Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 iulie 2015

Ciorba de gulii






                     In fiecare vara fac aceasta ciorbita de cateva ori.Este o ciorba gustoasa,usoara,racoritoare,plina de vitamine.Spun ca este plina de vitamine pentru ca intotdeauna o fac cu zarzavat nou.Este foarte apreciata in zilele calde de vara.




                    Ingrediente:
                  4-5 gulii,2-3 morcovi,1pastarnac,1 ceapa,1 legatura patrunjel verde,sare,3-4 ling ulei,100gr smantana,zeama de lamaie.



                    Mod de preparare:
                 Ceapa se toaca marunt,guliile se curata si se taie cuburi,iar morcovii si pastarnacul se curata si se taie rondele.
                  Intr-o cratita se incinge uleiul si se pune ceapa la calit.Cand a devenit sticloasa,se adauga morcovii si pastarnacul.Se calesc pana zarzavatul se inmoaie.Se adauga guliile,se mai lasa un pic sa se caleasca,apoi se stinge cu apa.Se lasa pe foc sa fiarba.Pentru un plus de savoare,frunzele de la gulii nu se arunca.Se toaca marunt si se adauga in ciorba.Se potriveste de sare si se lasa pe foc pana tot zarzavatul este fiert.Se acreste,dupa gust,cu zeama de lamaie.
                 Intr-un castron se pune smantana si se amesteca cu 2linguri de ciorba.Se adauga totul in ciorbita,se presara cu patrunjel verde tocat si se stinge focul.
                  Se serveste cu ardei iuti.
               

marți, 7 iulie 2015

Limonada cu ghimbir







                    In aceste zile caniculare ce poate fi mai bun decat o limonada? Pentru hidratate,energizare,racorire limonada este solutia ideala.Si nu o simpla limonada,ci una cu ghimbir.Pe langa gustul deosebit,ghimbirul este eficient in numeroase afectiuni.
                   Astfel,ghimbirul combate cu succes problemele intestinale,are un puternic efect antioxidant si antiinflamator.Este bogat in potasiu,magneziu,mangan,cupru si vitamina B6.minerale importante pentru buna functionare a organismului.Totodata,ghimbirul este pe locul trei in topul alimentelor afrodisiace,dupa ciocolata si capsuni.
                 Cu alte cuvinte e recomandat consumul de ghimbir in majoritatea preparatelor:salate,orez,mancaruri,dulciuri.Astazi l-am adaugat in limonada.




                    Ingrediente:
                 2-3 lamai,4-5 cm ghimbir,4lingurite miere,200ml apa


                  Mod de preparare:
                Lamaile se curata de coaja,se taie si se pun in blender,Se adauga ghimbirul taiat cuburi.Se porneste blenderul si se tine aprox.1min.Amestecul obtinut se toarna intr-un vas si se adauga mierea si apa.Se pastreaza la frigider 1-2 zile.
                 1/3 dintr-un pahar se umple cu amestecul de lamaie si ghimbir,se adauga 2 felii de lamaie si apa.Se serveste cu cuburi de gheata.
                   

                  Se poate servi si neandulcit.
                  Cine doreste mai dulce limonada,poate sa mai adauge miere.
                  Se poate indulci si cu zahar,dar mierea e mai sanatoasa.

duminică, 5 iulie 2015

Prajitura cu piersici si lamaie






                       Este o prajitura dulce,umeda si foarte, foarte aromata.Aroma dulce-acrisoara a lamaii se combina placut cu aroma dulce- amaruie a piersicilor si migdalelor.Blatul pufos si umed pe care sunt pirsicile se termina cu un strat de ciocolata alba, crocant.O minunata combinatie,care merita incercata.
                      Am facut aceasta reteta ca raspuns la provocarea Victoriei Gabriela care ,luna aceasta,e gazda provocarii Mistery box challenge.Pe langa ingredientele premise,ea a pus in cutie:fructe de sezon,mac,iaurt,branzeturi,oua,lapte,ciocolata alba.Ingredientul vedeta este lamaia.


                      Ingrediente:
                    Baza:8-10piersici bine coapte,5 ling zahar,un pumn de migdale taiate grosier,coaja de lamaie zaharisita,150 gr unt.
                     Blat:6oua,6ling zahar,6ling faina,3ling ulei,2ling apa,1ling zeama de lamaie,praf de copt
                     Glazura:100gr ciocolata alba,1ling ulei,2ling lapte



                  Mod de preparare
               Piersicile se curata de samburi si se taie felii.Se pun intr-o tava cat sa acopere bine fundul acesteia si se presara zaharul.Cantitatea de piersici e orientativa,in functie de marimea acestora.Deasupra se presara migdalele taiate grosier si coaja de lamaie zaharisita.Untul se taie cubulete si se presara deasupra fructelor.Tava se da la cuptor 20min pana piersicile lasa zeama.
               In acest timp se prepara blatul.Albusurile se separa de galbenusuri.Acestea se mixeaza cu uleiul,apa si aeama de lamaie.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Se adauga compozitia de galbenusuri,amestecand incet cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
              Se scoate tava cu piersicile  din cuptor si se toarna blatul deasupra.Se da la cuptor inca aprox.30 min.pana blatul este copt.Pentru a vedea daca e copt,trebuie sa treaca testul scobitorii.
             Se soate tava din cuptor , se lasa sa se racoreasca,apoi se rastoarna.Siropul lasat de piersici va intra  in blat,umezindu-l partial.
            Ciocolata se topeste pe foc impreuna cu uleiul si laptele si se intinde peste prajitura.Deasupra se rade coaja de lamaie.
             Se serveste rece.
           





                 

vineri, 3 iulie 2015

Friptura de pui cu cartofi noi






                   Delicioasa aceasta friptura din pui de casa cu cartofi noi.Bucatile de pui s-au rumenit frumos,pana pielea a devenit crocanta,iar cartofii s-au copt in grasimea lasata de carne.



                     Ingrediente:
                   1 pui de 1-1.5kg,1kg cartofi noi,sare,piper,cimbru,rozmarin,ulei.


                    Mod de preparare:
                  Puiul se poate lasa intreg sau se poate transa.Eu am preferat varianta a doua.Se freaca bine bucatile de carne cu sare,piper,cimbru si ulei si se pun intr-o tava.Cartofii noi se spala bine cu partea aspra a unui burete de bucatarie.Nu trebuie curatati complet de coaja.Daca sunt mari,se taie in sferturi sau jumatati,iar daca sunt mai mici,se lasa intregi.Cartofii se pun intr-un vas unde se presara cu sare,piper,rozmarin,ulei.Se amesteca pentru uniformizare,apoi se presara printre bucatile de carne.
                  Se da totul la cuptor.Din cand in cand,se unge totul cu uleiul din tava.Se tin pana cartofii sunt moi,iar carnea e frumos rumenita.
                  Se serveste cu salata de legume.
               

miercuri, 1 iulie 2015

Traditie si gastronomie romaneasca - iulie 2015





                 Bucataria traditionala romaneasca cuprinde nenumarate obiceiuri si traditii culinare,mancaruri specifice,impreuna cu obiceiuri provenite din intersectarea culturii gastronomice cu traditii ale altor popoare,cu care poporul roman s-a intersectat de-a lungul anilor.
               Bucataria romaneasca cuprinde numeroase preparate din legume,carne si derivate,fructe,lapte si lactate.Un loc aparte il au dulciurile,dulceturile si placintele.Fiind un popr crestin inca de la formare,poporul roman a diferntiat intotdeauna mancarurile de zi de zi fata de cele de praznic.
                 M-am gandit sa ne oprim un pic asupra mancarurilor romanesti si sa profitam din plin de sezonul de vara,un sezon bogat in legume si zarzavaturi.Dar cum bucataria romaneasca se bucura de o gama variata de produse din carne,nu putea lipsi nici acest produs din atentia noastra.
                Astfel,pentru provocarea Traditie si gastronomie romaneasca,lansata de Gina Bradea,luna aceasta propun ca tema: Mancaruri/Tocanite din legume sau cu carne. In fiecare zona a tarii avem astfel de mancaruri traditionale.Ca e doar din legume sau cu carne (vita,porc,pasare,peste,vanat ) v-as ruga sa postati si un scurt istoric al retetei sau al obiceiurilor legate de reteta respectiva.As fi recunoscatoare daca nu ati adauga in retetele postate Vegeta sau alte adaosuri.Sa facem retetele asa cum le faceau mosii si stramosii nostri,naturale,gustoase si savuroase.
                 Va doresc mult succes si spor la treaba!