Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 4 iulie 2020

Somon la tigaie cu sos de capere





                        Nu e nimic sofisticat,este o reteta simpla si foarte gustoasa.Somonul la tigaie este varianata cea mai simpla si mai usoara de a gati pestele.Cat despre sos,este fin catifelat  si foarte gustos.Este sosul ideal langa carnea de peste.


                         

                         Ingrediente:

                   File de somon ( numarul lor variaza in functie de cate portii doriti sa faceti) sare de mare,piper,ulei de masline
                   Sos de capere: 80 gr unt,zeama de la o jumatate de lamaie,2 ling capere,2 ling smantana ,sare,piper


                       Mod de preparare:

                   Fileul de peste se spala si se sterge cu servete absorbante.Se condimenteaza cu sare de mare si piper.
                    Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul de masline.Se aseaza fileurile de somon cu pielea in jos si se reduce focul.Se tin astfel 3-4 min dupa care se intorc pe cealalta parte.Se mai tin 3-4 min. apoi se scot pe platou.Se tin la cald pana se face sosul.
                     Intr-o cratita se incinge untul.Se stinge cu doua linguri de apa,apoi se adauga zeama de lamaie.Se adauga caperele si se potriveste de sare si piper.Se lasa sa dea in clocot,se adauga smantana si se stinge focul.
                    Se toarna peste/langa peste si se serveste.Se poate face si o garnitura de cartofi natur.

Noul detergent si balsam Lenor






                         Ne-am obisnuit cand spunem Lenor sa ne gandim la balsamul de rufe.De data asta,Lenor a venit in ajutorul nostru cu noul detergent capsule.Este un detergent lichid,gata dozat in capsule cu membrana de plastic,care,in contact cu apa se dizolva.Este foarte concentrat deci si foarte eficient in curatirea rufelor.
                          Acest tip de detergent este mult mai practic si mai economic fata de detergentul pudra.La o spalare se pune o capsula care se dizolva toata in apa,actionand eficient asupra rufelor,fata de detergentul pudra care se imprastie sau ramane nedizolvat in sertarul masinii de spalat.
                         Capsulele sunt ambalate in cutie de plastic prevazuta cu incuietori securizate pentru a nu ajunge la indemana copiilor.
                          Detergentul Lenor Allin1 PODS curata eficient hainele in profunzime,le ofera prospetime de lunga durata,protejeaza culorile.
                          In pefecta armonie cu detergentul a fost creat si balsamul Lenor cu acelasi parfum.Acesta te ajuta sa-ti pastrezi hainele ca noi mai mult timp.Le protejeaza impotriva scamosarii si a decolorarrii lasandu-le moi,catifelate si parfumate dupa fiecare spalare.
                         Au fost create doaua sortimente cu arome diferite:



                           Spring Awakening - note de primavara cu cedru alb si patchouli  revigoreaza si reamprospateaza hainele lasandu-le moi, catifelate, curate si parfumate.



                           Gold Orchid - parfum cu note seducatoare si rafinate de vanilie care calmeaza emotiile si spiritul.
                   
                            Detergentul si balsamul Lenor sunt irezistibile folosite impreuna!Acum te poti bucura de curatenie si prospetime care dureaza si de un parfum intens al hainelor!


               
                             

duminică, 31 mai 2020

Prajitura cu mac,cocos si crema de vanilie






                     Prajitura cu mac,cocos si crema de vanilie este fina,cremoasa,gustoasa.Combinatia mac,cocos,vanilie este minunata.Avand un blat de albus cu mac si crema de vanilie,pot sa spun ca seamana putin cu Prajitura Tosca ,dar e cu totul altceva.Mai are un blat de albus cu cocos,asa ca este ideia perfecta de a refolosi albusurile ramase.



                     Ingrediente:

                Foi cu mac : 6 albusuri,180 gr zahar,250 gr mac,80 gr faina.un vf sare,zahar vanilat
                Foaie cu cocos : 3 albusuri,90 gr zahar,100 gr cocos,50 gr faina,50 ml lapte
                Crema de vanilie: 6 galbenusuri,500 ml lapte,150 gr zahar,60 gr faina,zahar vanilat,300 gr unt.


                      Mod de preparare:

                 Se fac doua foi cu mac,astfel,ori se face toata compozitia si la urma se imparte in doua,ori se impart ingredientele la doi si se fac doua compozitii care se coc,e alegerea fiecaruia.
                  Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea.Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare,pana rezulta o bezea tare,lucioasa.Cu ajutorul unei spatule se incorporeaza faina amestecata cu macul, cu miscari lejere. Eu am pregatit toata compozitia odata si am impartit-o in doua.Se coc doua foi in tava tapetata cu hartie de copt aproximativ 15 min. Se scoate si,fierbinte se dezlipeste de hartia de copt,apoi se lasa la racit.
                   Pentru foaia cu cocos,se bat la fel albusurile cu sarea.Cand sunt tari,se adauga zaharul.Se mixeaza in continuare pana avem din nou o bezea tare si lucioasa.Se incorporeaza faina si nuca de cocos.Compozitia rezultata este mai densa,asa ca se subtiaza cu laptele.Se toarna totul in aceeasi tava in care s-au copt si foile cu mac, se niveleaza si se da la cuptor tot pentru aproximativ 15 min.Se scoate si imediat se dezlipeste hartia de copt de pe ea,apoi se lasa la racit.
                    Pana se racesc foile,se face crema.Intr-o craticioara se pune laptele la fiert.Galbenusurile se freaca cu zaharul,sarea,zaharul vanilat si faina.Se adauga laptele clocotit mestecand intr-una sa nu se faca cocoloase,apoi se pune din nou pe foc.Se fierbe pana se ingroasa ca o budinca.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                    Cand e complet rece,se amesteca cu untul frecat spuma.Se pune pe rand,lingura cu lingura,amestecand mereu sa nu se taie.
                     Se opresc separat cateva linguri de crema.Pe una din foile cu mac se intinde jumatate din crema,deasupra se pune foaia cu cocos,peste care se intinde restul de crema si se acopera cu a doua foaie cu mac.Deasupra se pune crema oprita si se presara nuca de cocos.
                      Se da totul la rece cateva ore,apoi se portioneaza in vederea servirii.


                   
                       Am facut aceasta prajitura si cu frisca in loc de unt.Am folosit 500 ml frisca.Crema fiarta si racita se amesteca cu frisca batuta. Este la fel de savuroasa,dar mult mai usoara.


Prajitura cu ness si banane




                     Chiar dacă au apărut primele fructe de primăvară,o prajitura cu banane e binevenită. Aroma acestora,in combinatie cu cafeaua si vanilia fac din această prajitura un desert dulce,aromat,cremos. Într-un cuvânt, prajitura perfectă. Iată despre ce e vorba.




                       Ingrediente :

                Blat : 8 oua,8 ling zahar,6 ling faina,2 ling cacao,1 vf sare
                Crema de ness : 1 budinca de vanilie,4 ling zahar,500 ml lapte,1 ling ness,250 gr unt
                Crema de vanilie: 1 budinca de vanilie,4 ling zahar,500 ml lapte,250 gr unt
                Glazura: 100 gr ciocolata, 50 gr unt 1 ling lapte
                In plus, 3- 4 banane

                   
                     Mod de preparare:

                Mai intai se pregateste blatul.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga zaharul,mixand in continuare pana se topeste.Rezulta o bezea lucioasa,tare,care se tine de paletele mixerului.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si se adauga peste bezea.Se renunta la mixer si se amesteca incet,cu o lingura de lemn.
                 Faina se amesteca cu cacaoa si se adauga in compozitia de oua ,la fel ,amestecand incet,cu miscari lejere.
                 Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.
                 Pentru a verifica daca e gata,se inteapa in mijloc cu o scobitoare.Daca iese curata,se opreste focul.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                 In acest timp.se fac cremele.Pentru aceasta,se pune doua treimi din lapte la fiert impreuna cu zaharul.Praful de budinca se subtiaza cu restul se lapte ramas.Cand fierbe laptele,se adauga budinca subtiata si se lasa sa fiarba,amestecand,pana se ingroasa ca o smantana. Pentru crema de vanilie,budinca ramane asa. Pentru crema de ness,se fiarbe la fel budinca si,cand e gata,se adauga o lingura de cafea ness.
                 Cele doua budinci se lasa sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei.Untul,si el la temperatura camerei,se spumeaza,dupa care se adauga,budinca,lingura cu lingura,amestecand incet sa nu se taie crema.
                 Daca untul si budinca au aceeasi temperatura,sigur crema nu se va taia.Daca cumva se taie ,mixati crema cu mixerul la viteza maxima 10- 15 min,si crema isi va reveni.
                  Blatul se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Una din foi se pune in tava si pe ea se intinde crema de vanilie.Bananele se taie felii si se aranjeaza pe toata suprafata cremei.Peste ele se intinde crema de ness.Se acopera cu cea de-a doua foaie,iar deasupra se toarna glazura de ciocolata.
                   Pentru aceasta,se topeste ciocolata cu laptele si untul pe foc mic.Cand compozitia este omogena,se toarna deasupra prajiturii.
                   Se da totul la rece,cateva ore, pana glazura se intareste.Cu un cutit ascutit se portioneaza prajitura.



                  La noi a fost deliciul Sarbatorilor Pascale,dar merge perfect si ca desert de weekend.


       
               
               








sâmbătă, 25 aprilie 2020

Consomme de rata



         Consomme-ul este o supa clară,foarte,foarte limpede. Pentru a ieși asa limpede, supa se fierbe ,la foc mic,3-4 ore. Depinde de carne. Eu am folosit carnea de rata pentru că e foarte gustoasă. Iată ce a ieșit .


            Ingrediente:

        1 rata de 1-2 kg,4 morcovi,2pastarnaci ,1 radacina de patrunjel,1 telina,1 ceapa,2 cartofi,1 ardei gras alb,1 lingurita boabe de piper,sare


             Mod de preparare:

       Rata se spală și se curăță de țapi,daca e cazul. Se poate folosi toata rata sau se transeaza și se oprește pieptul si pulpele,restul folosindu-se la supa.
         Zarzavatul se curăță si se taie in doua.
         Într-o oală mare se pun bucățile de carne,se umple cu apa si se pun la fiert,la foc mic. Din cand in când se curata de spuma ce se formează deasupra. Cand incepe sa fiarba se adauga si zarzavatul. Se adauga sarea si piperul boabe. Se lasa totul sa fiarba la foc mic,3 ore.
          Cand supa e gata,se scot bucățile de carne si zarzavat cu ajutorul unei spumiere. Se lasa supa sa se liniștească apoi se strecoară printr-o sita deasă sau un tifon.
          Dacă nu e destul de clară,se lasa sa se răcească si se adauga un albus de ou. Se pune din nou la încălzit pana ce albusul se întărește,atrăgând impuritatile din supa. Se strecoară din nou.
           Se serveste cu taitei fierti in supa sau cu crutoane. Deasupra se presară pătrunjel verde tocat.
         Poftă bună!