Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 16 iulie 2017

Prajitura cu ciocolata si mousse de caise






                      Atat de dulci si aromate,nu puteam sa las sa treaca sezonul fara sa fac o prajitura cu aceste minunate fructe.Este o prajitura dulce-acrisoara,cu o crema foarte aromata ce contrasteaza cu gustul dulce-amarui de ciocolata al blatului.





                      Ingrediente:
                  Blat: 8 oua,8 ling faina,8 ling zahar,50 gr unt,100 gr ciocolata amaruie,1 praf de copt,1 ling cacao

                 Mousse de caise : 500ml smantana pentru  frisca,500 gr caise,150-200gr zahar,1 zahar vanilat,1 plic gelatina Dr.Oetker
                 Pentru decor,samburi de caise.



                  Mod de preparare:
             Se tapeteaza o tava de copt cu hartie si se porneste cuptorul pentru a se incalzi.
             Se separa albusurile de galbenusuri.Intr-un bol se topeste ciocolata si untul,apoi se lasa la racit.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga jumatate din cantitatea de zahar, batand in continuare pana se topeste.
              Galbenusurile se freaca cu un praf de sare.Se adauga restul de zahar si se mixeaza pana se deschid la culoare.Se adauga  untul cu ciocolata topite si se amesteca pana la omogenizare.Se adauga totul in albusurile spuma,mestecand usor,cu o spatula.
              La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt,cu aceleasi miscari lente,de jos in sus.Se da totul la cuptor,pana trece proba scobitorii.Blatul se scoate din tava si se lasa la racit.
              In acest timp se pregateste crema.Gelatina se pune la hidratat in apa rece.Caisele se spala,se scurg bine,apoi se paseaza cu un blender.Se adauga zaharul si zaharul vanilat in piureul de caise si se mixeaza pana se topeste. Gelatina se incalzeste usor pana se topeste si se adauga in piureul de caise .Se amesteca pana se omogenizeaza totul.
              Smantana pentru frisca se mixeaza si cand incepe sa se intareasca se adauga piureul de caise.Se omogenizeaza totul bine si se da la rece.
              Blatul se taie in doua,pe orizontala,obtinandu-se doua foi.Una din ele se pune pe o tava,fiind baza prajiturii.Peste ea se intind 2/3 din  crema de caise si frisca.Se acopera cu a doua foaie,peste care se intinde restul de crema.
              Samburii de caise curatati se prajesc intr-o tigaie,apoi se toaca grosier cu un cutit.Se presara peste prajitura,apoi se da la rece pana a doua zi.
              Se portioneaza cu un cutit ud si se serveste cu placere.


           
                     

sâmbătă, 8 iulie 2017

Pilaf de orez cu legume si muschi de porc la cuptor






                   De obicei pilaful de orez il fac cu carne de pui.Azi am ales o bucata de muschi de porc langa care pilaful a devenit o mancare savuroasa si gustoasa.



                  Ingrediente:
               500gr muschi de porc,1 cana orez,2 morcovi,1 ceapa,un pumn de mazare verde,patrunjel verde,sare,piper.



                   Mod de preparare;
                 Muschiul se curata de pielite si se feliaza.Ceapa se curata si se toaca marunt,morcovul curatat se da pe razatoarea mare.
                  Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga feliile de carne.Se rumenesc pe ambele parti,apoi se adauga ceapa.Se caleste pana devine sticloasa.Se adauga morcovul si mazarea verde.Se calesc pana se inmoaie.La urma se adauga orezul.Cand acesta devine sticlos,se adauga 3 cani de apa sau supa.Se potriveste de sare si piper,se acopera cu un capac si se da la cuptor.Se tine pana cand orezul a absorbit tot lichidul din cratita.Atunci este gata,iar carnea la fel.Nu se amesteca deloc in pilaf.
                   Boabele de orez nu sunt lipite unele de altele,asa cum trebuie sa fie la un pilaf facut corect,iar carnea e frageda si suculenta.Cat despre gust,inegalabil.


duminică, 2 iulie 2017

Chiftelute de dovlecei cu branza,la cuptor






                         Va impartasesc si voua secretul acestor minunate chiftelute de dovlecel cu branza.Pentru a evita grasimea,le-am bagat la cuptor.Au iesit crocante la exterior,moi in interior.Sunt minunate,se fac repede si usor.





                         Ingrediente:
                    3-4 dovlecei,200gr branza telemea uscata,sare,piper,marar verde,patrunjel verde,2 oua,pesmet sau malai,2-3 ling faina.



                         Mod de preparare:
                    Dovleceii se curata si se dau pe razatoare.Se sareaza si se tin intr-o sita pentru a se scurge apa din ei.Se storc bine,se adauga ouale,branza data pe razatoare,mararul si patrunjelul tocate marunt si faina.Se condimenteaza cu sare si piper.Potriviti de sare,in functie de cat de sarata e branza.Se amesteca totul bine astfel incat sa rezulte un amestec omogen,bine legat.
                     Se formeaza cu mana chiftelute care se dau prin pesmet sau faina de malai.Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor.Se coc in cuptorul preancalzit 30-40 min.
                     Se servesc calde sau reci,cu sos de usturoi,tzatziki sau sos de rosii.


sâmbătă, 24 iunie 2017

Ardei umpluti






                 Este o mancare banala,pe care o face toata lumea.Fiecare cu reteta sa,dupa gusturile si obiceiurile proprii.Eu vin cu reteta mea mostenita de la mama,poate va placea si altor gospodine.
                 Ardeii umpluti sunt "sarmalele verii" pentru ca se fac vara,cand e sezonul ardeilor,iar umplutura e aceeasi ca la sarmale.


                      Ingrediente:


                12-14 ardei grasi nu prea mari,800gr carne tocata,1/2 pahar orez bob rotund,sare,piper,cimbru,patrunjel verde,1 ceapa,500ml bulion,1 ling.zahar,1 ling faina,1 lingurita boia dulce.



                    Mod de preparare:
             
             Se aleg ardei grasi  mai mici,nu prea mari.Se curata bine de cotoare si se seminte.
             Carnea tocata se pune intr-un bol.Se poate folosi orice fel de carne tocata: de vita,de porc,pui,curcan sau amestec vita-porc.Ceapa se curata, se toaca marunt si se adauga peste carne.Se adauga si orezul,apoi se codimenteaza cu sare,piper,cimbru,patrunjel verde tocat marunt,boia dulce.Se amesteca totul bine pana rezulta o pasta omogena.Cu aceasta pasta se umplu ardeii.Se indeasa bine,dar nu se umplu complet pentru a lasa loc orezului care se umfla la fiert.
             Ardeii astfel umpluti se aranjeaza intr-o cratita.Se toarna bulionul si se completeaza cu apa pana sunt complet acoperiti.Se acopera cratita cu un capac si se da la foc mic.Se tin astfel 1 1/2 - 2 ore.Inainte de a opri focul se potriveste sosul se sare si se adauga o lingurita de zahar.
           Lingura de faina se amesteca cu boiaua si se subtiaza cu un pic de apa pana rezulta un sos mai subtire.Se toarna peste ardeii din cratita si se misca cratita pentru a se omogeniza.Se mai lasa sa dea 2 clocote,apoi se stinge focul.




Pulpa de porc inabusita






                     Este minunata aceasta friptura! O fac des pentru ca ne place foarte mult.Este foarte frageda si suculenta.Carnea nu isi schimba gustul deoarece se gateste in sucul propriu,iar savoarea e data de condimentele adaugate.




                    Ingrediente:
     
               500gr pulpa de porc,1 ceapa mare,sare,piper,cimbru,2 catei de usturoi.


                   Mod de preparare:

             Carnea se sterge bine,apoi se taie felii potrivit de groase.Intr-o cratita se pun feliile de carne si se stropesc cu putin ulei.Se acopera cu un capac si se pune pe foc. Se caleste pana carnea isi schimba culoarea .In acest moment se adauga ceapa taiata julien.Cand ceapa devine sticloasa se adauga usturoiul tocat marunt si se potriveste de sare,piper si cimbru.Se lasa in continuare sa fiarba la foc mic,in sosul lasat de carne.Daca e prea putin,se adauga un pic de apa.Din cand in cand se amesteca pentru a nu se prinde de fundul cratitei.E gata cand carnea e moale si frageda,iar sosul scazut.
             Se serveste cu piure de cartofi,pilaf sau mamaliguta alaturi de o salata de sezon.