Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 12 mai 2016

Supa de fasole uscata






                         Nu fac foarte des aceasta supa,dar cand o fac,se mananca cu multa placere.Este foarte gustoasa si savuroasa.
                         Se poate prepara doar din zarzavaturi si fasole si atunci e o delicioasa supa de post sau i se poate adauga si carne,fapt ce ii sporeste savoarea.


                        Ingrediente:
                     500 gr fasole uscata,3 morcovi,1 pastarnac,1 ceapa1 ciolan afumat.


                     Mod de preparare:
                 Ciolanul se pune de cu seara in apa,pentru a se desara.La fel,fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa.
                 A doua zi se pune la foc fasolea cu ciolanul si zarzavatul curatat.La fierbere se adauga o cantitate mai mare de apa,tinand cont ca fasolea se umfla in timpul fiertului.Se lasa sa fiarba la foc mic pana fasolea e fiarta,iar carnea se desprinde de pe os.
                 In acest moment,se opreste focul,se scoate zarzavatul,fasolea  si carnea din supa.
                Aceasta se strecoara si se pune din nou la fiert pentru a adauga taiteii.Se potriveste de sare si se serveste fierbinte.


marți, 10 mai 2016

Prajitura cu foi cu miere si crema de lamaie cu mascarpone






                      Clasicele foi cu miere le-am umplut cu o crema acrisoara de lamaie,pe care nu am facut-o cu unt,ci cu mascarpone si frisca.Nu pot exprima in cuvinte gustul si aroma acestei prajituri.Incercati-o si nu veti regreta.


                     Ingrediente:
                 Foi:3oua,3ling miere,500 gr faina,250 gr zahar,2 ling ulei,un vf bicarbonat
                 Crema:5galbenusuri,zeama de la o lamaie,200gr zahar,250 gr mascarpone,300gr smantana pentru frisca.
                 Glazura:5 albusuri,5 ling zahar,zeama de lamaie.



                    Mod de preparare:
                Din ingredientele pentru foi se face un aluat omogen si un pic lipicios.Acesta se imparte in trei parti egale si se fac trei foi care se coc pe fundul tavii.Daca vreti foi mai subtiri,se imparte aluatul in patru si se coc patru foi.
                Reci,foile vor fi crocante si tari.


                Galbenusurile se freaca cu zaharul si zeama de lamaie,apoi se pun la bain marie si se amesteca pana incepe sa se ingoase.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                In mascarpone se rade putina coaja de lamaie,apoi se ameteca cu crema de ou racita.Smantana pentru frisca se bate si,cand incepe sa se in tareasca,se adauga crema de mascarpone.Se bate in continuare pana se intareste.
                 Cu aceasta crema se umplu foile cu miere.
                 Pentru glazura,se bat albusurile cu zaharul si zeama de lamaie la bain marie.Cand s-au intarit,se pun peste prajitura.Deasupra se rade putina coaja de lamaie.
                 Prajitura se tine in camara pana a doua zi,cand foile se vor inmuia.
                 Se portioneaza si se serveste.


         

miercuri, 4 mai 2016

Cheesecake cu capsuni






                    Demult am vrut sa fac acest cheesecake,iata ca abia acum i-a venit randul.Este un desert racoros pe care il recomand in zilele caniculare de vara.In primul rand nu necesita coacere,in al doilea rand,se serveste rece,de la frigider.Se face usor si repede,doar timpul de racire e mai indelungat,dar merita asteptarea.


                    Ingrediente:
                 Blat:500gr biscuiti,250gr unt
                 Crema:800gr crema de branza,800ml smantana pentru frisca,200gr zahar pudra,20gr gelatina,100ml apa rece,100ml lapte,zahar vanilat.
                 Jeleu:300gr capsuni proaspete sau congelate,100ml apa,3ling zahar,10 gr gelatina




                Mod de preparare:
             Biscuitii se maruntesc fin cu un mixer sau cu blenderul.Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca,Se toarna peste biscuiti si se amesteca.Trebuie sa se obtina o compozitie nisipoasa.
             Pe un platou se aseaza inelul unei forme de tort.In interior se pune compozitia de biscuiti si se intinde uniform pe toata suprafata.Se taseaza bine cu o lingura sau cu un pahar,apoi se da la frigider pana se pregateste crema.
            Pentru crema,in primul rand,se hidrateaza gelatina in 100ml apa rece.Cei 100 ml lapte se incalzesc.Dupa 10 min,gelatina se dizolva in laptele cald.
             Crema de branza se mixeaza cu zaharul pudra si cel vanilat.Cand zaharul s-a topit,se adauga treptat smantana pentru frisca.Se mixeaza in continuare pene se obtine o crema spumoasa.Incet,se adauga laptele cu gelatina si se omogenizeaza.
              Compozitia se toarna peste blatul de biscuiti.Se da din nou la frigider pana se pregateste jeleul.
               Capsunii se pun la fiert impreuna cu zaharul si apa.Cand s-au inmuiat,se iau de pe foc si se paseaza cu blenderul,obtinandu-se un piure.Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga gelatina hidratata in 50 ml apa rece.Se amesteca totul bine si se lasa sa se raceasca.Dupa ce s-a racorit se toarna peste creme de branza.Se da din nou la frigider pana a doua zi pentru ca gelatina sa intareasca crema si jeleul.
               A doua zi se scoate prajitura din frigider si se lasa 10-15 min.la temperatura camerei,apoi,cu grija,se desface inelul si se scoate.
              Se portioneaza si se poate servi.


                  Tips:
              Se pot adauga capsuni si in crema de branza.
              Se pot folosi si alte fructe in loc de capsuni.Pot fi proaspete,din compot sau congelate.
              Se pot folosi orice biscuiti va plac.Eu am folosit banalii biscuiti populari,dar puteti folosi biscuiti cu cacao,cu nuca de cocos sau alte sortimente.


marți, 3 mai 2016

Friptura de miel cu leurda si ierburi aromate






                     Ca si pana acum,de sarbatorile pascale,am pragatit miel.Normal,nu a lipsit friptura de miel.Dar nu am pregatit reteta clasica cu usturoi,ci am vrut sa adaug multe verdeturi.Astfel,am facut un sos din leurda si ierburi aromate cu care am uns carnea inainte de a o baga la cuptor.Ideia sosului mi-a venit inspirandu-ma din retetele  Laurei Laurentiu. Rezultatul a fost peste asteptarile mele.


                  Ingrediente:
                Bait: 200ml vin alb,3-4 foi de dafin,o crenguta de rozmarin,o crenguta de cimbru,cateva boabe de piper,3-4 catei de usturoi.
                Sos: 1 legatura leurda,2 ramuri de rozmarin,frunze de menta,coaja rasa  de la o lamaie,ulei de masline,sare,piper


                   Mod de preparare:
                Carnea de miel (pulpa din fata si cea din spate) se spala bine,se pune intr-un vas cu apa si se adauga ingredientele pentru bait,Se acopera cu un capac,se da la rece si se tine asa o zi si o noapte.
               In urmatoarea zi se prepara sosul.Leurda,rozmarinul,menta se dau prin blender pana se maruntesc bine. Se adauga coaja rasa de lamaie si uleiul,obtinandu-se o pasta.Se potriveste de sare si piper.
               Se scoate carnea din bait si se zavanta,apoi se unge cu sosul pregatit.Se pune in tava,se acopera cu folie de aluminiu si se lasa peste noapte sa stea asa.


              A doua zi se da la cuptor.Se coace incet,la foc potrivit,timp de doua ore,timp in care carnea se fragezeste.Dupa acest timp se ia folia jos si se mai da la cuptor pentru cel putin inca o ora.Din cand in cand se unge carnea cu sosul din tava.
              Cand carnea e frumos rumenita si sosul a scazut suficient,se oreste focul si se scoate tava din cuptor.
              Se pot servi pulpele intregi sau se pot dezoza,carnea fiind foarte moale si frageda.
              Se serveste cu garnitura de cartofi si salata verde.Gustul si aroma sunt inconfundabile.


             

luni, 2 mai 2016

Parada provocarii Weekend cu spor - aprilie 2016




                  Luna aprilie a fost o luna plina de sarbatori importante,asta,implicand neaparat nenumarate pregatiri culinare.
                  Tot in aceasta luna am avut onoarea sa fiu gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefania Aanastasiu.Sincer,este provocarea mea preferata.Asta pentru ca am ocazia,in fiecare luna,sa gatesc ceva nou,dar,cel mai important,sa citesc bloguri noi,idei noi,sfaturi noi.Cum ziceam odata,este ca un fel de schimb de experienta intre bloggerite.
                 Colegele mele au avut de ales retete din categoriile:Aperitive,Fel principal,Prajituri.
                 Fetele s-au mobilizat,se pare ca le-au placut retetele mele pentru ca au gatit din toate cele trei categorii.Iata ce-au pregatit:

               Incurajata de vremea frumoasa de la inceputul lunii,Sidonia Toncean a iesit la iarba verde si a facut o Clisa fripta si pita picurata de-ti lasa gura apa.

 
         Draga de Sidy nu s-a lasat si,harnica cum o stiu,a trecut in bucatarie unde a pregatit aceasta Mancare din ardei copti cu rosii si carne de porc. Delicioasa aceasta mancarica!


          Laura Maria Din a fost incantata de o salata usoara pe care a pregatit-o repede,fara sa stea prea mult pe ganduri: Salata de penne cu ton.


                 Stefania Anastasiu a ales niste Fursecuri pufoase cu scortisoara care merg de minune alaturi de o cana cu lapte.


                  Zmeisorii Cristinei Iuliana Pana au savurat cu placere acest  Chec cu ciocolata, usor si rapid,pregatit de ea.




                Elena Bite s-a oprit la preparate cu influente asiatice.Astfel,a ales sa pregateasca acest  Piept de pui in stil asiatic.


             Si Oana Durican s-a oprit in zona retelor "de alta nationalitate",sa zic asa :)) A ales o prajitura araba,si anume, Kodrit Kadir. Este o prajitura desteapta si speciala in acelasi timp.


         Nu in ultimul rand,lui Lulu,Iancu Lubita,i-au placut nespus de mult aceste Pogacele cu branza care au fost apreciate de toti "ai casei".



                 Iata ca si Monica Horoiu a gatit o reteta care se poate face cu carne sau de post,astfel impacand pe toata lumea.Este vorba de Legume umplute la cuptor.


          Dragele mele,ma bucur ca v-au placut retetele mele,va multumesc pentru participare si va mai astept la mine pe blog.