Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 26 mai 2017

Dovlecei umpluti cu carne







                      Pe sezon de vara,dovleceii umpluti sunt vedete pe masa noastra.Este o mancare foarte gustoasa si satioasa.Acompaniati de catava linguri de smantana,sunt deliciul meselor de pranz in familie.Si pentru ca vara avem o abundenta de legume,pe langa dovlecei se pot umple rosii,vinete,gulii,ardei avand o savoare deosebita.Azi vorbim doar de dovleceii umpluti.



                     Ingrediente:
                 4-6 dovlecei mai mici.500 gr carne tocata,1/2 cana orez,1 ceapa,sare,piper,boia,cimbru,marar verde,1l bulion



                    Mod de preparare:
                Dovleceii se spala bine apoi se taie in doua sau trei,in functie de cat sunt de mari.Cu o lingurita se scobeste miezul,astfel ca o parte sa ramana intreaga.
               Ceapa se curata si se toaca marunt.Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se caleste ceapa pana devine translucida.Se adauga orezul spalat si miezul de dovlecel tocat marunt.Se calesc impreuna pana miezul de dovlecel se inmoaie si scade apa lasata.Se potriveste de sare,piper,boia si cimbru apoi se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Dupa ce s-a racit se adauga carnea si mararul verde tocat marunt.Daca e cazul,se mai potriveste de sare si piper.
               Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii.Se cladesc frumos intr-o cratita,se adauga bulionul peste ei,se acopera cu un capac si se pun la fiert la foc mic.Daca e nevoie,se mai poate adauga putina apa.Se pot da si la cuptor.
                 Sunt gata cand orezul e fiert,iar sosul a inceput sa scada.Optional,se poata ingrosa sosul cu 1-2 ling faina sau amidon dizolvate in putina apa.Se toarna peste dovlecei si se mai lasa sa dea 2 clocote.
                 Dovleceii se servesc calzi,cu sosul din cratita.


joi, 25 mai 2017

Prajitura cu capsuni





                Nu puteam sa las sa treaca sezonul fara sa fac o prajitura cu capsuni.La prima vedere seamana cu un pandispan,dar nu,nu este pandispan.Este mult mai frageda si mai pufoasa.Are avantajul ca se face usor si repede si e foarte gustoasa.



                Ingrediente:
             4oua,150 gr zahar,zahar vanilat,350 gr faina,un praf de copt,150 ml lapte,150 ml ulei,200gr capsuni



               Mod de preparare:
            Ouale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste.Se adauga uleiul si laptele mixand in continuare.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
            Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se presara capsunii spalati,curatati si scursi bine de apa.Daca sunt prea mari,se taie in doua.
             Se da totul la cuptor,la foc moderat.
            Cand e gata, se scoate si se pudreaza cu zahar vanilat.Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza si se serveste.




       

sâmbătă, 20 mai 2017

Prajitura Katy altfel





                   Initial Emilia a vrut sa faca Prajitura cu spuma.Trebuia sa fie o surpriza pentru ca eu nu eram acasa.De data asta nu i-a reusit pentru ca a pus mai multa untura in aluatul de foi si  s-au sfaramat toate.De fapt doua,pentru ca pe a treia nu a mai copt-o.
                   A doua zi am trecut eu la treaba ca na,trebuia totusi o prajitura.De fapt am zis sa facem amandoua,sa vada unde si ce a gresit.
                   De data asta au iesit foile frumoase si am copt si restul de aluat ramas de la ea.Astfel am avut patru foi pentru prajitura cu spuma.Una am pus-o la crema si mai trebuia o crema,asa ca am facut una de vanilie.Asta e povestea acestei prajituri.


                   Ingrediente:
              Am calculat ingredientele pentru patru foi:
              800gr faina,270gr untura sau margarina,200gr zahar,300ml lapte,4 oua
             Crema: 1 foaie safarmata,200ml lapte,250gr unt,150gr zahar,2 ling gem,2 ling cacao,100ml cafea,esenta de rom,un pumn de nuci tocate
             Crema de vanilie: 4 galbenusuri,500ml lapte,1/2 baton vanilie,150gr zahar,4 ling faina,200gr unt.
             Bezea: 8 albusuri,400gr zahar,zeama de la o lamaie


                Mod de preparare:
            Din ingredientele pentru foi se face un aluat mai moale.Se imparte in patru parti egale.Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Fiecare foaie se coace pe dosul unei tavi.
               O foaie sa sfarama si se inmoaie in laptele rece.Se adauga cafeaua si untul.Se amesteca bine apoi se incorporeaza cacaoa,gemul,zaharul,nucile si esenta de rom.
              Pentru crema de vanilie,se freaca galbenusurile cu zaharul si faina,se adauga laptele si batonul de vanilie si se fierbe pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca bine.Untul se freaca spuma,apoi se adauga crema racita.
              Pentru bezea,se bat albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie la bain marie.
              Pe prima foaie,de la baza se intinde crema de vanilie.Se acopera cu a doua foaie si se pune crema cu foaie safaramata.Se acopera cu a treia foaie,iar deasupra se intind albusurile calde.Peste ele se presara cacao.
              Se da totul la rece pana a doua zi.Cand foile s-au inmuiat se portioneaza si se serveste.


Pulpa picanta cu legume la cuptor






                  BUZZStore impreuna cu Buzzvegeta mi-au dat ocazia de a incerca noile condimente lichide de la Vegeta.Vreau sa va spun ca aceste condimente pentru marinat carnea nu contin monoglutamat de sodiu,sunt produse numai din ingrediente naturale care fragezesc si dau savoare carnii.Marinarea se face in doar 30 min,iar sortimentatia e foarte bogata.Carnea marinata se poate pregati la gratar,la tigaie sau la cuptor.
                       

                  Ingrediente:
             500gr pulpa de poc,1 plic condiment picant Vegeta,4 cartofi mari,2 morcovi


              Mod de preparare:
           Carnea se spala,se sterge bine cu servete absorbante si se pune intr-un vas.Continutul plicului de Condimente Vegeta picant se agita bine,apoi se toarna marinada peste carne.Se intinde bine,se fie toata carnea acoperita de marinada.Se lasa sa stea astfel 30 min.Daca vreti o aroma mai puternica,tineti mai multa carnea in marinada.




                       Cartofii se curata si se taie rondele,la fel si morcovii.Intr-o tava se presara un strat de rondele de cartofi si morcovi,iar deasupra se aseaza carnea.Eu am stropit cu putina marinada si cartofii.Deasupra se pune carnea,se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.
                      Dupa 30 min.se scoate folia de pe tava,carnea se taie felii si se mai lasa la cuptor 30-40 min,pana carnea e bine facuta si rumenita frumos.


                   Se serveste calda,cu  o salata de sezon.


marți, 16 mai 2017

Pui in sos tiganesc







                       Delicioasa aceasta mancarica.Are un gust divin.Din ce manaci,ai tot manca si nu te saturi de aroma minunata a sosului,pentru acesta este cel care da tot gustul si savoarea mancarii.
                       Am gasit aceasta minunata reteta pe blogul Elenei Bite.Ea este gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor si ne-a propus urmatoarele teme: Mancaruri cu carne,Paste,pizza ,sosuri,
Dulciuri.Desi mi-a fost greu sa ma hotarasc din multitudinea de retete una mai tentanta ca alta,am ales aceste pulpe cu sos tiganesc care ne-au incantat pe toti ai casei. Draga Elena,a fost un weekend cu spor si la gatit si la mancat :))
                        Si de data asta am personalizat putin reteta,dar ideia a ramas aceeasi.Cu siguranta voi mai face aceasta mancare.




                       Ingrediente:
                    pulpele,aripile si pieptul de la un pui,8 ardei copti,500ml suc de rosii,6 catei de usturoi,1 foaie de dafin,sare,piper,50ml ulei,1 ling zahar sau miere,5 ciuperci champignon mari.

                      Mod de preparare:
                 Intr-o cratita se incinge uleiul si se pune carnea la prajit.Dupa ce s-a rumenit bine pe toate partile,se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul zdrobit, foaia de dafin si un pic de apa.Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit pana carnea e aproape facuta.Se adauga ciupercile taiate felii si se lasa sa mai fiarba cateva minute,apoi se adauga ardeii copti,taiati fasii.
                 Se adauga sucul de rosii si se lasa sa fiarba pana scade si capata consistenta unui sos.Se adauga mierea sau zaharul si se mai potriveste gustul de sare si piper.Se presara patrunjel verde deasupra si se ia de pe foc.


             Se serveste calda,cu garnitura de orez sau mamaliga,dar merge de minune doar asa,cu paine moale langa.