Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 7 ianuarie 2025

Tort de ciocolata cu alune si coacaze negre

 





                          Este un tort fin si gustos compus din doua foi de pandispan, un blat de bezea cu alune, jeleu de coacaze negre si doua creme, una de vanilie si una de ciocolata. Texturi contrastante, gusturi si arome diferite se reunesc intr-un minunat tort.



                            Ingrediente:

                        Blat: 8 oua, 8 ling. zahar, 8 ling. faina, 1 vf. sare, 1 plic zahar vanilat
                        Bezea cu alune: 6 albusuri, 150 gr zahar, 20 gr amidon, 150 gr alune, 1 vf sare, 1 ling. otet
                        Crema de vanilie : 6 galbenusuri, 6 ling. zahar, 3 ling. amidon, 1/2 baton de vanilie, 500 ml lapte, 200 ml smantana pentru frisca
                        Jeleu de coacaze: 500gr coacaze negre proaspete, din compot sau congelate, 50 ml apa sau zeama lor, 100 gr zahar, 4 ling. amidon
                        Crema de ciocolata : 250 gr mascarpone, 200 gr ciocolata amaruie, 300 ml smantana pentru frisca.

                                 Mod de preparare:

                           Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare, ca pentru bezea, cu un vf. de sare. Cand albusurile se tin de paletele mixerului, se adauga, treptat, zaharul si zaharul vanilat, mixand in continuare pana se topeste complet si rezulta o bezea ferma, lucioasa.
                           Se adauga galbenusurile amestecand usor cu o spatula. La urma se incorporeaza faina cu miscari lente, de jos in sus.
                           Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte. E gata cand scobitoarea cu care se inteapa blatul iese curata.
                           Se scoate blatul si se lasa la racit.
                           Se trece la foaia de bezea cu alune. Albusurile se bat spuma tare, cu un vf. de sare. Cand se tin de plaetele mixerului, se adauga zaharul, mixand in continuare pana se topeste complet. Se adauga si otetul. 
                            Alunele se prajesc in tigaie si se toaca grosier cu un cutit. Se amesteca cu amidonul si se incorporeaza in compozitia de bezea.
                            Totul se toarna in tava in care s-a copt primul blat si se da la cuptor, cu ventilatie. E gata cand e frumos crescuta si are o culoare maronie deasupra.
                            Pentru jeleu, se fierb fructele cu zaharul si zeama sau apa. Amidonul se dizolva in doua linguri de apa din cantitatea necesara si se adauga peste fructe. Se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Se da la rece.
                             Crema de vanilie se face fierband galbenusurile cu zaharul, laptele, vanilia si amidonul. Cand se ingroasa se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Rece, se amesteca cu frisca batuta.
                             Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se amesteca cu mascarpone. Frisca se bate si se amesteca cu crema de ciocolata si mascarpone.
                              Aranjare : Blatul de pandispan se taie in doua, pe orizontala. Pe o tava se pune o foaie de pandispan, peste care se intinde jeleul de coacaze. Deasupra se pune crema de vanilie si se acopera cu blatul de bezea cu alune. Peste acesta se intinde crema de ciocolata si se acopera cu a doua foaie de pandispan.
                               Se imbraca totul in frisca si se da la rece pana in momentul servirii.




                          
                

luni, 6 ianuarie 2025

Pulpe de pui cu orez la cuptor

 



                        Este o mancare simpla, la indemana oricui. Cred ca fiecare gospodina are propriul stil de a gati puiul cu orez la cuptor. Unele retete sunt mai simple, altele mai complicate. Aceasta reteta este una simpla, cu ingrediente putine, iar rezultatul final este o carne rumena si suculenta, iar orezul ,patruns de aromele puiului, e gatit bob cu bob, nu se lipeste.




 
                              Ingrediente:

                        8 pulpe superioare, 1 cana orez, 1 ceapa, 1 morcov, 1 ling. unt, sare, piper, 3 cani supa de pui.

                          Mod de preparare:
               
                    Ceapa se curata si se toaca marunt, iar morcovul curatat se da pe razatoare.
                    Intr-o tigaie se caleste in unt ceapa si morcovul pana devine sticloasa. Se adauga orezul spalat si se lasa pana si el devine sticlos.
                    Se opreste focul si se toarna totul intr-o tava de cuptor. Se adauga pulpele de pui codimentate cu sare si piper. Se toarna supa deasupra si se da totul la cuptor.
                     Se tine pana bucatile de carne sunt rumenite frumos, iar orezul e gatit perfect si isi pastreaza tinuta.
                     Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se serveste cald, cu o salata de sezon.





                          



Prajitura cu frisca si ness

 





                       Este o prajitura deosebita, cu o aroma intensa de cafea alaturi de un strat de frisca vanilat, totul, pe un blat umed de cacao. Este desertul ideal pe o masa de sarbatoare, dar poate fii si un delicios desert de weekend. 




                            Ingrediente:

                       Blat : 8 oua, 8 ling. zahar, 6 ling. faina, 2 ling. cacao, un vaf. sare
                       Sirop: 1 cescuta cafea, 2 ling. zahar
                          Crema: 250 gr mascarpone, 200 ml frisca, 4 lingurite ness, 4 lingurite zahar tos, 4 ling. zahar pudra
                       Deasupra: 300 ml smantana pentru frisca, 1 lg. esenta de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat


                          Mod de preparare:

                      Mai intai se face blatul. Se separa albusurile de galbenusuri. Aceste se mixeaza cu un vf. de sare pana se intaresc. Treptat, se adauga zaharul, mixand in continuare pana se topeste complet si rezulta o bezea ferma, lucioasa.
                      Se adauga galbenusurile amestecand incet, cu o spatula. Faina se amesteca cu cacaoa si se incorporeaza in compozitia de oua.
                      Se toarna totul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. Se tine pana trece testul scobitorii ( trebuie sa iasa curata cand se inteapa blatul).
                      Blatul se scoate si se lasa la racit.
                      In acest timp se pregateste crema. Se freaca nessul cu zaharul tos si un pic de apa calduta pana se formeaza o spuma ferma.
                      Crema de mascarpone se amesteca cu zaharul pudra, apoi cu spuma de ness. Se bate frisca si se amesteca cu compozitia de mascarpone si ness.
                       Pentru sirop, se fierbe cafeaua cu zaharul pana acesta se topeste. Se lasa sa se raceasca si se insiropeaza blatul.
                       Deasupra se pune crema de ness. Se bate restul de frisca cu esenta de vanilie si se intinde peste crema. Daca e smantana neandulcita, se adauga 3-4 ling de zahar.
                       Se presara fulgi de ciocolata si se da la rece cateva ore.
                       Se portioneaza cu un cutit bine ascutit si se serveste cu mult drag si multa pofta.



                       
                      


Ceafa afumata cu vin - pastrama de porc

 



                          Este tot un mezel de casa natural, fara aditivi, de data aceasta din ceafa de porc condimentata si aromata intr-un bait umed, din vin rosu.




                                Amestecul de condimente pentru o bucata de ceafa de 2-2,5 kg este urmatorul, in lingurite:

                       - 3 lg. piper negru
                       - 3 lg. piper alb
                       - 4 lg. chimen
                       - 4 lg. boia dulce
                       - 15 lg sare neiodata
                       - 100 gr usturoi
                       - 300 ml vin rosu sec

                Se toarna vinul peste carne, apoi se freaca pe toate partile cu mixul de condimente macinate fin.
                 Carnea astfel pregatita se da la rece, in camara sau pivnita timp de 5 zile. In fiecare zi se roteste carnea, astfel ca toate partile sa fie cuprinse de vin. Se verifica si sa fie bine acoperita de condimente.
                   Dupa cinci zile se scoate, se curata de condimente cu dosul unui cutit, se leaga si se lasa o zi la zvantat. 
                   Se da la fum rece 3-4 zile. Se lasa se se aeriseasca o zi, apoi se poate consuma.
                   Se pastreaza la rece, in camara sau portionata, in pungi vidate, in congelator.

                
                   

 

               


Prajitura Craciunita

 




                       Este o prajitura de Craciun, marca Savori Urbane. Are o umplutura generoasa de fructe confiate, nuci si alune asezate pe un blat fraged cu cacao, iar deasupra, o crusta crocanta, ca o bezea. Totul, cu o aroma de scortisoara, cuisoare, nucsoara.



                           Ingrediente:

                      Foaie frageda: 150gr faina, 100 gr unt, 20gr cacao, 30gr untura, 40ml lapte, 2 galbenusuri, 60gr zahar pudra, 1 vf sare, 2 plicuri zahar vanilat
                      Umplutura: 4 oua+ cele 2 albusuri ramase, 650 gr fructe confiate, nuci, alune, stafide, caise, merisoare, 80 gr amidon, 300 gr zahar, 1 vf sare, 2 pliculete zahar vanilat, 2 lingurite amestec scortisoara, cuisoare, anason, nucsoara, ghimbir, cardamom ( amestec pentru turta dulce).

                           Mod de preparare:

                     Untura rece se amesteca cu restul ingredientelor pentru foaia frageda. Daca amestecul este nisipos, se adauga o lingura de lapte rece. Este un aluat fraged, ce nu trebuie framantat mult. Se infoliaza si se da o ora la rece.
                       Dupa acest timp, se intinde aluatul direct pe hartia de copt infainata si se trage in tava. Se da din nou la rece, 30 min.
                        Fructele uscate se amesteca cu nucile si alunele, apoi cu amidonul, vanilia si aromele de turta dulce.
                         Ouale intregi si albusurile se bat impreuna cu zaharul pana rezulta o spuma ferma. Se adauga mixul de fucte si nuci si se omogenizeaza incet, cu o spatula.
                          Se scoate foaia frageda din frigider si se intinde peste ea compozitia de oua si fructe. 
                         Se da la cuptor 45 min. la 180 grade, cu ventilatie. Dupa 10 min. se reduce temperatura la 160 grade. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca. 
                          A doua zi se portioneaza cu un cutit bine ascutit.
                          Se savureaza cu muuulta placere!