Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 9 mai 2018

Prajitura Raluca







                  Prajitura Raluca este o delicioasa prajitura in care se combina perfect texturi,gusturi si arome diferite.Foile pufoase de pandispan contrasteaza placut cu foile crocante de napolitana,iar crema fina si aerata de cacao contrasteaza cu caramelul cu nuci dintre foile de napolitana.Este desertul perfect la o masa de sarbatoare,dar merge de minune sa indulceasca un weekend placut.Pare putin complicata,dar,cu putina indemanare,se face  usor.


                  Ingrediente:

             Foi : 6 oua,6 ling zahar,6 ling faina
             Crema caramel : 5 galbenusuri,200 +300 gr zahar,250 gr margarina,250 gr nuca
             Crema de cacao : 4 oua,8 ling zahar,2 ling cacao,2 ling lapte,250 gr margarina
             2 foi naplitana
             Glazura: 100 gr ciocolata,50 ml lapte,1 ling ulei


               Mod de preparare:

           Mai intai se pregatesc foile.Se poate face un singur blat care,cand e gata se taie in doua pe orizontala obtinand doua foi sau cantitatile se impart in doua si se pregatesc separat doua foi.
             Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina,cu miscari lente de jos in sus.
            Compozitia se toarna in tava tapetata si se da la cuptor.Se poate imparti in doua si se coc doua foi.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.Daca e un singur blat,dupa ce s-a racit,se taie in doua pe orizontala.
             Foile de napolitana se finiseaza sa fie la aceeasi dimensiune cu foile de pandispan.
             Pentru crema caramel,se fierb pe aburi cele 5 galbenusuri cu 200 gr zahar pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
             Separat,se caramelizeaza 300 gr zahar la care se adauga margarina.Se amesteca pana ce caramelul este complet topit.Se adauga nuca taiata grosier si se ia de pe foc.Se dauga crema de galbenusuri racita,se amesteca bine si se lasa sa stea 20-30 min.dupa care se umplu cu ea foile de napolitana.
             Se lasa deoparte si se trece la crema de cacao.Ouale, zaharul,laptele si cacaoa se fierb pe foc,batand incontinuu cu telul pana se obtine o crema groasa,ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
            Untul se spumeaza,apoi se adauga,lingura cu lingura,crema de oua racita.
            Intr-o tava se pune o foaie de pandispan care se unge cu jumatate din crema de cacao.Se pun deasupra foile de napolitana umplute,se intinde restul de crema si se acopera cu a doua foaie de pandispan.
            Ciocolata cu laptele si uleiul se pun pe foc pana se topeste complet si se omogenizeaza.Glazura astfel obtinuta se toarna deasupra prajiturii.
            Se da totul la rece pana a doua zi,pentru a avea timp sa se intareasca glazura si sa se inmoaie foile de napolitana.
             Se portioneaza si se serveste.




duminică, 6 mai 2018

Ciorba de mazare verde cu galusti





                  Este o ciorbita de sezon,foarte racoroasa si savuroasa.Un deliciu al verii pe care il putem avea si iarna,dar cu mazare conservata.


                   Ingrediente:

               500 gr mazare verde,2 morcovi,2 cepe verzi,1 leg.marar ,sare.
               Pentru galusti : 3 ling faina,1 ou,sare,un pic de apa,1 vf.sare


                  Mod de preparare:

             Ceapa si morcovii se toaca marunt dupa care se pun la calit in un pic de ulei.Cand morcovii s-au inmuiat,se adauga si mazarea verde.Se lasa putin sa se caleasca si ea,apoi se toarna apa si se lasa sa fiarba.
             Oul se bate cu furculita,apoi se adauga faina si sarea,amestecand.Se subtiaza cu putina apa,pana rezulta un aluat moale.
             Cand mazarea este fiarta,cu o lingurita mica inmuiata in zeama care fierbe,se ia din aluat si se pune in ciorba.Sunt fierte cand se ridica toate deasupra.
            Ciorba se potriveste de sare si se adauga mararul tocat marunt,apoi se stinge focul.
            Se serveste simpla sau cu smantana.










           

         

Coaste de porc glazurate cu gem de ardei iuti







                    Coastele de porc musai sa fie fragede,suculente si lipicioase.Pentru aceasta,le-am gatit in bere neagra,iar la final,mierea cu care se ung de obicei am inlocuit-o cu gem de ardei iuti.A iesit o friptura aromata si picanta asa cum mi-am dorit.Gustul e inegalabil,musai sa incercati si voi.


                     Ingrediente:

                 1 kg coaste de porc,300 ml bere neagra,cimbru,sare,piper,4 ling gem de ardei iuti


                    Mod de preparare:

                Coastele se taie felii si se condimenteaza cu sare,piper si cimbru.Se pun intr-o tava si se toarna berea deasupra.Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor,la foc mic.Se tin astfel 2 ore dupa care se ia folia jos si se ung din belsug cu gemul de ardei iuti.Se da din nou la cuptor,fara folie,pana se rumenesc frumos.
                 Se servesc cu garnitura de legume sau piure de cartofi si salata de sezon.


             

sâmbătă, 28 aprilie 2018

Chec din albusuri cu bombonele,nuci,alune si fructe uscate








                     E  "Weekend cu spor", Cristina Iuliana Pana,gazda acestei luni,ne-a dat trei teme frumoase pentru a ne inspira: Aperitive,Fel principal,Dulciuri.Fiind adepta dulciurilor,normal ca am ales aceasta categorie,din care am facut acest Chec din albusuri cu alune, merisoare,stafide si bombonele.Am personalizat putin reteta,dar e pe aproape,sper sa nu se supere Cristina.



                     Ingrediente:

                 10 albusuri,10 ling zahar,10 ling faina,5 ling ulei,esenta de vanilie,1 praf de copt, 200 gr de fructe uscate: stafide,merisoare,nuci,arahide,alune,kiwi.

                      Mod de preparare:

                Albusurile se bat spuma cu un varf de sare,apoi se adauga,treptat,zaharul batand in continuare pana se obtine o bezea ferma si lucioasa.
                 Se adauga uleiul si esenta de vanilie si se amesteca incet pana se incorporeaza.
                 Eu nu am macinat arahidele si nucile,cum zice Cris,ci le-am tocat grosier cu un cutit.Se amesteca cu fructele uscate si se presara peste albusuri,apoi faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca usor,cu o spatula,cu miscari lente,de jos in sus.La urma se adauga in compozitie si bombonelele colorate.Eu am pus doar cateva,am pastrat pentru deasupra.
                 Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Se poate folosi,dupa preferinta,tava dreptunghiulara,tavi lungi de chec sau forma de guguluf.Deasupra se presara bombonele colorate.
                 Se da la cuptor 30 -40 min.pana trece proba scobitorii.


                Se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar.Cand e rece,se portioneaza.
                Simplu,fara glazura,fara zahar pudra.



marți, 24 aprilie 2018

Rulada aperitiv cu pasta de rosii si crema de branza





                    Este o rulada foarte aspectuoasa si cu un gust deosebit.Va face fata cu succes pe orice platou cu aperitive,indiferent de ocazie.Dar nu numai la ocazii speciale se poate pregati.Este delicioasa si ca gustare sau merge perfect la pachet,mai ales ca se face usor si repede.


                     Ingrediente:

                 Foaia de rulada: 3 oua,3 ling faina,4 ling pasta de tomate,40ml ulei,1 praf de copt,sare,piper
                 Crema de branza: 250 gr branza de vaci,3 ling smantana,sare,piper,chimen


                    Mod de preparare:

                Albusurile se separa de galbenusuri.Acestea se bat spuma tare,cu sarea.Galbenusurile se freaca cu putina sare si piper,se adauga uleiul treptat,ca la maioneza,apoi pasta de tomate.Se amesteca totul bine se se adauga la albusurile batute spuma.Dupa ce s-au incorporat,se adauga faina si praful de copt.Compozitia rezultata se toarna intr-o tava dreptunghiulara mai mare,tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptorul incins pana trece proba scobitorii.
                Se scoate,se rastoarna pe un servet umed si se ruleaza strans.Se tine asa pana se raceste.
                In aceste timp se pregateste crema.Branza se amesteca cu smantana pana devine cremoasa.Se adauga sare,piper si chimen si se amesteca bine.Cu aceasta crema se umple rulada.Se da la rece cateva ore,apoi se portineaza.