Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 28 ianuarie 2020

Prajitura Albinita






                         Prajitura Albinita sau Dulcineea este binecunoscuta prajitura cu foi cu miere si crema de gris.Cred ca fiecare si-a delectat copilaria cu aceasta prajitura dulce si aromata.Si la mine a fost prajitura copilariei,dar nu am putut scrie reteta mamei,din caiet,pentru ca nu era completa.Am cautat pe net si cea mai apropiata reteta de cea a mamei a fost reteta fetelor de la Savori Urbane carora le multumesc pe aceasta cale.




                         Ingrediente

                      Foi: 900gr faina,250 gr zahar,200 gr miere,120 gr unt,2 oua,1 plic zahar vanilat,1 ling bicarbonat,lapte cat cuprinde,coaja de lamaie.
                      Crema: 500ml lapte,250 gr zahar,120 gr gris,300 gr unt,2 plicuri zahar vanilat,un vf.sare
                      gem de caise,zahar pudra vanilat pentru deasupra


                         Mod de preparare:

                  Mierea,untul si zaharul se incalzesc pe foc pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.Se adauga coaja de lamaie si ouale si se mixeaza.Se adauga faina amestecata cu bicarbonatul.La urma,se adauga lapte cat sa se obtina un aluat omogen,legat,care se lucreaza usor.
                Se da la rece 10 min, dupa care se imparte in patru parti egale, din care se intind patru foi.Se coc pe tava mare,tapetata cu hartie de copt.



                  Pentru crema,se fierbe laptele cu zaharul si zaharul vanilat.Cand clocoteste,se adauga,in ploaie,grisul.Se amesteca continuu pe foc,pana e fiert grisul.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul ,la temperatura camerei,se spumeaza,apoi se adauga grisul cu lapte si se omogenizeaza bine.



                    Cu crema asfel obtinuta se umplu foile,astfel: foaie,jumatate din crema,foaie,gem de caise,foaie,restul de crema,foaie.Se pune o greutate pe prajitura si se lasa la rece pana a doua zi cand foile se vor inmuia si se va putea taia.
                     Se indreapta marginile si se pudreaza deasupra cu zahar pudra vanilat,apoi se portioneaza pentru servire.



                   Minunata aceasta prajitura,pana  si Toulouse e tentat de o bucata.

                   


                 

marți, 21 ianuarie 2020

Rata cu portocale






                      O friptura gustoasa,aromata si suculenta veti obtine urmand reteta de mai jos.Portocalele fragezesc carnea de rata si ii dau o aroma deosebita,astfel rezultatul va fi o rata cu carnea frageda si moale,iar deasupra,pielea va face o crusta crocanta.Cat despre gust,incercati si veti vedea.



                     Ingrediente:

                1 rata de aprox.1,5-2 kg,3 portocale,3 ling untura de rata,sare,piper

                   
                     Mod de preparare:

               Rata intreaga se curata si se sterge bine.Untura de rata se incalzeste putin pana devine lichida.De la o portocala se rade coaja si se stoarce,adunand zeama.Coaja si zeama de portocala se amesteca cu untura de rata.Se adauga sare si piper.Cu acest sos se unge rata bine,atat la exterior,cat si la interior.Se pune intr-o tava si se toarna restul de sos deasupra.
               Cu o portocala taiata cuburi se umple rata,iar deasupra se pun felii de portocala.Se acopera totul cu folie de aluminiu si se da la cuptor.Se tine astfel 2 ore,dupa care se descopera,si se unge cu sosul din tava.Se lasa astfel pana prinde o crusta aurie deasupra.
                Se lasa sa se odihneasca cateva minute,apoi se serveste cu garnitura de cartofi.


luni, 13 ianuarie 2020

Prajitura cu clementine










                           E sezonul portocalelor si al clementinelor,sa profitam de aceasta abundenta din magazine.Am facut o prajitura dulce si aromata cu clementine,dar la fel de bine merge si cu portocale.M-am inspirat din caietul mamei mele,ea facea aceasta prajitura cu struguri.Eu am adaptat-o si a iesit ceva delicios.




                            Ingrediente:


                     4 oua,16 ling.zahar,1 praf de copt,zeama de la 2 clementine,400 gr smantana,20 ling.faina,1 zahar vanilat,coaja de la 2 clementine,4-5 clementine.


                            Mod de preparare:

                      Ouale se freaca bine cu zaharul,se adauga praful de copt,zaharul vanilat,zeama si coaja de clementine si smantana.La urma se incorporeaza faina.
                       Rezulta un aluat subtire,de chec,care se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.
                       Clementinele se curata de coaja si de partea alba,se desfac felii si se pun deasupra.Eu am presarat si cateva boabe de coacaze rosii.Se coace la foc potrivit in cuptorul dinainte incins.E gata cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata.



                       Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza.Aluatul va fi fraged si putin umed.Cat despre gust si aroma,nu te poti opri din mancat.


Pulpa de porc glazurata cu prune uscate






                        Este o mancare foarte gustoasa.o friptura frageda si suculenta,foarte aromata care incanta papilele gustative si te face sa-ti doresti inca o portie.Gustul dulce-picant e o incantare ce predomina la aceasta friptura.



                             Ingrediente:

                         1 kg pulpa de porc,200 gr prune uscate,2 mere,4 ling miere,1 ceasca vin,sare,piper,cimbru,4-5 cuisoare,50 gr unt.


                             Mod de preparare:

                        Carnea se sterge bine.Intr-o tigaie se incinge untul si se adauga carnea.Se prajeste bine pe toate partile, pana prinde o crusta aurie.Se aseaza intr-o tava si se presara cu sare,piper,cimbru pe toate partile.Ici- colo se infig cuisoarele.Se adauga untul ramas de la prajire si cana cu vin.Se acopera si se da totul la cuptor.Dupa o ora,se scoate, se adauga prunele uscate si merele taiate felii,iar carnea se unge cu miere.Se da din nou la cuptor pana carnea e frumos rumenita,cu o crusta deasupra.
                         Se serveste cu fructele si un pilaf de orez.

                         Se poate face un sos blenduind merele si cateva prune impreuna cu sosul din tava.Se pune apoi la foc sa scada si se adauga 200 ml smantana.Se mai lasa sa dea un clocot,se potriveste de dare si piper ,daca e cazul,si se adauga prunele ramase intregi.Se serveste langa friptura de porc.


duminică, 12 ianuarie 2020

Pulpe de pui cu legume la tava





                        Bine v-am gasit in noul an 2020! Am luat si eu o pauza care s-a dovedit a fi mai lunga,dar acum revin in forta cu retete noi,care sa va incante.
                       Azi va aduc o reteta noua de pulpe de pui cu legume.O friptura frageda si suculenta asezonata de un manunchi de legume.Se pot folosi orice legume doriti sau aveti prin camara.Cu cat mai multe legume,cu atat friptura va fi mai gustoasa.



                        Ingrediente:

                  1 kg pulpe de pui,2 cepe mari,2 morcovi,1 radacina pastarnac,1 ardei gras mare,5-6 catei de usturoi,patrunjel verde,sare,piper,cimbru,rozmarin,1 cub Vegeta cu gust de gaina,2 ling ulei de masline,1 ceasca vina alb.

                     Mod de preparare:

                Intr-un bol se pune uleiul si se adauga sare,piper,cimbru macinat.Prin acest sos se dau bucatile de carne,astfel ca sa ajunga peste tot condimentele.Se pun intr-o tava,se adauga vinul,se acopera si se dau la cuptor 30 min.
                Legumele se curata si se taie rondele.Se scoate tava cu puiul si se adauga legumele.Se mai presara cu putina sare si piper si se adauga cateva ramurele de cimbru si rozmarin.Se da din nou la cuptor pana pulpele sunt  frumos rumenite si legumele gatite.Legumele trebuie sa fie bine gatite,dar totusi tari.Nu le lasati pana se inmoaie pentru ca nu mai sunt asa gustoase si nici aspectuoase.
                Se serveste ca atare sau cu un pilaf sau piure de cartofi.