Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 decembrie 2014

Prajitura cu crema de nutella






                     Minunata aceasta prajitura.M-a cucerit prima data acum  doi ani cand am gasit reteta pe blogul Laurei Sava.Era fara crema,doar blatul,cu nuci si cafea.O combinatie minunata,care m-a cucerit pe loc.Am facut-o de multe ori de-atunci si de fiecare data a fost o incantare.De data asta am vrut sa fie ceva mai deosebit,mai festiv,asa ca i-am facut o crema.O gustoasa crema de nutella.Asa a rezultat aceasta minunata prajitura.O combinatie minunata de gusturi si arome,moale,pufoasa,cremoasa,ciocolatoasa.Incercati-o si sigur veti fi cuceriti de gustul si aroma sa.



                    Ingrediente:
                  Blat: 300gr faina,300gr zahar,4 oua,200gr unt,200 gr nuci macinate,200ml cafea tare,100gr ciocolata amaruie,1 lingurita scortisoara,zahar vanilat,1 praf de copt.
                  Crema:200 gr nutella,300gr frisca


                   Mod de preparare:
                Untul se freaca cu zaharul,se adauga ouale,cafeaua,scotisoara,ciocolata topita partial.Se mixeaza totul bine.Se adauga nucile si faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Se coace aproximativ 30 min.E gata cand iese scobitoarea curata din blat.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
               Borcanul cu nutella de tine cateva minute in apa calda pentru a se inmuia crema.Frisca se bate si cand e aproape gata se adauga nutella.Se mixeaza totul bine pana se omogenizeaza.Crema se pune peste blatul racit.
               Deasupra se decoreaza cu glazura de ciocolata alba sau neagra.Eu am caramelizat un pic de zahar si am adaugat cateva nuci.Am rasturnat totul pe o hartie de copt si am lasat sa se raceasca dupa care am maruntit cu blenderul amestecul.Am presarat peste crema.




luni, 29 decembrie 2014

Tort buturuga





                  Tortul buturuga este traditional de Craciun.Anul acesta am facut o buturuga un pic mai altfel.Nu am rulat simplu blatul pentru a rezulta o rulada,practic,ci am taiat blatul si l-am rulat pe verticala.Este un tort spirala,de fapt pe care l-am umplut cu un ganache de ciocolata.


                 Ingrediente:
               Blat: 12 oua,12 ling zahar,12 ling faina,2 plicuri praf de copt,un praf sare.
               Crema: 300ml fisca,300gr ciocolata amaruie,zahar vanilat.



               Mod de lucru:
            Galbenusurile se separa de albusuri.Acestea se bat spuma tare,cu praful de sare.Se adauga treptat,zaharul.Se mixeaza pana acesta se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca,incet,cu o spatula.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna peste compozitie.Se amesteca incet,cu miscari circulare.Compozitia se imparte in doua si se coc,pe rand, doua foi dreptunghiulare,intr-o tava mare.Sunt gata cand trec testul scobitorii.Foile se scot din tava, se ruleaza pe lungime si se lasa sa se raceasca.
             Frisca se pune pe foc si cand ajunge aproape de fierbere se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta bucatele.Se amesteca bine pana se topeste toata ciocolata.Amestecul se da cateva ore la rece.De preferat sa se faca cu o seara inainte.
               Dupa ce a stat la rece,crema se mixeaza bine pana isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.Va rezulta o crema spumoasa si aerata.
               Cele doua blaturi se intind si se taie in doua,pe lungime.Rezulta astfel patru fasii egale.Fiecare fasie se unge cu crema.Prima fasie se ruleaza si se pune pe platou in picioare.Se continua cu urmatoarele fasii care se adauga una in continuarea celeilalte.
                 Se opreste un pic de crema pentru a imbraca  tortul.Pe partea de deasupra,eu am mai adaugat un pic de cacao in crema.Decorul,fiecare dupa imaginatia sa.

                Iata si o sectiune:


           

duminică, 28 decembrie 2014

Curcan cu ananas






                     Pentru masa de Craciun ,ca fel principal,am gatit aceasta friptura de curcan cu ananas.Frageda,aromata,picanta dar si putin dulce a fost o incantare pentru musafiri.Se poate face din orice parte a curcanului.Eu am facut friptura din pulpa superioara.


                    Ingrediente:
                  carne de curcan (in cazul meu pulpe superioare),1 ananas,2 ling zahar,sare,piper,cimbru,coriandru,ulei de masline,3-4 catei de usturoi,11/2 pahar vin alb.



                  Mod de preparare:
               Pulpele de curcan se dezoseaza si se taie fasii potrivit de mari.Se pregateste o marinada din ulei de masline,vin,sare,piper,cimbru,coriandru,usturoi.Se tine carnea in aceasta marinada cateva ore (ideal de seara pana dimineata) apoi se scoate si se pune intr-o tigaie.Sosul ramas se toarna deasupra si se da la cuptor.
              Ananasul se curata,se scoate miezul si se taie rondele.Se poate folosi si ananas din conserva.Se caramelizeaza doua linguri de zahar,se adauga rondelele de ananas si se stinge cu jumatate cana de vin.Se lasa sa fiarba pana se topeste zaharul iar ananasul se inmoaie.Se toarna totul peste carne si se da la cuptor pana scade bine sosul din tigaie.



Week end cu spor- parada lunii decembrie




                    Decembrie...luna cadourilor,luna lui Mos Craciun,luna in care suntem mai buni,mai iubitori.Ma bucur ca in acesta luna mi-a revenit onoarea de a fi gazda Provocarii "Week end cu spor".Este o provocare pentru bloggeri si nu numai.Este un frumos schimb de retete,de idei,pareri.Spun asta pentru ca in fiecare luna un blogger este gazda si propune trei categorii de retete de pe blogul propriu,din care,ceilalti bloggeri aleg cate o reteta pe care o gatesc in stilul lor.
                   Fiind in decembrie,luna plina de evenimente la care se gateste la superlativ,am propus urmatoarele categorii: Aperitive , Mancaruri , Prajituri.Iata ce au ales bloggeritele.


                 Cea mai harnica a fost Iancu Lubita,Lulu care a pregatit doua preparate:

Salata de post,ideala pentru mesele de seara,cand tinem post.


A doua reteta este Curcan in sos marinat.Mmmm....irezistibil.


                 Avem printre noi o furnicuta care nu sta o clipa.Este vorba de Monica Horoiu care a ales sa faca Negresa de post.Minunata aceasta negresa!



                      Daca pana acum au predominat retetele de post,Sidonia Toncean,Sidy, a facut o reteta pentru masa de Craciun.Un minunat Piept de curcan umplut cu orez curcubeu.Delicios,minunate arome.Sa-l tot astepti pe Mos Craciun.


                            Nu in ultimul rand,cea care a initiat aceasta provocare,Stefania Anastasiu , a facut o Negresa cu nuci si ciocolata cu care a servit invitatii de ziua ei.La multi ani!



                             In continuare,asteptam Noul An cu noi provocari la fel de interesante si cat mai multe participari.Doresc tuturor bloggeritelor un An Nou plin de impliniri,satisfactii si bucurii!Sa ne revedem  la cat mai multe provocari delicioase.

marți, 23 decembrie 2014

Toba






                          Intr-un vas cu apa rece se pun la fiert falcile si bucatile grase de la cap,urechile,limba,inima,rinichii,bucati de sorici.Se adauga in apa foi de dafin,boabe de piper si putina sare.Dupa ce au fiert se scot din apa si se lasa sa se racoreasca.Toate maruntaiele se taie in felii lungi si subtiri.Se amesteca intr-un vas adaugand putina zeama in care au fiert.Se adauga sare,piper,ienibahar,coriandru,usturoi tocat.
                          Stomacul porcului se curata bine si se spala inauntru.Se freaca bine cu ceapa taiata felii,apoi se lasa sa stea in apa rece.Astfel pregatit,stomacul se umple,asezand bucatile mai mari in lungul tobei,pentru a obtine felii frumoase cand se taie.Se coase la capete si se fierbe in clocote mici,in zeama in care au fiert maruntaiele.Cand toba e fiarta,se scoate din apa si se pune pe un fund cu o greutate deasupra.Se tine asa pana se raceste de tot.
                         Se consuma proaspata,sau se da trei zile la fum.