Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 26 februarie 2020

Mancare de pui cu masline




                     Mancarea de pui cu masline este o tocanita de pui cu masline,rosii,ceapa.Este foarte aromata si gustoasa.Se poate consuma calda,alaturi de un piure de cartofi sau o mamaliguta,dar e delicioasa si rece.E o mancare ce se face usor si repede si se  poate face cu 2 zile in avans.



                    Ingrediente:

               500 gr piept de pui,1 ceapa,3-4 catei de usturoi,200 ml suc de rosii,jumatate de lamaie taiata felii,2 rosii uscate,200 gr masline,sare,piper,cimbru,2-3 ling ulei.


                    Mod de preparare:

               Eu am folosit un piept de pui,dar foarte bine se pot folosi pulpele si aripile de la pui.
               Pieptul de pui se taie cuburi si se pune la prajit in uleiul incins.Se prajeste pana capata o crusta aurie.Se adauga ceapa tocata marunt,usturoiul pisat,sare,piper,cimbru,rosiile uscate si feliile de lamaie.Se adauga putina apa si se lasa 20 min sa fiarba inabusit.
               Dupa acest timp se scot feliile de lamaie si se  adauga sosul de rosii si maslinele. Se mai lasa inca 20 min sa fiarba.In acest timp se amesteca de cateva ori,astfel ca puiul sa fie bine cuprins de sos.
               Se serveste calda,alaturi de un puire de cartofi,pilaf sau mamaliguta,dar e delicioasa si rece cu o felie de paine moale.


Pui cu lamaie in sos de rosii







                      Puiul cu lamaie in sos de rosii este o mancare foarte aromata,o friptura frageda,suculenta ,foarte gustoasa.Savoarea e data de lamaie,impreuna cu sosul de rosii.Se poate consuma ca atare,pentru ca are legume ce tin loc de garnitura,sau se poate servi alaturi de o mamaliguta. Indiferent cum,savoarea este aceeasi,daca ai facut o data puiul cu lamaie in sos de rosii,sigur vei mai repeta reteta.




                     Ingrediente:

                 1 pui de 1 kg,1 lamaie,1 ceapa mare,2-3 morcovi,4 cartofi,3-4 catei de usturoi,2 foi de dafin,cimbru,sare,piper,500ml sos tomat,3 ling ulei,1 ardei gras rosu


                     Mod de preparare:

                Se pot folosi doar pulpe de pui sau un pui transat.Carnea se spala,se sterge cu un servet si,daca e cazul,se taie bucati potrivite.
                Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga carnea de pui.Se prajeste pe toate partile,pana capata o crusta aurie.Se scot din tigaie si se pun intr-o tava pentru cuptor.Se adauga ceapa taiata solzisori,morcovii taiati rondele, ardeiul taiat fasii si cartofii cuburi.Se condimenteaza cu sare,piper,cimbru,se adauga usturoiul pisat si sosul de rosii.La urma se pun foile de dafin si lamaia taiata felii,cu tot cu coaja.
                 Se acopera cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor,la foc mic.Se tine pana cand carnea si legumele sunt bine facute,iar sosul destul de scazut.Se descopera si se mai lasa 15-20 min sa se rumeneasca frumos.
                  Se serveste calda,cu mamaliguta.E delicioasa si doar cu o felie de paine de casa,pe care s-o inmoi in sos.Aromele sunt incredibile,iar gustul divin.








duminică, 23 februarie 2020

Prajitura Pete solare








                      Intai iti sare in ochi numele,apoi multitudinea de culori a prajiturii.Dupa ce o gusti,ai mai vrea sa mananci si sa nu se mai termine.Este o prajitura usoara,racoroasa,aromata si foarte,foarte aspectuoasa.Am gasit aceasta reteta pe Culorile din farfurie si am zis ca musai s-o fac.Nu este asa sofisticata pe cum pare,asa ca ,cine face un pandispan reusit,sigur ii va reusi si aceasta prajitura.Eu  am personalizat putin reteta,iar rezultatul final a fost uimitor.



                   
                     Ingrediente:

               Bezea : 6 albusuri,200 gr zahar,1 ling otet,1 praf de copt,30 gr faina,30 gr amidon,cacao pentru pudrat,un vf sare
               Blat din galbenusuri : 6 galbenusuri,1 ou intreg,150 zahar,2 ling ulei,2 ling apa,130 gr faina,1 praf de copt,un vf sare
               Crema: 1 borcan mare de compot de piersici,1 budinca de vanilie,3 ling zahar,1 gelatina,200 ml frisca


                    Mod de preparare:

             Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea.Cand au devenit tari,se adauga,pe rand,zaharul si otetul.Se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea ferma,lucioasa.Cu o lingura se incorporeaza faina amestecata cu amidonul si praful de copt.
            Intr-o tava mare,tapetata cu hartie de copt,se pun cu lingura gramezi de bezea.Deasupra se pudreaza cu cacao.



               Galbenusurile si oul se mixeaza cu sarea si zaharul pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si apa,iar la urma faina amestecata cu praful de copt.
               Compozitia se toarna peste gramezile de albus pudrate cu cacao.
               Se coace la cuptor,pana trece testul scobitorii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
               In acest timp se pregateste crema.
               Piersicile din compot se scurg de zeama.Daca nu este suficienta,se mai adauga apa pana la 300 ml.
             Budinca de vanilie se dilueaza cu putina zeama,restul se pune la foc cu zaharul.Cand fierbe,se adauga budinca diluata.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc,se lasa 5 min,apoi se adauga gelatina hidratata.
            Se bate frisca,apoi se adauga budinca rece si se amesteca.
            Blatul rezultat se taie in doua pe orizontala,obtinand doua foi.Pe una din ele se intinde jumatate din crema.Deasupra se presara feliile de piersici taiate cuburi.Se acopera cu restul de crema si se inchide cu a doua foaie.Se da totul la rece cateva ore,apoi se poate portiona.
           Cine doreste,poate sa pudreze prajitura cu zahar pudra.Eu am preferat s-o las nepudrata.



           
             

Ceafa de porc glazurata cu dulceata de smochine









                        La noi in familie, gustul dulce-picant este adorat,asa ca aceasta friptura din ceafa de porc cu dulceata de smochine a fost primita cu bratele deschise,mai ales ca am adaugat si putina dulceata de ardei iuti.Gustul e divin,merita sa incercati aceasta friptura.Pe mine m-a inspirat Vladut,iscusitul bucatar de la Neata cu Razvan si Dani.
                      Puteti sa pregatiti friptura si din alte bucati de porc.Eu am ales ceafa,pentru ca e mai frageda si friptura va fi ,la fel,frageda si suculenta.
                     




           
                       Ingrediente:

               1 kg ceafa de porc,250gr dulceata de smochine,2 ling.dulceata de ardei iuti,sare,piper


                      Mod de preparare:

               Carnea se sterge bine cu servete absorbante si se curata de pielite.Se condimenteaza cu sare si piper,apoi se unge bine,peste tot,cu dulceata de smochine amestecata cu cea de ardei iuti.Se inveleste totul in hartie de copt,apoi in folie de aluminiu.
               Se da la cuptor,la temperatura ridicata,timp de o ora.Se desface folia si hartia si se mai lasa 30 min.pentru a se rumeni frumos.
               Se serveste calda,cu garnitura de cartofi piure sau orez,alaturi de muraturi sau salata de sezon.
                 

luni, 10 februarie 2020

Tort 3 in 1




                        L-am numit Tort 3 in 1 pentru ca,intr-un singur tort,sunt reunite trei prajituri : Rafaelo,Krantz,Ciocolata.Are o foaie de albus cu nuca de cocos peste care am facut o crema de vanilie.Deasupra am pus o foaie de albus cu nuca si alune,iar in crema de vanilie de deasupra am adaugat nuci trase in zahar ars.Ultima foaie este tot din albusuri la care am adaugat un mix de fructe uscate peste care am facut o crema de ciocolata. O combinatie minunata si de succes,mai ales ca a fost un tort aniversar.



                 
                     Ingrediente:

               Foaie I : 5 albusuri,1 cana zahar,1 cana faina,1 cana nuca de cocos,1 praf de copt,1 zahar vanilat,un praf sare
               Foaie II : 5 albusuri,1 cana zahar,1 cana faina,1 cana nuca si alune macinate,1 praf de copt,1 zahar vanilat,un praf sare
               Foaie III : 5 albusuri,1 cana zahar,1 cana faina,1 cana fructe uscate,1 praf de copt,1 zahar vanilat,un praf sare
               Crema I : 5 galbenusuri,5 ling zahar,1 zahar vanilat,2 ling amidon,300 ml lapte,300 ml frisca
               Crema II : 5 galbenusuri,5+3 ling zahar,1 zahar vanilat,2 ling amidon,300 ml lapte,300 ml frisca,200 gr amesec nuci cu alune
               Crema III : 5 galbenusuri,5 ling zahar,1 zahar vanilat,2 ling amidon,100 gr ciocolata amaruie,300 ml lapte,500 ml frisca


                       Mod de preparare:

                  Foile se prepara la fel,difera doar adaosul care trebuie adaugat in bezea la fiecare foaie.
                  Astfel,pentru fiecare foaie,albusurile se bat spuma tare,cu praful de sare.Cand sunt tari si se tin de paletele mixerului,se adauga treptat zaharul,mixand in continuare,pana se topeste complet.Rezulta o bezea tare,lucioasa si pufoasa.Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si nuca de cocos sau nucile macinate sau fructele uscate,in functie de foaia pe care o facem.
                 Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se intinde uniform.Toate foile se vor coace in aceeasi tava,pentru a avea aceeasi marime.Foile sunt gata cand,intepate cu o scobitoare,aceasta iese curata.Se scot din tava si se lasa la racit.
                  In acest timp se fac cremele.Si modul de lucru al cremelor se aseamana,primele doua fiind identice.
                  Galbenusrile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat.Amidonul se dilueaza cu laptele si se adauga la galbenusuri.Se pune totul la foc,mestecand continuu.Cand crema incepe sa se ingroase ca o budinca,se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand e rece,se amesteca cu frisca batuta.
                 Pentru a doua crema,3 ling zahar se caramelizeaza si se adauga amestecul de nuci cu alune.Se amesteca bine,astfel ca nucile sa fie cuprinse de zaharul caramelizat.Se rastoarna pe un platou uns cu ulei si se lasa la racit dupa care se piseaza,nu foarte fin,astfel ca sa ramana bucati.Compozitia se adauga la crema de vanilie.
                   Crema de ciocolata se face la fel,frecand galbenusurile cu zaharul.Amidonul se subtiaza cu laptele,se adauga peste galbenusuri si se pune la fiert pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se adauga cioclata rupta bucatele.Se amesteca pana se omogenizeaza.Se lasa la racit,apoi se amesteca cu frisca baututa.
           
           
                                  

                Aranjare: Foaie cu cocos,crema de vanilie,foaie cu nuca,crema de vanilie cu nuci caramelizate,foaie cu fructe uscate,crema de ciocolata.
                 Se opresc cateva linguri de crema de ciocolata pentru a imbraca tortul.Deasupra am decorat cu bomboane colorate.
                 Se da la rece cateva ore,apoi se poate servi.