Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 3 octombrie 2016

Ciorba radauteana





                     Inventatoarea acestei ciorbe,doamna Cornelia Dumitrescu,a improvizat cautand o varianta mai apetisanta a ciorbei de burta.Astfel,a inlocuit carnea de vita si burta cu carne de pui.Rezultatul,aceasta ciorba radauteana,foarte savuroasa si consistenta.



                     Ingrediente:
                  1 pui de 1-1,5 kg,1 ceapa,3-4 morcovi,1 pastarnac,1 telina,2 ardei grasi,2-3 oua,200 gr smantana,1-2 ling otet,4 catei de usturoi,sare,piper boabe,2 foi de dafin,o ramura de cimbru,1 leg.patrunjel verde.


                     Mod de preparare:
                  Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare.Legumele,mai putin usturoiul, se curata si se pun intregi la fiert,alaturi de pui.Cand incepe sa fiarba se spumeaza si se lasa la fiert,in continuare.Se adauga boabele de piper,foile de dafin si crenguta de cimbru.
                  Cand carnea si legumele sunt fierte,se opreste focul,se scot din supa si se strecoara.Carnea se curata de pe oase si se taie cuburi mici.Se adauga in supa si se pune din nou la fiert.Se potriveste de sare si se acreste cu otet,dupa gust.Se mai lasa sa dea doua-trei clocote si se stinge focul.
                  Ouale se bat bine cu smantana,apoi se adauga usturoiul tocat ca pentru mujdei.Se adauga un polonic de ciorba,se amesteca bine si se toarna totul in oala cu ciorba.Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
                 Se serveste fierbine,cu ardei iute.

                    Tips
                  - Pentru ca ciorba sa aiba o culoare galbena,morcovii se calesc in ulei si se adauga la ciorba spre sfarsit impreuna cu uleiul in care s-au calit.
                  - Cine doreste o ciorba mai groasa,mai consistenta,poate adauga in smantana o lingura de faina.


duminică, 2 octombrie 2016

Pulpe de pui la cuptor in sos de iaurt





                  Sunt un deliciu aceste pulpe de pui marinate in iaurt.Rumene,fragede,aromate,te lingi pe degete.Enzimele din iaurt fragezesc carnea,dandu-i o savoare aparte.


                  Ingrediente:
              aprox.800-1000gr aripi si pulpe de pui,400 gr iaurt,turmeric,sare,piper,menta,rozmarin,un pic de ulei de masline.


               Mod de preparare:
            Iaurtul se amesteca cu uleiul si condimentele.Pulpele se curata si se sterg,apoi se pun in marinada de iaurt.Se amesteca bine,sa fie acoperite de iaurt.



               Se tin astfel de seara pana dimineata,sau,daca nu aveti timp,cel putin o ora.A doua zi se pun intr-o tava,se toarna marinada ramasa peste pulpe si se dau la cuptor.Din cand in cand  se ung cu sosul din tava.Pulpele se intorc pentru a se rumeni pe ambele parti.
               Dupa o ora,ora si jumatate, cand sunt frumos rumenite si fragede,se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca.


                  Se servesc calde,cu garnitura de cartofi sau orez.Un plus de savoare le da dulceata de ardei iuti.


joi, 29 septembrie 2016

Tort cu ciocolata si rom





                   Este un tort aniversar,l-am facut la aniversarea noasta a 30 de ani de casnicie.E mult,e putin,nu stiu pentru ca am impartit totul la doi:bune,rele,bucurii,necazuri,impliniri,satisfactii...Stiu sigur ca a fost frumos si este in continuare.
                  Dar sa revenim la tortul meu,al nostru.Este un blat cu cacao umplut cu crema de ciocolata aromatizata cu rom,iar deasupra,un ganache de ciocolata.E simplu,dar foarte gustos.



                        Ingrediente:
                    Blat:8oua,8 ling zahar,8 ling faina,4 ling cacao,un plic zahar vanilat,praf de copt.
                    Crema:4oua,4ling zahar,100ml lapte,100 gr ciocolata,500ml frisca lichida,esenta de rom.
                    Ganache de ciocolata: 100 gr ciocolata,200 gr fisca lichida
                    Sirop: 2 ling zahar,200 ml apa,esenta de rom


                       Mod de preparare:
                    Se incinge cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula,de jos in sus. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente.
                     Compozitia se toarna in tava pregatita si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                       Se pregateste siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul intarit.Se adauga esenta de rom si se stinge focul.Se lasa la racit.
                      Pentru crema,galbenusurile se freaca cu zaharul si laptele la bain marie.Cand zaharul s-a topit si copozitia e destul de groasa,se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati si esenta de rom.Se amesteca pana se omogenizeaza,apoi se lasa la racit.
                       Frisca lichida se bate si se amesteca cu crema de ou racita.
                       Pentru ganache,se pune frisca pe foc si se incalzeste pana in momentul fierberii.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata.Se amesteca pana se omogenizeaza si se da la rece.Cand e complet racita,se mixeaza pana devine spumoasa.
                       Blatul racit se taie in doua pe orizontala.Fiecare foaie se insiropeaza.Se umple cu crema de ciocolata,iar deasupra se toarna ganache-ul.Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.


luni, 26 septembrie 2016

Piept de pui cu struguri in sos de branzeturi






                       E vremea culesului,a stransului roadelor din vii,livezi,gradini.La noi,culesul viilor surechiul,cum ii spunem,e o adevarata sarbatoare care se termina cu cantec,joc si voie buna.Au fost roade bogate,asa ca ne putem bucura din plin de ele.


                       Si ca sa fiu in ton,nu puteam decat sa pregatesc o masa cu struguri.Cum acestia au inlocuit desertul,am zis ca merge si o mancare cu struguri.


                        Si cum luna aceasta vedeta provocarii Mistery box challnge sunt strugurii,raspund acestei provocari cu aceasta reteta.Mioara,gazda de luna aceasta a provocarii,a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:nuca,branza,biscuiti,oua,faina,frisca,unt,salata verde,iar vedeta,cum am spus,strugurii.Pare mai mult o provocare dulce,dar eu am preferat una sarata.


                       
                      Ingrediente:
               1piept de pui mai mare,1 ceapa,50 gr unt,500ml lapte,2 ling faina,sare,piper alb dupa gust,200gr branza rasa:feta,emmentaler,cascaval,boabe de struguri.


                       Mod de preparare:
                    Pieptul de pui se spala si se taie cuburi,ceapa se toaca marunt.Intr-o craticioara se incinge untul si se adauga ceapa.Se caleste pana devine sticloasa,apoi se adauga pieptul de pui.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit in sosul lasat de carne.Cand sosul a scazut complet si carnea e fiarta,se adauga faina,se amesteca repede si se stinge cu laptele.Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa dea cateva clocote.apoi se adauga mixul de branzeturi rase.Cand sosul e potrivit de legat se adauga boabele de struguri si se stinge focul.
                    Se serveste caldut,cu salata verde.



luni, 19 septembrie 2016

Stiuca la cuptor pe pat de rosii






                   Nu am mancat stiuca demult si cand am primit-o pe asta m-am bucurat mult.Am ales s-o prepar intreaga,la cuptor,pe un pat de legume,in special rosii.Modul de preparare este acelasi cu al oricarui peste la cuptor.Ingredientele si condimentele variind in functie de gusturile fiecaruia.



                   Ingrediente:
                1stiuca mai mare sau 2 mici,2 morcovi,2 ardei rosii,1 ceapa mare,2 foi de dafin,200ml vin alb,3-4 catei de usturoi,zeama de lamaie,4 rosii,sare,piper,cimbru.


                Mod de preparare:
            In primul rand pestele se curata de solzi.Pentru a se curata mai usor,stiuca se opareste cateva secunde in apa clocotita.Se spala bine si se sterge cu servete absorbante.
             Morcovii se curata si se taie rondele,ceapa julien,iar ardeiul fasii subtiri.Usturoiul se toaca marunt,iar rosiile se taie felii.
             Intr-un vas de yena se pune un pic de ulei de masline apoi legumele in straturi:ceapa,morcovii,ardeiul,usturoiul,rosiile.Deasupra se pune stiuca.Se toarna vinul si un pic de apa.Se potriveste de sare,piper,cimbru,se adauga foile de dafin si zeama de lamaie.
            Se da totul la cuptor,la foc potrivit.Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
            Se serveste calda.