Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 31 martie 2015

Tort cu mousse de ciocolata si capsuni





                        De ziua nepotului meu am facut un minunat tort cu mousse de capsuni si ciocolata.Combinatia capsuni-ciocolata este irezistibila asa ca si tortul a fost la inaltime.Un tort cioacolataos,fin,fructat,aromat.


                        Ingrediente:
                     Blat: 10 oua,5ling ulei,5 ling apa,10 ling zahar,8 ling faina,2ling cacao,un praf sare
                     Mousse de ciocolata: 500ml smantana pentru frisca,200gr ciocolata cu lapte
                     Mousse de capsuni: 500ml smantana pentru frisca,500ml sirop de capsuni,2 plicuri gelatina.
                    Dupa cum observati,nu am adaugat zahar pentru ca smantana a fost dulce.
                 


                       Mod de preparare:
                    Intai se face blatul.Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu praful de sare,se adauga uleiul in fir subtire,apoi apa.Se omogenizeaza totul si se lasa deoparte.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga amestecul de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula.Se incorporeaza faina si cacaoa amestecand incet,de jos in sus.
                    Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                   Intre timp se fac mousseurile.Pentru mousseul de capsuni se bate smantana pana se intareste.Se adauga siropul.Gelatina se pune la hidratat in putina apa.Dupa 10 min se incalzeste usor pana se poate turna in frisca.Se omogenizeaza totul si se da 30 min la frigider.
                    Pentru mousseul de ciocolata, se topeste ciocolata la cuptorul cu microunde.Smantana se bate si cand e aproape gata,se adauga ciocolata topita.Se omogenizeaza totul apoi se da la rece.
                   Blatul se taie in trei,pe orizontala.Foile se insiropeaza cu sirop de capsuni.
                  Pe o tava se pune una din foi,se insiropeaza si se intinde jumatate din mousseul de capsuni.Peste acesta se pune jumatate din mousseul de ciocolata.Se pune a doua foaie,se insiropeaza si se pune restul de mousseuri in aceeasi ordine.Se acopera cu ultima foaie.
                   Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza dupa inspiratia momentului.Eu am decorat cu jeleuri apoi am topit 50 gr ciocolata deasupra.

luni, 30 martie 2015

Provocarea Weekend cu spor - luna aprilie2015





                       Luna aprilie e o luna plina de sarbatori:Floriile,Pastele,odata cu Pastele,ziua mea.Asta inseamna o luna plina de pregatit si de bucatarit.Fiecare gospodina vrea ca de sarbatori sa fie la inaltime in fata familiei,rudelor,prietenilor.Si nu poate sa fie la inaltime decat pregatind bucate cat mai rafinate si savuroase.
                        Ma bucur ca luna aceasta imi revine sarcina si onoarea de a fi gazda provocarii "Weekend cu spor".Este o provocare a carei initiativa a avut-o Stefy harnicutza si pe care am imbratisat-o cu drag.Alaturi de mine se afla cateva bloggerite minunate.Scopul acestei provocari este de a cunoaste si alte bloguri si de a le face cunoscute.Este un fel de schimb de experienta intre bloggerite.
                        Provocarea consta in propunerea de catre blogul gazda a trei categorii de retete din care participantii isi aleg o reteta pe care trebuie s-o reproduca.Fiecare va posta rezultatul final si impresiile pe blogul sau.
                       Si pentru ca e o luna frumoasa si asa de incarcata,va proun sa incercati: Prajituri,Mancaruri sau orice alta reteta va surade  de aici.
                       Va doresc spor la bucatarit si sarbatori fericite!

sâmbătă, 28 martie 2015

Foi cu miere si crema de lamaie




                  Prajiturile cu foi  sunt deserturile copilariei.Cred ca fiecare a fost incantat de foile cu miere umplute cu gem si crema de gris.Adorabila,delicioasa,o reteta pe care as face-o mereu.


                Ingrediente:
             Foi: 3oua,3ling miere,500 gr faina,250 gr zahar,un varf bicarbonat,2ling ulei,un varf de scortisoara,lapte cat cuprinde.
             Crema:1 cana lapte,1 cana zahar,4 ling gris,1 plic budinca instant de lamaie,5ooml smantana pentru frisca,pasta de macese

         
               Mod de preparare:
            Din ingredientele pentru foi se face un aluat potrivit de tare.Se fac 3 sau 4 foi,dupa dorinta.Eu am facut 3 si au fost mai groase.Se coc in tava tapetata cu hartie de copt.Foile vor fi crocante si destul de tari.
             Laptele se pune la fiert cu zaharul.Cand fierbe,se toarna in ploaie grisul.Se amesteca bine pana cand grisul incepe sa se umfle.Se ia de pe foc si se adauga praful de budinca cu gust de lamaie.Smantana pentru frisca se bate pana e aproape tare,se adauga budinca de gris si se mixeaza in continuare.
              Se ia o foaie,se unge cu gem apoi se intinde jumatae din crema.Deasupra se pune a doua foaie,care si ea se unge cu gem si apoi cu cealalta jumatate de crema.Se acopera cu ultima foaie si se pudreaza cu zahar vanilat pudra.
              Daca se fac patru foi,aranjarea e urmatoarea; foaie,crema,foaie,gem,foaie,crema,foaie si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
              Prajitura se lasa sa stea cateva ore,de preferat pana a doua zi pentru ca foile sa se inmoaie bine.A doua zi se portioneaza si se serveste.
         

vineri, 27 martie 2015

Salata orientala





                         Cu toate ca a venit primavara,o salata de iarna inca merge bine.O salata foarte gustoasa si hranitoare,iar daca inlaturam ouale,este o minunata salata de post.Iar daca se adauga cateva ridichi taiate felii subtiri si 2-3 cepe verzi tocate,va fi o  minunata salata de primavara.


                     Ingrediente:
                  500gr cartofi,3-4 oua,150 gr masline,ulei de masline,sare,piper,1 ceapa


                Mod de preparare:
              Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja.Ouale se fierb tari.Cand sunt gata,cartofii se curata de coaja si se taie rondele.La fel si ouale se curata si se taie rondele.Ceapa se curata si se taie pestisori.Se pune totul intr-un vas,se adauga maslinele si uleiul  si se potriveste de sare si piper.Se amesteca totul bine,dar cu grija sa nu se sfarame feliile de cartofi.
              Se serveste ca atare,ca aperitiv.
             

joi, 26 martie 2015

Traditii si obiceiuri de Pasti,in Ardeal





                 Gina Bradea,pe al sau blog Pofta buna! a lansat o frumoasa provocare despre traditiile si obiceiurile romanesti.Particip si eu la acesta provocare si,cum suntem in  verva pregatirilor pentru Paste,normal,am scris despre cateva obiceiuri de Paste de aici,din Ardeal.
                 Pentru ardeleni,ca de altfel pentru toti ramanii pregatirea pentru Paste inseamna in primul rand curatarea si primenirea caselor.
                 Preparatele traditionale de Paste sunt :ouale rosii,drobul de miel,pasca si cozonacul.Ouale se vopsesc in Joia Mare.In Vinerea Mare nu se lucreaza.
                 Se aleg ouale proaspete si se pregatesc uneltele pentru incondeiat.Uneltele traditionale sunt lumanarea si pana de gasca.In ceara topita se pune putin carbune pisat si,cu ajutorul penei de gasca,ouale se incondeiaza cu motivele dorite.Sunt motive populare,care variaza de la o zona la alta.
                Ciocnitul oualor in ziua de Paste se face dupa un ritual anume.Prima lovitura o are intotdeauna barbatul cel mai in varsta din casa.Ciocnesc mai intai sotii intre ei,apoi copiii cu parintii,apoi cu celelalte rude,cu prietenii,vecinii etc.In unele locuri ciocnitul oualor se transforma intr-o competitie.Este apreciat oul cel mai rezistent.
                 Cojile oualor se arunca in camp,in holde,livezi,vii pentru fertilizarea pamantului.
                 Pentru sanatatea si prosperitatea membrilor familiei,in prima zi de Paste  se spala intr-un lighean in care s-au pus oua rosii si cativa banuti.
                 Iepurasul de Paste este un simbol al fertilitatii asociat cu aparitiile lui Isus dupa Inviere.Exista credinta  ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate in noaptea dinaintea Pastelui.Aceasta credinta este influenta catolicismului in zona.
                 Un alt obicei specific catolicilor,dar care se regaseste in Ardeal este Stropitul.Popoarele germanice il practicau in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii.A doua zi de Paste,barbatii si baietii satului colinda prin sat pentru ca nici o fata sa nu ramana nestropita.Scopul acestora este ca fetele sa ramana frumoase tot timpul anului.La origini,se foloseau galeti cu apa de izvor,simbolul purificarii.Acestea au fost inlocuite cu sticlute cu parfum.
                  Pentru ca sarbatoarea Pastelui este una importanta pentru crestini,in prima duminica dupa Paste,se sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor.Aceasta sarbatoare este dedicata in special spiritelor mosilor si stramosilor.