Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 15 iulie 2014

Visine pentru prajituri la borcan



                           Cea mai simpla metoda de conservare a visinelor,este  sa le congelam.Foarte bune sunt si cele la borcan,mai ales ca impuscam doi iepuri deodata.Adica,pe langa visinele pentru prajituri,ramane si un delicios sirop.

                   

                           Ingrediente:
                        1kg visine,300gr zahar.

                          Mod de preparare:
                       Visinele se spala bine,se scurg de apa si li se scot samburii.Intr-un vas se pune un rand de visine,unul de zahar , tot asa pana se epuizeaza visinele si zaharul.Se lasa pana a doua zi.Se scurge siropul de pe ele si se cladesc in borcane.Se umplu borcanele pana sus pentru ca visinele scad la dunstuit.
                         Borcanele se inchid ermetic si se pun intr-un vas cu apa,la foc.Deasupra se acopera cu un servet umed.Se fierb 30min de cand incepe sa clocoteasca apa,apoi se lasa la racit.

                        Siropul rezultat se pune in sticle curate,se inchid ermetic si se pun la fel ca visinele,la dunstuit.

Gem de caise




                              Nu puteam sa las sa treaca vara asta,fara sa fac gem de caise.Atat de bun la prajituri,clatite sau pe o felie de paine cu unt si un pahar cu lapte.Asa ca am trecut la treaba.



                             Ingrediente:
                         1kg caise,500-600gr zahar


                           Mod de preparare:
                        Se aleg caise frumoase,coapte bine.Se spala,se scot samburii si se pun intr-un castron cu zaharul.Se lasa de seara pana dimineata.A doua zi se toarna totul in tingire si se da la foc moale pana se topeste zaharul.Se da apoi la foc mai iute si se lasa sa fiarba amestecand mereu cu o lingura de lemn, sa nu se prinda de fund.
                         Se incearca daca e gata,punand un pic pe o farfurie.Daca nu lasa zeama imprejur,e destul de legat gemul.Daca nu,se mai lasa sa fiarba.
                         Se ia de pe foc si se pune fierbinte in borcane curate si uscate.Se lasa sa se racoreasca si apoi se leaga bine cu hartie pergament.


                           Cine doreste,poate sa curete caisele de coaja.Gemul va fi mai fin.Pentru un plus de savoare se poate adauga la fiert1cm de baton de vanilie.

vineri, 11 iulie 2014

Saleuri cu cascaval si chimen




                            Sunt delicioase aceste saleuri.Servite ca aperitiv sau doar de rontait la televizor,sunt savuroase ,crocante si foarte fragede.Merg de minune alaturi de un pahar cu bere.
                               Este reteta clasica de aluat de foietaj facuta cu unt,nu cu margarina.Se poate cumpara acest aluat,dar nu se compara cu cel facut in casa.



                            Ingrediente:
                         1,200 kg faina,1kg unt,100gr sare,10 ml otet,200gr cascaval,40gr chimen,1ou.


                          Mod de preparare:

                       Din 1kg faina,200gr unt,sare si otet se framanta un aluat bine legat,elastic,potrivit de tare.Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 30min.Faina si untul ramase se freaca impreuna.Se scoate aluatul din frigider,se intinde  cu sucitoarea,pe masa infainata,o foaie  mai groasa.Se unge in strat uniform cu compozitia de unt si faina.Se impatureste in patru si se da la rece pentru 20min.Se repeta aceste operatii de trei ori.
                       Se scoate aluatul si se intinde in foaie potrivit de groasa.Se unge cu un ou batut cu un praf de sare.Deasupra se presara cascaval ras si chimen.Se taie in fasii late de 2cm si lungi de 15cm.
                      Se pun in tava si se coc pana se rumenesc frumos.

                     

sâmbătă, 5 iulie 2014

Prajitura cu visine




                           Este o prajitura foarte pufoasa,creste frumos chiar daca nu se pune praf de copt.Se poate face cu orice fructe,e la fel de savuroasa si racoroasa. 

                       


                           Ingrediente:
                         6 oua,300gr faina,300 gr zahar,10 ling apa calduta,zahar vanilat,300-400gr fructe,un praf de sare.


                          Mod de preparare:
                       Galbenusurile se separa de albusuri.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa.Se adauga treptat apa si se mixeaza dupa fiecare lingura adaugata.Se adauga treptat,faina si se mixeaza in continuare.
                         Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga 3ling zahar.Se bate bine,pana se topeste tot zaharul.Spuma se toarna peste galbenusuri si se amesteca incet,de jos in sus pana se omogenizeaza.Se amesteca incet,sa nu se lasa albusurile,mai ales ca la aceasta prajitura nu se foloseste praf de copt.
                           Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra,se presara visinele curatate de samburi.Se da la cuptorul dinainte incins pentru aproximativ 30min.
                            Dupa ce s-a racit,se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                         

Dovlecei umpluti




                      Am profitat din plin de bogatiile verii si am facut acesti dovlecei umpluti cu legume.O mancare sanatosa,hranitoare,plina de vitamine,recomandata si in post,daca se renunta la branza si smantana.



                      Ingrediente:
                    3-4 dovlecei,2-3 morcovi,1 ceapa,1 ardei,4-5 rosii,200ml smantana,un pic de branza telemea sau cascaval,sare,piper,5catei de usturoi,cimbru,busuioc.


                      Mod de preparare:
                   Se aleg dovlecei tineri.Se spala si se taie in doua.Mijlocul se scobeste cu o lingurita.Ceapa se toaca marunt,morcovii curatati se dau pe razatoare.Ardeiul  si miezul dovleceilor se toaca marunt.
                    Intr-o tigaie se pune la incins un pic de ulei.Se adauga ceapa si usturoul tocat si se lasa sa se caleasca.Cand devine sticloasa,se adauga ardeiul si morcovii.La urma se adauga si miezul dovleceilor.Se caleste totul pana scade toata apa lasata.Se potriveste de sare,piper si un pic de cimbru.Cand e gata,se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
                   Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii apoi se pun intr-un vas de yena.Deasupra se rade branza telemea sau cascaval,apoi se acopera cu smantana.Pe fiecare dovlecel se pune o rondea de rosie.
                    Restul rosiilor se toaca marunt,se adauga un pic de apa,2 catei de usturoi zdrobiti,sare,piper,cimbru si busuioc.Se amesteca totul si se toarna peste dovlecei.Se da totul la cuptor pana se rumenesc frumos,deasupra,iar sosul de rosii a scazut suficient.