Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 14 octombrie 2014

Placinte ardelenesti





                                 La noi li se mai spune,simplu,langos.Sunt moi si pufoase.Sunt delicioase atat simple,cat  umplute cu branza sau gem.Cele simple se pot consuma ca atare sau se pot unge cu gem,smantana,cascaval ras.Diversitatea e mare,depinde de imaginatia si gusturile fiecarei gospodine. La noi au trecere umplute cu branza sarata cu marar,iar cine vrea dulce,cu gem de caise.



                               Ingrediente:
                            1kg faina,2 plicuri drojdie,500 m l apa calduta,sare,un pic de zahar.



                              Mod de preparare:
                          Intr-un vas se pune un pic de faina,drojdia,sarea, zaharul si un pic de apa calduta.Se amesteca bine si se lasa la cald pana creste.Amestecul se toarna peste restul de faina si se framanta cu apa calduta.Rezulta un aluat elastic,nu foare tare.Se acopera cu un servet si se lasa o ora la cald,sa creasca pana isi dubleaza volumul.
                           Se rup bucati de aluat care se intind pe masa infainata.Se coc in ulei incins pe ambele parti.Daca doriti sa le umpleti,branza telemea se da pe razatoare si se amesteca cu marar tocat.In mijloc se pune umplutura si se unesc marginile din exterior spre interior.Se intinde din nou placinta cu atentie sa nu iasa umplutura apoi se coace in ulei incins..Se tin 1-2 min pe fiecare parte.
                            Sunt delicioase calde,dar sunt bune si reci.

luni, 13 octombrie 2014

Zacusca de gogosari



                             Este o zacusca un pic diferita,pentru faptul ca ardeii nu se toaca cu masina,cise taie cu cutitul.Are o alta textura,iar gustul este divin.Reteta am mostenit-o de la mama mea si o fac in fiecare an pentru ca place tuturor.






                       Ingrediente:
                   0,5 l bulion,1kg gogosari,1kg ardei grasi,2-3 morcovi,2 cepe mari,5-6 catei de usturoi,150-200 ml ulei,2 ling zahar,sare.



                        Mod de preparare:
                     Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte.Se taie in fasii lungi.Morcovii se curata si se taie rondele.Ceapa se curata si se taie pestisori.
                    Intr-un vas se pune uleiul la incins si se adauga morcovii si ceapa.Se calesc pana se inmoaie.Se adauga bulionul,ardeii si gogosarii,usturoiul taiat felii.Se potriveste de sare si se adauga zaharul.Se lasa sa fiarba,mestecand mereu cu o lingura de lemn,sa nu se prinda.Cand uleiul se ridica deasupra,zacusca e fiarta.
                     Se pune fierbinte in borcane sterilizate si se inchid ermetic.Borcanele se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Fursecuri cu dovleac






                        Pentru ca sezonul dovlecilor e in toi,nu puteau lipsi niste fursecuri cu acest minunat fruct.Aromate,moi,pufoase sunt minunate langa o cana de lapte cald sau servite dimineata la cafea.E un desert minunat,care  il recomand cu caldura.




                       Ingrediente:
                    450 gr dovleac copt,680 gr faina,250 gr unt,300 gr zahar,4 oua,zahar vanilat,1 lingurita scotisoara,praf de copt.


                      Mod de preparare:
                  Untul moale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana acesta se topeste si devine o crema.Se adauga ouale,pe rand,mixand dupa fiecare ou adaugat.Dupa ce s-au omogenizat se adauga pulpa de dovleac coapta in cuptor si pasata.Se adauga scotisoara,iar la urma,faina cu praful de copt.Rezulta un aluat moale dar omogen.Se ia cu lingurita din aluat si se pun gramajoare mici in tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra,dupa preferinta, se pune miez de seminte de dovleac,stafide ,nuca sau se lasa simple.Se coc in cuptorul dinainte incins pana se rumenesc frumos.Vor avea o frumoasa culoare galbena,datorita pulpei de dovleac.
                 Fursecurile simple se pot glazura cu o glazura de ciocolata neagra.

Salata de vinete






               

                            Am ales aceasta reteta pentru a participa la  provocarea "Weekend cu spor" in luna octombrie 2014.Gazda acestei provocari este  Lulu-Povesti din bucatarie al lui Iancu Lubita.Un blog minunat,cu retete care te imbie ,care mai de care mai apetisante,fiecare avand ceva din personalitatea Lubitei.Mi-a fos tare greu sa aleg o reteta anume,tocmai din acest motiv.M-am oprit la acesta salata de vinete pentru ca am gasit in gradina cateva vinete frumoase,ultimele,cred si am vrut sa mai profit odata de prospetimea lor.



                          Ingrediente:
                       1kg vinete,3 catei de usturoi,5 ling iaurt gras,sare,ulei.



                      Mod de preparare:
                    Vinetele se coc pe jar sau la aragaz,se curata de coaja si se lasa,intr-o sita,la scurs.Se paseaza cu mixerul sau cu blenderul impreuna cu usturoiul.Se adauga uleiul,putin cate putin ca la maioneza si iaurtul.La sfarsit se potriveste de sare.
                    Se serveste cu paine prajita.

joi, 9 octombrie 2014

Minichec rapid






                          Daca musafirii va iau pe nepregatite sau daca aveti pofta de ceva dulce,recomand acest chec.Se face foarte repede,e moale,pufos,ciocolatos.Pe deasupra e foarte versatil deoarece se poate face in nenumarate combinatii.Este rapid pentru ca in 5 min este gata,cu tot cu coacere.Nu incalziti dinainte cuptorul.pentru ca se face la cuptorul cu microunde.




                           Ingrediente:
                         4ling faina,4ling zahar,1ling cacao,1ou,3ling lapte,3ling ulei,1/2 lingurita praf de copt,un varf sare,zahar vanilat.


                            Mod de preparare:
                         Intr-o cana se adauga faina,cacaoa,praful de copt si zaharul.Peste ele se adauga oul.Cu o lingura se amesteca bine.Se adauga uleiul. laptele si aromele.Se omogenizeaza bine cu lingura.Cana,cu compozitia rezultata se da la cuptorul cu microunde setat pe 800 wati,timp de 4 min.,nu mai mult.Merge si la 700 wati,tot 4 min.
                           Se scoate cana din cuptor si se lasa sa se raceasca.Cu ajutorul unui cutit se scoate checul din cana.Va iesi usor,se tine doar la buza canii.
                           Se poate pudra cu zahar vanilat sau se poate face o glazura de ciocolata.
                           Se pot adauga stafide sau nuci in compozitie.
                           Se seveste intreg sau se poate felia.
                            Dezavantajul e ca,fiind facut la microunde,nu sta de pe o zi pe alta,se va intari.Dar fiind un desert foarte rapid,se face oricand doresti si se manaca la fel de rapid.

                          Iata canile gata scoase din cuptor,pudrate cu zahar: