Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 14 ianuarie 2018

Prajitura cu nuci si caramel







                    Este o prajitura delicioasa,seamana cu prajitura Kratz,cu diferenta ca foile sunt din blat de pandispan cu nuca.Crema fina de vanilie cu caramel si nuci,blatul pufos si krantzul de deasupra fac din aceasta prajitura cu nuci si caramel desertul ideal.



                         Ingrediente:

                    Blat: 8 oua,8 ling zahar,4 ling faina,,2 ling nuci macinate,2 ling pesmet.
                    Crema: 6 oua,200 gr zahar,2 ling lapte,300 gr unt,esenta de vanilie.
                    Caramel: 250gr zahar,200gr nuci

             

                      Mod de preparare:
             
                Mai intai se pregateste caramelul sau krantzul.Intr-o craticioara se pune zaharul si se tine pe foc pana se topeste,capatand o culoare bruna.Se adauga nucile amestecand ,astfel incat sa fie bine cuprinse de caramel.Se rastoarna totul pe hartie de copt si se lasa la racit.Dupa racire,se pune intr-o punga si se marunteste cu un sucitor.
                 Pentru blat,se separa albusurile de galbenusuri si se bat tare, pana devine o bezea ce se tine de paletele mixerului.Treptat se adauga zaharul,mixand in continuare pana se topeste complet.In bezeaua obtinuta se adauga galbenusurile,amestecand usor,cu o lingura.La urma se incorporeaza faina amestecata cu nucile macinate si pesmetul.Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.Se tine 20-30 min.pana trece proba scobitorii.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                 In acest timp se pregateste crema.Ouale intregi se bat cu telul impreuna cu zaharul ,vanilia si laptele.Se pune la foc mic,batand in continuare,pana devine o compozitie groasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                 Untul,la temperatura camerei se spumeaza bine.Cand crema de oua a juns si ea la temperatura camerei, se adauga,lingura cu lingura, in unt,mixand in continuare.In crema obtinuta se adauga o parte din caramelul maruntit.
                Blatul se taie in doua pe orizontala si se umple cu 2/3 din crema.Peste blatul de deasupra se pune crema ramasa peste care se presara restul de caramel cu nuca.
                Se da la frigider cateva ore,dupa care se portioneaza.




duminică, 17 decembrie 2017

Rulada aperitiv cu branza




               

                      Rulada aperitiv arata foarte bine pe  masa festiva,asa ca nu poate lipsi de la nici o ocazie.Aceasta rulada aperitiv este usor de realizat,e foarte gustoasa,aspectuoasa si versatila.Crema de branza se poate inlocui cu pasta de ciuperci sau peste.La fel, se poate adauga,pe langa
 branza,somon afumat sau sunca.






                      Ingrediente:
             
                  Blat: 4 oua,4 ling faina,4 ling maioneza,sare,piper,patrunjel verde,cateva masline,jumatate ardei rosu,1 praf de copt.
                  Crema: 200gr urda,100gr telemea,100gr branza albastra,sare,piper,chimen,2-3 ling smantana



                   Mod de preparare:
              Mai intai pregatim tava.Se tapeteaza cu hartie de copt peste care se presara patrunjelul verde tocat foarte marunt.Peste acesta,se preasa,in randuri alternative,felii de masline si de ardei rosu.
              Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,cu un pic de sare.Galbenusurile se freaca cu sare,apoi se adauga maioneza si piperul.Compozitia obtinuta se toarna peste albusurile spuma,amestecand incet cu o lingura,de jos in sus.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se pune cu lingura in tava pregatita anterior,avand grija sa nu deranjam feliile de ardei si masline.Se niveleaza totul frumos si se da la cuptorul preancalzit.
             Se coace aproximativ 20 min,pana trece proba scobitorii.
             Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un sevet ud,cu care se ruleaza strans.Se tine asa pana se raceste.
             In acest timp se pregateste crema.Urda se amesteca cu smantana,telemeaua scursa bine si branza albastra date pe razatoare.Daca e prea tare,se mai poate adauga un pic de smantana.Se potriveste de sare si piper si se adauga putin chimen.
           Se desface rulada si se intinde crema de branza.Se ruleaza la loc si se da la frigider.
           Inainte de a servi se feliaza.






miercuri, 6 decembrie 2017

Tort cu crema de lapte si ciocolata






                    Ca in fiecare an,pe 3 decembrie sarbatorim ziua Emiliei,,deci tortul festiv nu lipseste de la masa.Anul acesta am combinat crema de ciocolata cu cea de lapte si a iesit un tort minunat.Cu blat ciocolatos,insiropat din abundenta,a fost deliciul zilei.




                           Ingrediente:
                   
                      Blat: 10oua,8 ling faina,10 ling zahar,2 ling cacao
                      Crema de ciocolata: 6 oua,12 ling zahar,2 ling lapte,500 ml smantana pentru frisca,100 gr ciocolata amaruie
                      Crema de lapte: 500 ml lapte,500 ml smantana pentru frisca.200 gr zahar,2 plicuri gelatina,1/2 baton vanilie
                      Glazura: 100 gr ciocolata,200 gr frisca,1 ling cacao
                      Sirop: 2 ling zahar,200 ml apa,esenta de rom


                         Mod de preparare:
                   
                      Mai intai se face blatul.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma,tare.Treptat se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,de jos in sus cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa,cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand,daca se inteapa cu o scobitoare,aceasta iese curata.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                        Pentru crema de lapte,se pune gelatina la hidratat in apa rece.Laptele se pune pe foc cu zaharul si batonul de vanilie.Cand zaharul s-a topit,se ia de pe foc si se lasa acoperit 5 min.sa se infuzeze vanilia.Se scoate batonul de vanilie si se adauga gelatina hidratata.Se amesteca totul bine si se da la rece,sa se inchege.
                        Cand laptele incepe sa se ingroase,se bate frisca si se adauga laptele.Se da din nou la rece,sa se intareasca.
                       In acest timp se prepara crema de ciocolata.Ouale,zaharul si laptele se bat pe foc cu telul pana isi dubleaza volumul si se obtine o compozitie aerata si groasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele.Se amesteca si se lasa sa se raceasca.
                       Dupa ce s-a racit se bate frisca si se adauga compozitia de oua amestecand pana se omogenizeaza.
                       Blatul se taie in trei,pe orizontala si se insiropeaza cu siropul rece.Pentru aceasta,se caramelizeaza cele 2 ling de zahar si se sting cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul,se adauga esenta de rom si se stinge focul.
                      Pe foaia de la baza se pune crema de ciocolata, se acopera cu a doua foaie peste care se pune crema de lapte.Se acopera cu a treia foaie peste care se toarna glazura,care este,de fapt,un ganaj de ciocolata.
                     Frisca se pune pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati.Se amesteca bine pana se omogenizeaza,apoi se adauga cacaoa.Se lasa putin sa se racoreasca,apoi se toarna peste tort.
                    Pentru decor,am oprit cateva linguri din ambele creme.Partea laterala a tortului l-am imbracat in crema de lapte,iar deasupra am decorat cu crema de ciocolata, bezele si ornamente de zahar.
                    Se da totul la frigider pana in momentul servirii.


  
                       La multi ani,Emi!

  

luni, 4 decembrie 2017

Placinta cu dovleac







                        Este o placinta foarte aromata in care dovleacul,simbolul toamnei predomina,dar se simte si aroma de scortisoara si nucsoara care ne duce cu gandul la apropiatele sarbatori de iarna.Este o placinta de sezon delicata si gustoasa pe care n-o poti refuza in nici un moment.





                             Ingrediente:
                       
                       Foi:350 gr faina,250 gr unt,10 ling apa rece,1 ling zahar,vanilie,un varf sare.
                       Umplutura: 500gr dovleac,200gr zahar,1 plic budinca de vanilie,2 ling pesmet,scortisoara,nucsoara.

                         
                             Mod de preparare:
                        Pentru aluat,se amesteca faina,sarea si zaharul cu untul pana se obtine un aluat nisipos.Treptat se adauga apa rece pana aluatul se leaga si devine omogen.Se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru o ora.
                         In acest timp se pregateste umplutura.Dovleacul dat pe razatoare se caleste pe foc impreuna cu zaharul pana se inmoaie.Se ia de pe foc si se adauga budinca de vanilie si pesmetul.Se aromatizeaza cu scortisoara si nucsoara.
                         Aluatul se imparte in doua parti: una mai mica si una mai mare.Cea mare se intinde in foaie subtire,cu care se acopera tava si peretii acesteia.Se inteapa din loc in loc,apoi se intinde umplutura de dovleac.Cu cea de-a doua foaie de aluat se acopera dovleacul,lipind-o de marginile primei foi.Se inteapa din nou cu furculita si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand incepe sa se rumeneasca usor.
                         Placinta se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar vanilat pudra.Dupa ce e complet racita,se portioneaza si se serveste.


Bile colorate din branza






                    Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase,aceste bilute colorate din branza dau culoare platourilor cu aperitive.Se fac usor si repede si sunt foarte versatile.La fel ,culorile pe care le dati bilutelor pot diferi in functie de preferinte sau de ce ingrediente aveti in camara.



                     Ingrediente:
                  200 gr branaza dulce sau urda,100 gr branza telemea,2 ling smantana,sare,piper,chimen.
                  Pentru colorarea bilutelor: mac,marar sau patrunjel verde,boia,turmeric.



                      Mod de preparare:

                   Branza telemea se da pe razatoare,apoi se amesteca cu urda si smantana pana rezulta o crema omogena,dar tare.Se condimenteaza cu sare,piper si chimen si se da cateva min.la frigider sa se intareasca.
                   Cu mana uda se fac bilute din aceasta compozitie care se dau prin marar tocat marunt,boia,mac etc.Cu cat realizati mai multe culori,cu atat platourile vor fi mai vesele si apetisante.
La fel se pot trece prin seminte de in sau susan.
                    Se tin la frigider pana in momentul servirii.