu atat va fi mai buna visinata.
                            In loc de alcool dublu rafinat se poate folosi rachiu sau tuica.Mie nu-mi place tuica,pentru ca are gustul specific care denatureaza aroma visinelor.
                            Daca visinata este prea tare,se poate slabi cu un sirop facut din apa si zahar.
                            Dupa gust,se poate servi visinata impreuna cu visinele sau numai zeama.Visinele se servesc separat,tavalite prin zahar sau se pot fierbe intr-un sirop de zahar si se servesc ca compot.La fel de bine se pot folosi la prajituri.

sâmbătă, 2 august 2014

Ciorba de fasole verde cu afumatura





                             Ciorba de fasole verde este o mancare tipic ardeleneasca datorita rantasului care se face.Sunt multe mancaruri care,in Ardeal,se fac cu rantas.Acesta consta in calirea unei cepe in ulei sau grasime,cu un pic de faina si boia.Se stinge cu apa si se toarna in mancare.Se adauga la sarmale,tocanite, mancarea de fasole uscata,ciorba de fasole verde.Mancarea e mult mai consistenta,astfel.In ziua de azi s-a eliminat din retete acest rantas pentru ca nu este foarte sanatos.Desi,daca ne gandim ca bunicii si strabunicii nostri au gatit asa.....Dar sa nu intram in polemica,sa vedem de ciorbita noastra.



                                 Ingrediente:
                               1 kg fasole verde,2 morcovi,2 ceape mici,3-4 catei usturoi,100gr afumatura,1 ardei gras,3-4 rosii,sare,piper,boia,faina.


                                 Mod de preparare:
                              Afumatura se taie cubulete si se caleste pe foc,fara ulei,pana se rumeneste frumos.Se adauga ceapa taiata marunt si se caleste pana devine translucida.Se adauga morcovii taiati rondele si ardeiul taiat felii.Se stinge cu apa,se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba.Cand clocoteste se adauga fasolea spalata,curatata si rupta in bucati.Cand fasolea incepe sa se inmoaie,se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si usturoiul tocat.
                                Intr-o tigaie se caleste,in putin ulei,o ceapa pana devine translucida.Se adauga doua linguri de faina si una de boia.Se amesteca bine si se stinge cu putina zeama de fasole.Se toarna totul in ciorbita.Se mai da un clocot si se stinge focul.Acesta este renumitul rantas.Dupa cum am spus,se poate renunta la el.Ciorbita va fi la fel de savuroasa.
                                 Se seveste cu smantana sau iaurt.Cine doreste,poate s-o acreasca cu putin otet.

vineri, 1 august 2014

Prajitura cu mere




                            Merele de vara s-au copt,asa ca o prajitura cu mere e binevenita.O reteta din caietul mamei mele.La fel ca ea, am umplut casa de aroma scortisoarei si a merelor.O minunatie!



                        Ingrediente foi:
                          250 gr untura,6 ling apa,1ling otet,1ou,100gr zahar,1 praf de copt,faina cat cuprinde.

                        Ingrediente umplutura:
                           2kg mere,200gr zahar,scortisoara.Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulci sunt merele.

                       Mod de preparare:
                        Din ingredientele pentru foi se face un aluat nu prea moale,bine legat care se imparte in doua.Pe masa infainata,se intind doua foi de marimea tavii in care vom coace prajitura.
                         Merele se curata si se dau pe razatoare.Se storc de zeama si se pun intr-un vas,sa se caleasca.Se adauga zaharul si se tin pe foc,mestecand mereu, pana scade toata zeama.Cand nu mai au nici un pic de sirop,se adauga scortisoara si se stinge focul.Se lasa sa se racoreasca.
                         Una din foile intinse se aseaza in tava,se pun merele in strat uniform si se acopera cu cea de-a doua foaie.Se da totul la cuptorul dinainte incins pana se rumeneste frumos deasupra.
                           Cand e gata,se scoate din cuptor,se lasa sa se racoreasca,apoi se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                            Dupa ce s-a racit se poate portiona si servi.