Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 22 aprilie 2020

Tort de portocale


    
        Este un minunat tort,dulce si răcoros,pe care l-am facut in iarnă,când era în toi sezonul portocalelor. Imi pare rau ca de-abia acum am postat reteta,dar acum i-a venit rândul. Nu-i bai,va veni un alt sezon de portocale si il veti putea face.


           Ingrediente: 

       Blat : 8 oua,8 ling zahăr,8 ling.faina,1 vf sare,1 zahăr vanilat.
       Crema :4-5 portocale,1 budinca  vanilie,4 ling zahăr,1 gelatina,500 ml frișcă

          Mod de preparare:

     Pentru blat,se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea. Cand se face o spuma tare,se adaugă zahărul si zahărul vanilat. Se bate in continuare pana zahărul se topește si rezultă o bezele tare,lucioasa care se tine de paletele mixerului.
       Se adaugă galbenusurile amestecând încet,cu o spatula. La urma se încorporează faina,cu mișcări încete ,de jos in sus.
        Compoziția se toarnă în tava tapetata  cu hartie de copt si se da la cuptor. Se tine pana trece testul scobitorii. Blatul astfel obținut se scoate si se lasa la răcit.
          In acest timp se pregătește crema.              Portocalele se curăță de coaja si se desfac felii. Se storc cu ajutorul unui blender. Zeama  obținută se strecoară și se cântărește 500ml. Cu această cantitate se fierbe budinca. Se pune o parte la fiert impreuna cu zahărul. Cu cealalta parte se subțiază praful de budinca. Se toarnă peste zeamă ce fierbe cu zahărul,amestecând continuu. Cand se îngroașă ca o smantana,se ia de pe foc.
             Gelatina se hidrateaza cu apa rece,apoi se adauga in crema calda. Se amestecă totul bine si se lasa la răcit.
              Se bate smantana pentru frișcă,apoi se adauga budinca răcită.
              Blatul se taie in doua,pe orizontală,rezultând două foi. Pe una din foi se întinde crema si se  acoperă cu a doua foaie. 
            Se îmbracă totul in frișcă si se da la rece pana in momentul servirii.
            Ornarea ramane la aprecierea fiecăruia.


        Iată și o sectiune.

       

Prajitura cu mac si lamaie



          Aceasta prajitura cu mac si lămâie este un minunat desert binevenit in orice moment al zilei. Este o prajitura foarte aromata care poate trona ca desert pe o masă festivă,dar merge de minune alături de o cana de lapte sau o cafea.


           Ingrediente:

       400gr faina,100 gr mac, 200ml lapte,250 gr zahăr,1 zahar vanilat,4 oua,250 gr margarină,1 praf de copt,1 vf.sare,coaja de la o lămâie.

        Glazura: 200 gr zahăr pudră,zeamă de la o lămâie.



          Mod de preparare:

      Margarina se freacă bine cu zahărul. Se adaugă,pe rând,galbenusurile,coaja de lămâie,zahărul vanilat,praful de copt si macul. Se încorporează jumătate din cantitatea de faina,se adaugă laptele,apoi restul de faina.
        La urma se adaugă albusurile bătute spuma cu un vf.de sare si 4 ling.de zahăr din cantitatea recomandată.
         Compoziția obținută se toarnă în tava tapetată cu hartie de copt si se da la cuptorul  dinainte încins. E gata cand trece testul scobitorii. Se scoate din tava si se lasa la răcit.
          Pentru glazura,se amesteca zahărul pudră cu zeamă de lămâie pana se obtine o compoziție  mai groasă. Aceasta se toarnă pe prajitura răcită.


       Se lasa sa se întărească glazura,apoi se poate portiona in vederea servirii.


        Aici am inlocuit lămâia cu portocale,iar glazura am făcut-o  cu zeamă de portocale rosii. Este foarte buna si asa,dar prefer varianta cu lamaie. E mult mai aromata.
       

luni, 20 aprilie 2020

Oua umplute cu avocado



          Dacă v-au rămas ouă de la Paști, un meniu nou e binevenit. Puteți refolosi ouăle fierte,făcând un platou cu ouă umplute. De data asta,fără ulei,fără maioneza, ușoare si gustoase. Ouăle umplute cu avocado sunt ideale acum,când suntem sătui de carne si salate cu maioneza. O rețetă pe cât de simplă și ușoară,pe atât de gustoasă.


             Ingrediente:

        10 oua fierte, 2 avocado,sare,piper,zeamă de lămâie 

             Mod de preparare:

        Ouăle fierte tare se curăță de coaja,se taie jumătăți si se scoate gălbenușul.
         Avocado se taie jumătăți,se scoate sîmburele,apoi se curăță de coaja.
          Miezul de avocado impreuna cu galbenusurile de ou se pasează cu un blender pana devin o pastă omogenă. Se adaugă zeamă de lămâie,sare si piper dupa gust.
          Cu această pastă se umplu jumătățile de ou. Se dau la rece câteva minute,apoi se pot servi.

miercuri, 26 februarie 2020

Mancare de pui cu masline




                     Mancarea de pui cu masline este o tocanita de pui cu masline,rosii,ceapa.Este foarte aromata si gustoasa.Se poate consuma calda,alaturi de un piure de cartofi sau o mamaliguta,dar e delicioasa si rece.E o mancare ce se face usor si repede si se  poate face cu 2 zile in avans.



                    Ingrediente:

               500 gr piept de pui,1 ceapa,3-4 catei de usturoi,200 ml suc de rosii,jumatate de lamaie taiata felii,2 rosii uscate,200 gr masline,sare,piper,cimbru,2-3 ling ulei.


                    Mod de preparare:

               Eu am folosit un piept de pui,dar foarte bine se pot folosi pulpele si aripile de la pui.
               Pieptul de pui se taie cuburi si se pune la prajit in uleiul incins.Se prajeste pana capata o crusta aurie.Se adauga ceapa tocata marunt,usturoiul pisat,sare,piper,cimbru,rosiile uscate si feliile de lamaie.Se adauga putina apa si se lasa 20 min sa fiarba inabusit.
               Dupa acest timp se scot feliile de lamaie si se  adauga sosul de rosii si maslinele. Se mai lasa inca 20 min sa fiarba.In acest timp se amesteca de cateva ori,astfel ca puiul sa fie bine cuprins de sos.
               Se serveste calda,alaturi de un puire de cartofi,pilaf sau mamaliguta,dar e delicioasa si rece cu o felie de paine moale.


Pui cu lamaie in sos de rosii







                      Puiul cu lamaie in sos de rosii este o mancare foarte aromata,o friptura frageda,suculenta ,foarte gustoasa.Savoarea e data de lamaie,impreuna cu sosul de rosii.Se poate consuma ca atare,pentru ca are legume ce tin loc de garnitura,sau se poate servi alaturi de o mamaliguta. Indiferent cum,savoarea este aceeasi,daca ai facut o data puiul cu lamaie in sos de rosii,sigur vei mai repeta reteta.




                     Ingrediente:

                 1 pui de 1 kg,1 lamaie,1 ceapa mare,2-3 morcovi,4 cartofi,3-4 catei de usturoi,2 foi de dafin,cimbru,sare,piper,500ml sos tomat,3 ling ulei,1 ardei gras rosu


                     Mod de preparare:

                Se pot folosi doar pulpe de pui sau un pui transat.Carnea se spala,se sterge cu un servet si,daca e cazul,se taie bucati potrivite.
                Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga carnea de pui.Se prajeste pe toate partile,pana capata o crusta aurie.Se scot din tigaie si se pun intr-o tava pentru cuptor.Se adauga ceapa taiata solzisori,morcovii taiati rondele, ardeiul taiat fasii si cartofii cuburi.Se condimenteaza cu sare,piper,cimbru,se adauga usturoiul pisat si sosul de rosii.La urma se pun foile de dafin si lamaia taiata felii,cu tot cu coaja.
                 Se acopera cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor,la foc mic.Se tine pana cand carnea si legumele sunt bine facute,iar sosul destul de scazut.Se descopera si se mai lasa 15-20 min sa se rumeneasca frumos.
                  Se serveste calda,cu mamaliguta.E delicioasa si doar cu o felie de paine de casa,pe care s-o inmoi in sos.Aromele sunt incredibile,iar gustul divin.