Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 29 august 2014

Ghiveci de legume pentru iarna





                       Am profitat de acest sezon in care abunda legumele si fructele si am facut un ghiveci de legume gustos,pentru iarna.Chiar daca ghiveciul pare o mancare banala,foarte comuna,pentru iarna este grozav sa poti aduna la un loc savoarea legumelor.


                     Ingrediente:
                  2kg ceapa,4kg vinete si dovlecei,3kg ardei,4 kg rosii,un pumn de catei de usturoi,1l ulei,1kg morcovi,2 leg.patrunjel verde,sare,piper.



                       Mod de preparare:
                     Se pregatesc legumele.Ceapa se curata si se taie pestisori,vinetele se curata partial de coaja si se taie cuburi,dovleceii se curata de coaja si se taie cuburi,ardeii se curata de cotoare si se taie fasii,rosiile se decojesc si se taie rondele,morcovii se curata si se taie rondele,usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt,patrunjelul verde se toaca marunt.
                      Intr-un vas mare se pun legumele in urmatoarea ordine: ceapa,morcovi,usturoi,vinete,dovlecei,
usturoi,rosii,usturoi,ardei,ulei.
                     Se pune vasul pe foc mic,sa fiarba incet.Pe cat posibil,nu se amesteca in ghiveci,pentru a nu se zdrobi legumele.Se potriveste de sare si piper.Se fierbe pana sunt moi legumele.Se adauga patrunjelul verde tocat marunt si se ia de pe foc.
                     Cu o lingura,se pune ghiveciul in borcane si se inchid ermetic.Se tin in paturi pana se raceste complet,apoi se pun in camara.

duminică, 24 august 2014

Conservarea legumelor prin congelare.





                          Congelarea legumelor ,in ultimul timp,a capatat o mare amploare deoarece produsele astfel conservate isi pastreaza aproape in totalitate valoarea nutritiva,aroma si gustul.S-a constatat ca prin congelare,legumele nu isi pierd continutul de vitamine,iar starea de igiena este mult mai buna datorita frigului care distruge microorganismele.
                           Folosirea legumelor congelate are avantajul reducerii timpului de pregatire a acestora deoarece operatiile de prelucrare primara (spalarea,curatarea,taierea,oparirea) sunt efectuate inainte de  congelare.
                          Prepararea mancarurilor cu legume congelate nu difera cu nimic fata de gatirea cu legume crude.Zapada formata pe legume in timpul congelarii nu se arunca,ci se adauga la mancaruri,ea fiind rezultata din apa scursa din tesuturi.
                           Iata cateva legume congelate cu succes:
           

                        Mazarea verde


                           Mazarea se conserva primavara.Se alege mazare foarte tanara,cat mai proaspata si se pune la congelat imediat ce a fost cumparata.Nu se lasa sa stea deoarece mazarea se incinge repede.
                          Dupa ce s-a curatat,se pune in pungi de plastic atat cat se foloseste o data,se inchid si se dau la congelator.
                         La folosire,se introduce in mancare congelata,fara a se dezgheta in prealabil. Pentru ca mazarea formeaza la congelare o masa compacta,se tine la temperatura camerei pentru a se putea separa boabele unele de altele pentru o fierbere cat mai uniforma.

                   
                         Fasole verde



                          Se aleg pastai de fasole tinere,fara ate,sanatoase si proaspete.Se curata de codite, se rup capetele,apoi se rup pastaile in doua sau trei,in functie de lungimea lor.Se pun in pungi cat se foloseste o data si se congeleaza.
                          La folosire,la fel ca mazarea,nu se decongeleaza.

                       Ardei grasi copti




                       Se aleg ardei grasi cat mai carnosi,proaspeti.Ardeii se coc,se curata de coaja ,apoi se scoate cotorul si semintele.Se lasa sa se scurga bine apoi se pun in pungi care se inchid bine la gura si apoi se pun in congelator.
                        Inainte de a fi folositi,se scot din congelator si se lasa sa se dezghete complet.Se prepara,dupa gust, cu sare,otet,ulei,zahar.


                         Vinete pentru salata





                       Vinetele se coc,se curata de coaja si se lasa sa se scurga bine.Cine doreste,poate sa le si toace.Se pun in pungi cat se foloseste o data,se inchid  si se congeleaza.
                        La folosire,vinetele se dezgheata complet,apoi se face salata dupa reteta preferata.


                        Verdeturi
                   
                    Verdeturile sunt ideale pentru mancaruri asa ca nu trebuie sa lipseasca nici iarna din bucatarie.
Frunzele de patrunjel,mararul,tarhonul,busuiocul se culeg proaspete,se sapala si se lasa la scurs.Se toaca marunt si se pun in pungi care se inchid si se pun in congelator.
                   Nu trebuie dezghetat in prealabil pentru folosire.Se formeaza o masa compacta din care se taie atat cat e nevoie.


                         Fructe
                    Cu acelasi succes se pot congela si fructele:capsuni,visine,cirese,zmeura,afine,prune.Fructele se spala,se scurg bine de apa ,se pun in pungi care se inchid si se dau la congelator.
                   La folosire,nu se dezgheata.

Piept de curcan cu mere si coacaze negre






                              O mancare usoara,dar foarte gustoasa.O asociere de gusturi si arome putin controversata,dar care te incanta cu savoarea sa.Pieptul de curcan foarte fraged ,merele putin acrisoare dar aromate,iar sosul de coacaze negre este inegalabil cu gustul sau dulce-picant.




                           Ingrediente:
                         500gr piept de curcan,100ml suc de mere,200 ml vin rosu demidulce,mixt de codimente pentru carne de curcan,2 mere,sare,piper,zahar,maghiran,cimbru,3 ling gem de coacaze negre.



                          Mod de preparare:
                      Pieptul de curcan se feliaza si se codimenteaza cu sare,piper,cimbru,maghiran.Se amesteca 100ml vin cu sucul de mere si se toarna peste pieptul de curcan.Se lasa la macerat 24h.Se scoate pieptul de curcan , se pune intr-o tava ,se toarna peste el marinata si se da la cuptor.
                      Merele se curata de coaja,se scoate casuta cu seminte si se taie felii.Se codimentaza cu maghiran si se prajesc intr-o tava teflonata,fara ulei.
                      Gemul de coacaze negre,100ml vin,si o lingura de zahar se pun la foc mic.Se fierbe pana rezulta un sos scazut.Se codimenteaza cu un pic de sare si piper,astfel incat sa fie putin picant.
                       Pieptul de curcan se serveste cald,cu felii de mere si sos de coacaze negre.

sâmbătă, 23 august 2014

Clatite americane (Pankakes)





                          Aceste clatite americane sunt foarte pufoase,dulci si aromate.Se fac repede,de aceea sunt o gustare sau un desert rapid,dar foarte bun.


                             Ingrediente:
                          450 gr faina,2 plicuri praf de copt,3 oua,6 ling zahar,450 ml lapte,3 ling unt sau margarina,zahar vanilat,un praf de sare.


                           Mod de preparare:
                        Intr-un bol se amesteca laptele,zaharul,zahatul vanilat,ouale,sarea,si margarina.Se mixeaza pana la omogenizare.
                       Separat,se amesteca faina cu praful de copt si se adauga peste compozitia de mai sus.Se amaesteca totul cu un blender vertical.
                       Se ia din compozitie cu un polonic si se toarna intr-o tigaie teflonata,fara ulei,dar bine incinsa.Se coc la foc mic deoarece sunt gata foarte repede.
                        Din compozitia de mai sus rezulta 10-15 clatite americane.

vineri, 22 august 2014

Compot de piersici





                           Compotul de piersici se poate face in multe variante: cu piersici intregi sau jumatati,cu coaja sau curatite.Eu am ales varianta cea mai rapida, practica si buna.
                           Pentru ca anul acesta a fost un an bogat in fructe,iar la piersicii mei a fost al doilea an de rod,un rod bogat,am cules piersicile si le-am ales.Pe cele mari le-am taiat si le-am pus jumatati in borcane,iar piersicile mai mici le-am pus intregi.
                           Cam asa au aratat ramurile pomilor:







                       Iata si persicile:




                      Dar sa trecem la compotul nostru,sa vedem ce e de facut.


                       Ingrediente:
                    piersici,zahar,apa

                      Mod de lucru:
                  Se aleg piersici frumoase,coapte,putin mai tari.Se spala bine si,dupa preferinta,se taie in jumatati si se scot samburii sau se lasa intregi.Se cladesc frumos in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc liber.Se adauga zahar peste piersici si se umplu borcanele cu apa.Cantitatea de zahar depinde de gusturile fiecaruia si de marimea borcanelor.La un borcan de 800gr se adauga 2-3 linguri de zahar.
                   Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert,la bain -marie.Intr-o tava de la cuptor se pun borcanele cu compot,se acopera cu un servet ud si se pune apa in tava cat permit peretii tavii.Se da totul la cuptor pana scade apa din tava.Se opreste focul si se lasa sa se raceasca in cuptor.
                 Compotul de piersici este gata, dupa ce s-au racit,se scot borcanele,se sterg si se depoziteaza in camara.