Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 30 aprilie 2014

Gogosi pripite





                           I-as spune desertul copilariei.Cand eram mica si aveam pofta de ceva dulce,mama,iute incropea niste aluat si repede il prajea.Erau atat de aromate si pufoase incat treceau rapid.In casa se imprastia mirosul de prajitura si imi placea atat de mult...Le fac si eu cu aceesi dragoste si sunt primite ,la fel,cu multa bucurie.
                            Este un aluat care se face rapid si nu trebuie asteptat sa dospeasca.Pe langa asta,au o aroma deosebita.


                            Ingrediente:
                          250ml apa,100 gr unt sau 80 gr untura,125 gr faina,4 oua,un praf sare,o ling zahar vanilat.

                           Mod de lucru:
                        Intr-un vas se pune apa cu grasimea,sarea si zaharul la fiert.Cand clocoteste,se trage de pe foc si se toarna dintr-o data,toata faina.Se mesteca rapid sa nu se faca cocoloase pana cand aluatul se desprinde de peretii vasului.Se lasa cateva minute sa se racoreasca,dupa care se adauga,pe rand ouale mestecand continuu.Nu se pune urmatorul ou pana nu e incorporat in aluat primul.
                        Intr-o tigaie se incinge uleiul.Se ia cu lingura din aluat si e pune in uleiul incins.Se coc pe ambele parti,apoi se scot pe un servet absorbant pentru a se scurge excesul de grasime.Cand sunt gata,se pudreaza cu zahar vanilat si scortisoara.

luni, 28 aprilie 2014

Spirale cu ciocolata





                          Un desert  pufos,ciocolatos,deosebit de aromat,nemaipomenit de gustos.Se fac usor si rapid la fel cum se si consuma.Sunt o adevarata incantare! M-am inspirat din reteta Laurei Laurentiu careia tin sa-i multumesc si pe aceasta cale pentru retetele, sfaturile si ideile sale si ii trimit o calda imbatisare virtuala. Iata ce a iesit.



                        Ingrediente:
                       1 kg faina,400 ml lapte,200 gr zahar,2 plicuri drojdie uscata,2 oua,125 gr unt, esnta de vanilie,esenta de rom,6 ling cu varf de nutella,coaja de lamaie,100 gr stafide.


                        Mod de preparare:
                      Stafidele se pun la inmuiat intr-un sirop facut din 1 ling zahar,100 ml apa,esenta de rom.
                      Se prepara o maia din drojdie,un varf de zahar si un pic de lapte caldut.Faina se cerne intr-un castron si se adauga maiaua.Galbenusurile se freaca cu zaharul si se toarna peste faina.Se adauga laptele caldut,coaja de lamaie,esenta de vanilie.Se amesteca pana la omogenizare,apoi se trece la framantat.Cand aluatul este inca lipicios se adauga untul topit si racit.Se framanta in continuare pana se obtine un aluat omogen,elastic,care nu se lipeste.Se lasa 2 ore la dospit,pana isi dubleaza volumul.
                       Dupa ce aluatul a crescut,se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei si se intinde o foaie dreptunghiulara.Se unge cu nutella si se presara stafidele scurse.Aluatul se ruleaza pe lungime,apoi se taie cu cutitul in bucati.Se pun in tava tapetata cu hartie de copt,cu taietura in sus.Se  mai lasa 30 min sa creasca, apoi se dau la cuptorul dinainte incins bine.
                       Se prepara un sirop din 100ml lapte,1 ling zahar,esenta de vanilie.Dupa 10 min de stat in cuptor se scot si se toarna siropul peste spirale,apoi se mai dau 10-15 min la cuptor pana cand este absorbit tot siropul si spiralele incep sa se rumeneasca.
                       Mie mi-au iesit doua tavi mari.Una am insiropat-o cu lapte,cealata am fiert siropul in care au stat stafidele si am turnat peste spirale.Asa am avut spirale cu aroma de rom si de vanilie.

duminică, 27 aprilie 2014

Friptura de miel





                          E o friptura cu o aroma si savoare deosebite.Traditionala pe masa de Paste,o recomand nu numai de sarbatori ci oricand va e dor de  carne aromatizata cu ierburi si condimente.


                          Ingrediente:
                      1 pulpa miel, 2-3 fire ceapa verde,3-4 fire usturoi verde,4-5 catei de usturoi,100ml otet,sare,piper,rozmarin,3-4 felii de slanina afumata,1 pahar vin alb,2-3 foi de dafin.

                      Mod de pregatire:
                    Se prepara o marinada din apa,otet,3catei de usturoi,un pic de vin,foi de dafin.Se pune carnea si se lasa sa stea,acoperita,2-3 ore. Se poate lasa de seara pana dimineata.Se scurge carnea,se fac mici crestaturi in care se introduc cateii de usturoi si bucatele de slanina afumata.Se pune intr-o cratita,se codimenteaza cu sare,piper,rozmarin.Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt si se presara peste carne.Se stropeste cu un pic de ulei si vin.Se da la cuptor pana se rumeneste frumos.Din cand in cand se stropeste cu sosul din cratita si se intoarce pentru a se rumeni pe ambele parti.Daca e prea scazut sosul,se adauga un pic de apa.

vineri, 25 aprilie 2014

Ciorba de miel




                               Pentru ca de Paste am pregatit miel,nu a lipsit nici ciorbita de miel.Pe langa fripturi,prajituri,oua,drob aceasta ciorba a fost ca o revigorare,placut aromata cu leustean si acrita cu bors.



                             Ingrediente:
                          coada,capul,coastele de la miel,3-4 morcovi,2 pastarnaci,1 telina,1 ceapa,1 leg.patrunjel verde,1 leg.leustean,1l bors,sare,piper


                              Mod de preparare:
                            Capul se crapa in doua,coada si coastele se taie bucatele.Ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin ulei.Se adauga carnea si se caleste pana isi schimba culoarea.Zarzavatul se toaca marunt si se adauga peste carne.Se caleste putin,apoi se adauga apa cat sa acopere totul si se lasa la fiert  aproximativ o ora.Cand carnea e fiarta,se adauga borsul clocotit.Se potriveste de sare si piper.Leusteanul si patrujelul se toaca marunt si se adauga in ciorba apoi se stinge focul.
                          Cine vrea,poate sa dreaga ciorba cu un galbenus de ou si un pic de smantana.Eu am servit la masa,smantana.

miercuri, 23 aprilie 2014

Sunca de porc fiarta





                        Sunca,la noi, este pulpa de porc,intreaga,sarata si afumata.Se pregateste iarna,cand se taie porcul.Sunca fiarta,este un deliciu care, sta la loc de cinste pe masa de Paste,alaturi de drobul de miel.


                       Se taie o bucata din sunca si se pune intr-o oala mai mare sa fiarba.Se poate fierbe in apa sau in zeama de varza.Lichidul trebuie sa acopere sunca.Se adauga cateva foi de dafin,boabe de piper si ienibahar.Daca se fierbe in apa, se adauga o ceasca de otet si una de vin.Cantitatile difera in funtie de cat de mare e bucata de sunca.La fel si condimentele.Se fierbe 1-2 ore,pana se inmoaie sunca.Atentie!Nu o fierbeti prea mult pentru ca devine atoasa!Cand intra furculita usor in ea, e gata.Se opreste focul si se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert.Se scoate, se scurge de zeama si se poate servi.