Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 31 mai 2016

Ciorba de iepure si gulii






                   Nu cred ca este ciorba care sa nu-mi placa.Si asta,pentru ca ciorbele reunesc o multitudine de legume si zarzavaturi.
                  De obicei,ciorba de gulii o fac fara carne.De data asta,am zis: hai sa incerc si cu carne.Si cum aveam la dispozitie carne de iepure,am zis de ce nu?Si intr-adevar,nu mi-a parut rau.Cu multe zarzavaturi,predominand guliile,cu leustean si dreasa cu smantana,este senztionala.Puteti s-o incercati oricand,nu veti fi dezamagiti.



                   Ingrediente:
                 500gr carne de iepure,3 gulii mai mari,2-3 morcovi,1 ceapa,1 patrunjel,1 leg.patrunjel verde,1 leg,leustean,sare sau zeama de lamaie pentru acrit (dupa gust),3-4 ling smantana,1 galbenus.



                 Mod de preparare:
              Carnea se taie cuburi mici.Zarzavatul se curata si se taie rondele.Guliile curatate se taie fasii mai groase.Daca au frunze,nu le aruncati.Se toaca marunt si se adauga in ciorba.
              Intr-un vas se pune putin ulei la incins.Se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga zarzavatul care se caleste pana se inmoaie.Se pune si carnea si se caleste pana isi schimba culoarea.Se stinge cu apa,se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc potrivit.
               Cand carnea este fiarta bine,se toaca marunt leusteanul si patrunjelul verde si se adauga in ciorba.Se acreste,dupa preferinte,cu zeama de lamaie sau sare de lamaie.Se lasa sa mai dea doua-trei clocote si se stinge focul.
              Intr-un bol se bate smantana cu galbenusul de ou.Se adauga putina zeama din ciorba si se rastoarna totul peste ciorba din cratita.
              Se seveste cu ardei iuti.

joi, 26 mai 2016

Fasole batuta






                     Fiecare cunoaste clasica fasole batuta sau batucita,facaluita.Nu ii fac mare prezentare pentru ca gustul si savoarea acestei mancari este inconfundabila.
                    Este un deliciu culinar care se poate pregati cu carne sau simpla,de post.In cazul cand se alege varianta cu carne,se poate folosi carne proaspata,dar e delicioasa cu ciolan afumat sau cu carnati afumati prajiti.
                     Oricum ar fi,e minunata,asa ca va aduc in atentie prepararea ei.


                      Ingrediente:
                   500gr fasole uscata,1 ceapa,2 morcovi,1 pastarnac,4-5 catei de usturoi,2-3 foi de dafin,sare,piper,optional: 1 ciolan afumat sau carnati afumati


                  Mod de preparare:
              Intr-o oala mare se pune la foc ciolanul desarat (se tine in apa de seara pana dimineata),fasolea spalata,impreuna cu zarzavatul curatat.Se pune apa mai multa,cat sa ajunga sa fiarba fasolea si ciolanul.Daca mai e nevoie de apa,se adauga doar apa fierbinte.Se adauga foile de dafin si se lasa sa fiarba la foc mic pana fasolea e moale,iar carnea cade de pe os.
             Carnea se scoate si se dezoseaza,iar fasolea se strecoara.Din zeama ramasa se face o delicioasa supa de fasole uscata.
             Peste fasolea scursa se adauga usturoiul pisat,sare si piper.Se mixeaza totul pana devine un piure fin.
              Se serveste calda,alaturi de ciolanul fiert,dezosat sau cu carnati prajiti.E delicioasa si rece,pe felii de paine prajita.
           

             Cine prefera varianata calda,poate sa faca un rantas,astfel:
               Se taie o ceapa solzisori si se caleste in ulei.Se stinge cu 2-3 linguri de pasta de rosii sau se adauga boia.Se amesteca bine si se stinge focul.Rantasul obtinut se intinde peste piureul de fasole.
              Ca salata,merge de minune o salata de varza acra.

marți, 24 mai 2016

Tarta cu ciocolata si capsuni






                  Ador capsunii si anul acesta,cei din gradina au fost foarte darnici,asa ca profit din plin de savoarea lor.
                 Aceasta tarta este cu multa ciocolata si capsuni si foarte racoroasa.Se face usor si repede,nu trebuie copta in cuptor,deci e minunata pentru sezonul de vara.
                 Si cum capsunii sunt vedeta provocarii Mistery box challenge,normal ca particip si cu aceasta reteta la provocare.Laura Nechita,gazada de luna aceasta,pe langa capsuni a mai pus in cutia misterioasa:biscuiti/fursecuri,oua,smantana,fructe de mare,salate de orice fel,vin rosu,branzeturi.Sa tot gatesti cu asemenea ingrediente!Eu am ales varianta dulce a lor.




                Ingrediente:
         
             Blat: 400gr biscuiti,200gr margarina
            Ganash de ciocolata: 500ml smantana pentru frisca,400 gr ciocolata amaruie 60% cacao
            Decor:100gr capsuni


               Mod de preparare:
           Biscuitii se maruntesc fin si se amesteca cu margarina topita pana rezulta o compozitie nisipoasa.
           Pe un platou se fixeaza un inel de la o forma de tort.In interiorul sau se pun biscuitii si se taseaza uniform.Se intinde compozitia si pe peretii inelului.Se da totul la frigider sa se intareasca.
          Smantana pentru  frisca se pune la fiert intr-un vas.In momentul cand incepe sa clocoteasca,se adauga ciocolata taiata patrate mici.Se ia de pe foc si se amesteca bine pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza cu smantana.Se amesteca  sa se raceasca,apoi se da la frigider pana e complet rece si incepe sa se ingroase.In acest moment se scoate si se mixeaza bine pana crema se deschide la culoare si isi dubleaza volumul.Se rastoarna totul peste blatul de biscuiti si se da la frigider.Cnd incepe sa se intareasca crema,se decoreaza deasupra cu capsuni.Se da din nou la frigider pentru 2-3 ore,pentru a se intari complet ganashul.
          Dupa acest timp,se scote platoul din frigider si,cu grija,se scote inelul.Din acest moment tarta se poate felia si servi.




           

           

sâmbătă, 21 mai 2016

Prajitura pufoasa cu capsuni





                     E primavara,capsunii s-au copt,sa profitam din plin de ei.Cum altfel,decat cu un delicios desert!Am avut in congelator niste galbenusuri si am zis sa le folosesc.Asa s-a nascut aceasta prajitura cu capsuni,moale, pufoasa si foarte aromata.
                     Este un desert cu care particip la provocarea Mistery box challenge,initiata de prietena noastra Cerasela Badr El-Din.Gazda acestei luni este Laura Nechita.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:ciocolata,biscuiti/fursecuri,oua,smantana,fructe de mare,salate,vin,branzeturi.Ingredientul vedeta sunt cum altii decat capsunii.Minunat! Nu am folosit toate ingredientele,dar a iesit un desert delicios.




                    Ingrediente:
               6 galbenusuri,3/4 cana lapte,3/4 cana ulei,15 ling zahar,18 ling faina,un praf de copt,un varf sare,coaja de lamaie,50 gr ciocolata amaruie,capsuni.


                   Mod de preparare:
               Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea pana rezulta o crema deschisa la culoare.Treptat,se adauga uleiul,apoi laptele si coaja de lamaie.La urma se incorporeaza faian amestecata cu praful de copt.
              Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se rade ciocolata,apoi se presara capsuni.Daca sunt prea mari,se taie in jumatati.
             Se da totul la cuptorul dinainte incins.Pentru a vede daca e gata,se face proba scobitorii.Daca iese curata din aluat,se poate scoate prajitura din cuptor.
             Dupa ce s-a racit,se feliaza si se serveste.
             Este o prajitura foarte pufoasa,care isi pastreaza prospetimea mult timp.


vineri, 20 mai 2016

Cozonac din...bile






                       Intr-adevar,e minunata ideia de a imparti aluatul de cozonac in bile care se umplu dupa dorinta,apoi se formeaza cu ele cozonacul.Am luat aceasta ideie de la Sidonia Toncean, Sidy cum ii spunem noi,care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor.
                       Dupa cum se stie,bloggerul gazda,pune la dispozitie cateva teme de pe blogul sau pentru ca participantii sa aleaga una sau mai multe retete pe care le vor reproduce.Sidy,marinimoasa si generoasa cum o stim,ne-a pus la dispozitie intregul blog pentru a alege retete.Foarte greu de ales.Aperitive,supe,dulciuri,salate,paste,mancaruri...gasesti pe blogul ei tot ce vrei.Retete frumos ilustrate si atent explicate care te imbie doar la vederea imaginilor.
                       Mi s-a parut interesanta ideia de a face cozonacul din bile,asa ca am zis,hai sa incerc.Si nu e singura reteta pe care o incerc de pe blogul Sidoniei.M-am mai inspirat de pe blogul sau,iar alte retete sunt pe "lista de asteptare".deocamdata.Dar le va veni si lor randul.
                     Mi-a placut mult ca a respectat reteta de aluat  de cozonac a mamei sale.Nu difera cu mult de reteta mea,care e tot de la mama mea.Am respectat reteta Sidoniei,doar ca am redus un pic cantitatile.



                    Ingrediente:
                 1kg faina,300gr zahar,1 lingurita sare,3 oua,2 galbenusuri,o lingurita turmeric (nu am avut sofran) esenta de vanilie,coaja de portocala.50 gr drojdie,2 ling untura,200 gr lapte.


              Mod de preparare:
          Drojdia se sfarama si se amesteca cu laptele caldut si 50 gr zahar.Se lasa la cald,pana incepe sa faca basici.
          Intr-un vas se amesteca faina cu restul ingredientelor.Se adauga maiaua si se franata bine pana..."asuda grinda",cum spunea bunica.In timpul framantarii se adauga,putin cate putin,untura la temperetura camerei.Cam dupa o ora de framantat aluatul se pune la cald,in loc ferit de curenti de aer,sa dospeasca.
          Cand si-a dublat volumul,se infaineaza masa si se rastoarna aluatul.Se imparte in bile egale,care se intind cu mana,se umplu,se refac la loc,apoi se monteaza in tava de cozonac unsa.
Eu le-am cladit intr-o forma rotunda,mai inalta,pe care am tapetat-o cu zahar caramelizat.Am pus doua randuri de bile umplute cu nuca.
       Nuca macinata,cam 250gr, se amesteca cu 200 gr zahar,coaja de lamaie,apoi se opareste cu 50ml lapte clocotit.Albusurile ramase de la aluat se bat spuma tare si se ameesteca cu nuca.Se formeaza o pasta de nuca cu care se umplu bilele.
     La fel,se pot umple cu mac,stafide,rahat.
     Dupa ce a mai stat 15 min la dospit,se unge cozonacul cu ou si se da la cuptorul dinainte incins.
    Este gata cand e  crescut si frumos rumenit,adica dupa aproximativ 60-70 min.
    Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoresca,apoi se scoate din forma si se pune pe un gratar sa se raceasca complet.Se feliaza si se poate servi.