Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 11 februarie 2018

Prajitura cu foi si crema caramel







                     Este o reteta simpla,cu foi cu amoniac,din aluat fraged si aromat.Acesta se lucreaza usor,rezultand patru foi care se pot umple,la alegere,cu diferite creme de unt,frisca,branza,smantana sau chiar cu gem.Eu am ales o crema simpla,fara oua,cu zahar ars si unt.
                     Prajitura cu foi si crema caramel este usoara,savuroasa,spornica si usor de facut.
                     Cautand o reteta cat mai exacta,m-am oprit la indicatiile Oanei Igretiu  de la Savori Urbane,atat pentru foi,cat si pentru crema.


               



                       Ingrediente:

                 Foi: 2 oua,200gr unt,,200ml  smantana,200gr  zahar,1,5plic  amoniac,800gr faina,sare,vanilie .
                 Crema: 300gr zahar,500ml lapte,50gr amidon,350gr unt,un vf sare,vanilie
                 Glazura: 100gr ciocolata.1 ling ulei,50 ml lapte

                       Mod de preparare:

                 Foile se pot face si cu cateva zile mai repede,pentru ca stau fara probleme.
                 Intr-un bol se amesteca zaharul cu untul,sarea si vanilia.Se adauga ouale si smantana si se amesteca bine.Amoniacul se stinge in 2 ling lapte si se adauga la compozitie.Faina  se adauga treptat,framantand,pana rezulta un aluat neted,nelipicios,potrivit de tare. Se lasa sa se odihneasca pe masa cateva minute,dupa care se imparte in patru parti egale.
                  Oana recomanda sa se cantareasca aluatul,pentru a obtine foi cat mai egale.Si are dreptate,ochiul te poate insela.


                   Fiecare bucata se intinde in foaie de marimea tavii  pe care se coc (25x35 cm).Se coc pe dosul tavii,dar la fel de bine se pot coace si in tava tapetata cu hartie de copt.


                     Inainte de a-l baga la cuptor,se inteapa aluatul cu o furculita.
                     Dupa coacere se lasa sa se raceasca pe un gratar.Se pot pastra mai multe zile,cu hartie de copt intre ele.
                     Pentru crema,amidonul se subtiaza cu laptele.
                     Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat.Se lasa pana capata o culoare brun,fara sa se arda prea tare.In acest moment se toarna laptele cu amidonul si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul si crema incepe sa se ingroase.Trebuie sa aiba consistenta unei smantani.Se ia totul de pe foc si se lasa la racit.
                      Cand e complet rece,se spumeaza untul,apoi se adauga,lingura cu lingura,crema de caramel,mixand in continuare.
                       Cu crema astfel obtinuta se umplu foile.Deasupra se pune o scandura cu o greutate pentru a presa foile.Se lasa asfel pana a doua zi cand se face glazura.
                       Ciocolata cu laptele si cu uleiul se pun pe foc pana se topeste si rezulta o compozitie cremoasa.Se toarna calda peste prajitura si se lasa la rece sa se intareasca.
                        Acum, prajitura cu foi si crema caramel se poate portiona pentru servire.


miercuri, 7 februarie 2018

Pui lemonato cu cartofi





                       Cu aceasta reteta particip la provocarea Weekend cu spor a carei gazda,luna aceasta,este  Alina sau Strumfii Alina Bucatari cum o stim noi.Ea ne-a pus la dipozitie blogul sau si urmatoarele teme : Retete grecesti,Supe si ciorbe,Salate.
                       Era normal sa aleg dintre retetele grecesti si nu imi pare rau pentru ca chiar m-au fascinat.Am facut acest pui lemonato cu cartofi,un deliciu culinar,care a devenit deja preferatul familiei,dupa cum spunea si Alina.Sper sa-l incercati si voi,sigur il veti adora.




                       Ingrediente:

                6 cartofi,pulpele si aripile de la un pui
                Marinata: 6 catei de usturoi,1 lingurita oregano,coaja si zeama de la o lamaie,100ml ulei de masline,200 ml apa,40 gr miere,60 gr mustar,cimbru,sare,piper.

           
                      Mod de preparare:

                 Marinata se poate pregati cu 1-2 ore mai repede sau de seara pentru ca puiul sa aiba timp sa se marineze.
                  Pentru aceasta,se zdrobeste usturoiul si se amesteca cu uleiul pana se obtine o pasta.Se adauga mierea si mustarul si se amesteca,apoi apa,zeama de lamaie ,coaja de lamaie si restul condimentelor.Se toarna totul peste bucatile de pui astfel incat sa fie bine acoperite de marinata.Se acopera cu un capac si se da la frigider.
                 Cartofii se curata,se spala si se taie cuburi.Se pun intr-un vas de lut si peste ei se aranjeaza  bucatile de carne.Se toarna restul de marinata asfel incat sa acopere carnea dar si cartofii,se acopera cu capac si se dau la cuptor.
                  Se tin asfel 45 min.dupa care se descopera si se mai tine 30 min.
                   Se servesc calzi.


joi, 1 februarie 2018

Ciuperci umplute




                     Ciupercile umplute sunt un aperitiv foarte apreciat.Se pregatesc foarte usor,sunt gustoase si aspectuoase.Ciupercile moi,suculente sunt umplute cu un amestec de cascaval,coditele acestora si mult marar verde.



                      Ingrediente:

                  500 gr ciuperci,200gr cascaval sau branza telemea uscata,sare,piper,marar si patrunjel verde,1 ou.


                    Mod de preparare:

               Ciupercile se spala bine in mai multe ape,pentru a indeparta eventualele urme de pamant sau nisip.Li se indeparteaza coditele si se toaca marunt.Se amesteca cu cascavalul dat pe razatoare,apoi se condimenteaza cu sare si piper.Patrunjelul verde si mararul se toaca marunt si se adauga la compozitie.Se adauga un ou si se amesteca totul bine.
               Cine doreste,inainte,poate sa caleasca putin cozile de ciuperci tocate,impreuna cu o ceapa tocata marunt.Dupa ce s-a racit se adauga restul ingredientelor.
               Cu aceasta compozitie se umplu palariile ciupercilor.Se dau la cuptor aproximativ 15-20 min.Sunt gata cand sunt frumos rumenite.
               Sunt delicioase atat calde,cat si reci.

miercuri, 31 ianuarie 2018

Mini pizza din aluat de foietaj






                     Cand doriti sa preparati rapid ceva de rontait,niste mini pizza din aluat de foietaj sunt salvarea.Sunt delicioase servite ca aperitiv,dar merg de minune cand vreti sa rontaiti ceva in timpul unui film.Se fac usor si repede si se manaca si mai repede.Pot fi dulci sau picante si se pot pregati in diverse variante.Cu pasta de rosii sau ardei,cu branzeturi sau cu carnati sunt minunate.




                         Ingrediente:

                    1 pachet aluat de foietaj,pasta de ardei dulce sau picanta,sau pasta de rosii,un pic de branza sau cascaval  ras,cateva felii de carnati afumat


                        Mod de preparare:

                  Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Se desface si se intinde putin cu sucitorul.Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde se taie rondele din aluat,acestea fiind minipizzele.Fiecare rondea de aluat se unge cu pasta de ardei dulce sau iute,dupa preferinte sau cu pasta de rosii.Se poate pune cate o felie de carnat afumat,apoi se rade branza telemea sau cascaval deasupra.Se dau la cuptorul incins in prealabil.Se coc pana sunt frumos crescute si usor rumene.
                  Se servesc caldute,dar sunt delicioase si reci.


luni, 29 ianuarie 2018

Tort cu ciocolata,migdale si ness





                   Este  un delicios tort in care gustul dulce al ciocolatei se combina pefect cu migdalele amarui.Blatul fin,vanilat ii da o savoare deosebita,iar crema de ness aduce un plus de arome.Iata despre ce e vorba.


                  Ingrediente:

             Blat: 8 oua,8ling faina,8 ling zahar,1 zahar vanilat
             Crema de ciocolata: 200gr ciocolata amaruie,300gr smantana pentru frisca,esenta de migdale,100gr fulgi de migdale.
             Crema ness: 300gr smantana pentru frisca,2 ling ness
             Crema verde: 300gr frisca,200gr pastile de ciocolata verzi ( Se poate folosi ciocolata alba si colorant)
             Sirop: 100ml apa,4 ling zahar,esenta de migdale


                 Mod de preparare:

            Mai intai se coace blatul.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare.Se adauga treptat zaharul,mixand in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet cu o lingura.La urma se incorporeaza faina.
            Compozitia se toarna in forma de tort si se coace.Cand e gata se scoate si se lasa la racit.
            In acest timp se prepara cremele.Smantana pentru frisca se pune la foc si cand incepe sa fiarba,se opreste focul si se adauga ciocolata.Se amaesteca bine pana se omogenizeaza totul.Se lasa sa se raceasca,apoi se da la frigider cateva ore.Se scoate si se mixeaza bine pana isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.Se adauga esenta de migadale si fulgii.
            La fel se procedeaza si pentru crema verde.
            Pentru crema de ness,se bate bine smantana pentru frisca si la urma se adauga nessul.
            Apa se pune la fiert cu zaharul si cand s-a topit se stinge focul si se adauga esenta de migdale.Siropul se lasa sa se raceasca.
             Blatul racit se taie in trei,pe orizontala.Fiecare foaie se insiropeaza.
             Pe prima foaie de la baza se intinde crema de ciocolata si migdale.Se pune a doua foaie si se intinde crema de ness.Se acopera cu a treia foaie si se imbraca in crema verde.
             Se decoreaza cu fulgi de migdale si ornamente de zahar colorate.
             Se da totul la frigider pana a doua zi.