Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 19 februarie 2017

Chifle de casa pentru cina





                        Sunt absolut delicioase aceste chifle! Au coaja subtire,usor crocanta,iar miezul este moale si pufos.Se pot servi ca atare sau se pot face sendvisuri delicioase.Se fac usor si repede si se consuma si mai repede.




                            Ingrediente:
                        2oua,6ling.unt topit,2 cani lapte,50 gr drojdie,6 cani faina,2 lingurite sare,1 lingurita zahar tos.



                              Mod de preparare:
                        Intr-un bol se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza.Se adauga apoi laptele cald,untul topit si racit si ouale.Se amesteca totul bine apoi se lasa sa stea cateva minute,pana incep sa apara basici desupra compozitiei.
                       Intr-un vas mai mare se pune faina si sarea si se adauga compozitia de lapte si drojdie.Se amesteca totul bine si cand incepe sa se lege se framanta cu mana pana rezulta un aluat omogen.Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
                        Cu mana unsa cu ulei sau unt topit,se formeaza din aluat bile de marimi potrivite.Se pun in tava si se mai lasa sa stea 30 min.Dupa acest timp,se ung cu unt topit amestecat cu sare si patrunjel verde tocat si se dau la cuptor pentru aproximativ 10-15 min.Sunt gata cand sunt frumos crescute si  primesc o culoare aurie.
                           Se scot,se pun pe o tava,se acopera cu un servet si se lasa astfel sa se raceasca.

                           Tips:
                         -Pe langa patrunjel verde tocat se pot folosi si alte ierburi aromate:rozmarin,oregano,busuioc etc.
                          -Deasupra se pot presara siferite seminte: de in,mac,susan.


joi, 16 februarie 2017

Tocanita din piept de pui cu cartofi si ardei copti







                   Ne plac foarte mult ardeii copti,asa ca,pe langa salata traditionala,i-am adaugat intr-o tocanita.A iesit o tocanita delicioasa,ce merge pregatita atat vara,cat si iarna.Are o savoare si un gust deosebite.Este o tocanita pe care o repet mereu,pentru ca este printre favoritele familiei.



                   Ingrediente:
                1piept de pui mare,1 ceapa mare,8 ardei copti rosii,6-8 cartofi,sare,piper,1 ceasca de ulei



                 Mod de preparare:
               Ceapa se curata si se toaca marunt,pieptul de pui se sterge si se taie cuburi.
               Intr-o cratita se incinge uleiul si se caleste ceapa pana devine sticloasa.Se adauga pieptul de pui si se caleste pana isi schimba culoarea.Ardeii copti se curata de cotoare si seminte,se taie fasii si se pun peste carne.Daca ardeii sunt de la congelator,nu trebuie dezghetati complet,ci doar cat sa-i puteti taia.Se amesteca totul ,se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit.
                In acest timp se curata cartofii, se taie cuburi si se adauga in mancare.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana ce carnea si cartofii sunt bine fierti.
                Se lasa putin sa se racoreasca mancarea,apoi se serveste alaturi de muraturi sau o salata de sezon.

sâmbătă, 11 februarie 2017

Fursecuri americane - cookies






                        Demult am vrut sa fac aceste fursecuri.Emilia ma tot batea la cap ca ar manca cookies,iar eu chiar eram curioasa sa vad cum sunt.Astazi le-am incercat pentru prima data si am avut regretul ca am intarziat atata pana le-am facut.Sunt minunate,reteta este foarte simpla si se fac foarte usor si repede.





                           Ingrediente:
                       250gr unt 80%grasime,2 cani zahar tos,4oua,5 cani faina,zahar vanilat,1 praf de copt,150 gr picaturi de ciocolata.


                            Mod de preparare:
                        Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat.Se adauga pe rand ouale,mixand pana se omogenizeaza compozitia.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si picaturile de ciocolata.Eu am folosit ciocolata menaj pe care am taiat-o marunt.
                         Din compozitia obtinuta,pe o tava tapetata cu hartie de copt, se pun mici gramajoare.Cam in toate retetele se recomanda folosirea unei linguri de inghetata,dar,tinand cont ca ele cresc mult la copt,mi s-au parut prea mari,asa ca am folosit o lingurita mica.
                        Se coc 10-15min.in cuptorul dinainte incins.Nu trebuie coapte prea mult,ele trebuie sa ramana moi cand se scot din cuptor,pentru ca, dupa ce se racesc,se mai intaresc.




                             Sunt delicioase caldute,cand ciocolata e inca topita in ele.Si reci sunt minunate,alaturi de o cana de lapte cald.

                              In loc de ciocolata,in compozitie se poate pune nuci,migdale,alune,coaja de lamaie sau portocala confiata,fructe uscate.Sunt la fel de gustoase si savuroase.






joi, 9 februarie 2017

Tocanita de porc cu cartofi si rosii







                             Aceasta tocanita o fac mai ales vara,cand am rosii proaspete.Dar si iarna,cu rosii congelate sau cu rosii in bulion iese la fel de gustoasa si savuroasa.Noua ne place mult acest fel de tocanita,asa ca fac destul de des aceasta mancare.



                            Ingrediente:
                        500gr carne de porc (pulpa),1 ceapa mare,4-5 catei de usturoi,1 ardei gras rosu,3-4 rosii,6-8 cartofi,sare,piper,boia,1 leg.patrunjel verde.



                            Mod de preparare:
                       Ceapa se curata si se toaca marunt,apoi se caleste in ulei incins pana devine sticloasa.Se adauga ardeiul tocat si,cand s-a inmuiat,se adauga carnea taiata cubulete.Se caleste pana carnea isi schimba culoarea.In acest moment se adauga rosiile taiate felii si usturoiul tocat.Se potriveste de sare,piper si boia,se acopera totul cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit.Cartofii se curata si se taie cuburi si se adauga in mancare.Se lasa sa fiarba pana cartofii incep sa se farame singuri.iar sosul e suficient de scazut.Se presara patrunjel verde deasupra si se stinge focul.
                        Se serveste calda,cu salata sau muraturi,in functie de sezon.


duminică, 5 februarie 2017

Prajitura cu nuci si ciocolata





                Este o prajitura deosebit de pufoasa,aromata,ciocolatoasa.Intr-un cuvant,indeplineste toate conditiile unui desert deosebit servit la o masa festiva,dar merge de minune ca rasfat de weekend.
                Se face usor si repede,cu minim de efort si ingrediente putine.






                        Ingrediente:
           
                     Foi:250gr unt,250gr faina,1galbenus,3ling apa rece.
                     Umplutura: 200gr nuci macinate,150gr ciocolata,5 oua,250gr zahar,coaja de lamaie,zahar vanilat

                 
                        Mod de preparare:
                     Untul moale,la temperatura camerei se amesteca cu faina pana rezulta o compozitie nisipoasa.Pentru a o lega,se adauga apa si galbenusul de ou.Se framanta pana rezulta un aluat omogen,de consistenta moale.Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru o ora.
                      Dupa acest timp,se imparte aluatul in doua parti egale si se intind doua foi subtiri.Una din ele se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se inteapa cu o furculita din loc in loc.
                      Pentru umplutura,se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat.Se adauga nuca macinata si ciocolata data pe razatoare,apoi coaja de lamaie rasa.Albusurile se bat spuma tare si se adauga peste crema de galbenusuri.Se amesteca totul incet,pana se omogenizeaza bine,apoi se rastoarna peste foaia din tava.Se uniformizeaza compozitia si se acopera cu a doua foaie.Se inteapa si aceasta cu furculita din loc in loc si se da totul la cuptorul incins.
                      Se coace aproximativ 40min.sau pana e frumos rumenita deasupra.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Deasupra se pudreaza cu zahar pudra vanilat,apoi se portioneaza.